Årets beste mat- og drikkeprodukter er kåret

Årets beste mat- og drikkeprodukter er kåret

Foto: Bitmap | Det Norske Måltid. Bent Stiansen mottok Det Norske Måltids hederspris av Landbruks- og matminister Olaug Bollestad og leder for Det Norske Måltid Kristin Austigard på finalen 5.2. 2021.

Årets beste mat- og drikkeprodukter er kåret: Bent Stiansen tildelt hederspris for fremsnakk og bruk av norske råvarer


Stavanger 5. februar: Årets beste mat- og drikkeprodukter ble fredag kveld kåret i en feststemt digital finale i den prestisjefylte konkurransen Det Norske Måltid. Hedersprisen gikk til Bent Stiansen for hvordan han snakker opp bruken av norske råvarer gjennom en lang karriere.

− Årets vinnere er produkter av aller høyeste kvalitet og representerer Matnasjonen Norge på en fantastisk måte. På lik måte som årets hedersprisvinner Bent Stiansen er de innovative og setter norske råvarer i sentrum, sier Kristin Austigard, leder for Det Norske Måltid.

Landbruksministeren hedrer Stiansen

Vinneren av Det Norske Måltids hederspris er en person som deler raust av sin fagkunnskap på en inspirerende og folkelig måte. Med sin behagelige væremåte inspirerer vinneren det norske folk til å lage spennende og variert mat med råvarenes kvalitet i fokus, lyder det av juryens begrunnelse.

Det var landbruksminister Olaug Bollestad som delte ut hedersprisen.

− Bent Stiansen er en viktig bidragsyter i Matnasjonen Norge. Han har en stolthet og respekt for norske råvarer og setter sin ære i å bruke sesongvarierte råvarer når de er på sitt beste. Gjennom 30 år har han inspirert unge til å satse på matfaget og ingen har utdannet flere kokker enn han, uttaler Bollestad.

Stiansen har de siste 26 årene drevet en av Norges beste restauranter og kan vise til en Michelin-stjerne i imponerende 23 år på rad. Han ble i 1990 den aller første vinneren av NM i kokkekunst og tre år etter ble han den første norske verdensmesteren i kokkekunst, Bocuse d’Or.

Det er utrolig hva man kan vinne når man har verdens beste fagbrev, kokkefagbrevet., sier Stiansen med et smil. Han legger til; –  Jeg har mange jeg vil takke, og spesielt den norske bonden, fiskeren og matprodusenten som lager mat med entusiasme og stor faglig dyktighet. Det er utrolig viktig med matproduksjon i hele Norge og det er stor glede å bruke produktene og råvarene hver dag, sier Stiansen.

Prisen ble delt ut i forbindelse med finalen i Det Norske Måltid fredag 5. februar, og kom som kronen på verket etter at det ble delt ut priser i 13 kategorier, samt to utmerkelser fra helse- og omsorgsdepartementet for sunnere kosthold.

De 13 kategoriene rommer det ypperste av norske råvarer og matprodukter, og gjennom høsten har dommerne vurdert og smakt for å finne de beste produktene.  Det har vært en hard kamp om seieren, men veien til finalen har også vært viktig for å bygge opp under visjonen om Matnasjonen Norge.

Er det noe pandemien har vist oss er det hvor høyt vi prioriterer mat og drikke. Derfor var det viktigere enn noen gang å premiere de fremragende lokale produsentene som har levert fantastiske produkter dette året, sier Kristin Austigard, leder for Det Norske Måltid.

Priser ble delt ut i ulike kategorier som bakst, drikke, kjøtt og sjømat. Blant årets vinnere finner vi alt fra humle-sider og gulrot-øl til konfekt-vafler. Smak, innpakning og tilgjengelighet har vært blant kriteriene for utvelgelse.

Vinnerne har vist en kombinasjon av tradisjon og innovasjon i produktene sine, og en evne til å få frem det beste i råvarene. Dette er produkter av ypperste kvalitet, sier dommer Roar Hildonen.

Årets vinnere:

Juryens begrunnelser finner du på egen side: Les mer her!


Årets bakst: Sirupstynnkake etter Bestemors oppskrift fra Rendalen

fra Sirupstynnkakebakeriet – Innlandet


Årets drikk: Solbærsaft

fra Røyse Bærpresseri – Viken


Årets grønne: Gråblå østerssopp

fra Topp Sopp – Rogaland


Årets grønne foredlet: Eplesidereddik frå Hardanger

fra Ulvik Frukt & Cideri – Vestland


Årets kjøtt: Vaktel

fra Strand Gård – Rogaland


Årets kjøtt foredlet: Vikedal spekeskinke einerrøykt og modnet i 3,5 år

fra Vikedal Gardsmat – Rogaland


Årets meieriprodukt: Smør

fra Valmsnes Gård – Innlandet


Årets øl: Imperial Gulrot Gose

fra Drum Brew – Agder


Årets ost: Holtefjell vellagret

fra Eiker Gårdsysteri – Viken


Årets sider: Humlepung

fra Aga sideri – Vestland


Årets sjømat: Seifilet, skinn og benfri

fra Reinhartsen – Agder


Årets sjømat foredlet: Sikkaviar

fra Femundmat – Innlandet


Årets søtsak: Vaffelhjerte

fra Sverre Sætre Konditori – Oslo


Les mer om juryens begrunnelse og vinnerne her!


Om Det Norske Måltid

Det Norske Måltid er fra 2020 et nasjonalt omdømmearrangement for norsk mat og drikke, og er et viktig ledd i arbeidet med å utvikle Matnasjonen Norge. Deltakelse i konkurransen kan ha stor betydning fordi det bidrar til økt vekst, kompetansebygging og synliggjøring av norske mat- og drikkeprodusenter. I tillegg kan det hjelpe til med å gjøre produktene deres tilgjengelig og kjent for flere forbrukere. Dette er med å styrke primærnæringene og foredlingsbedriftene innen norsk matproduksjon.

Den årlige finalen med sin prestisjetunge prisutdeling i Stavanger har stor nasjonal oppmerksomhet. Den 5.2.2021 arrangeres finalen for 13. gang i Stavanger og her skal det, i tillegg til utmerkelsene fra helseministeren, kåres 13 kategorivinnere og Det Norske Måltids hederspris deles ut for 10. gang.

Kontakt:

Leder i Det Norske Måltid, Kristin Austigard
E-post: kristin@detnorskemaltid.no
Mobil: (+47) 90 19 38 77

Det norske måltid er på Facebook: @detnorskemaaltid,
Twitter: @DNMaltid og Instagram: @detnorskemaltid
#detnorskemåltid