Bent Høie skal kåre årets sunnhetsvinnere

Bent Høie skal kåre årets sunnhetsvinnere

Helse- og omsorgsminister Bent Høie skal dele ut Intensjonsavtalens utmerkelser på finalen i Det Norske Måltid 5. februar 2021. Foto: Esten Borgos, Borgos Foto AS

Når Det Norske Måltid-finalen går av stabelen 5. februar skal Norges beste mat og drikke kåres. 14 priser skal tildeles landets fremste matprodusenter innen kategorier som sjømat, sider og grønne produkter.

I tillegg til de tradisjonelle kategoriene, skal Helse- og omsorgsdepartementet dele ut to sunnhetspriser.

Sunne produkter premieres

Utmerkelser for arbeid med sunnere produkter og sunnere markedsføring skal tildeles matprodusentene som gjennom innovasjon, kommunikasjon og produktutvikling, har hatt en dokumentert positiv påvirkning på folkehelsen.

Det er Helse- og omsorgsminister Bent Høie som skal dele ut sunnhets-utmerkelsene under årets Det Norske Måltid-finale.

Les nyheten om utmerkelsene fra regjeringen.no her

Blant de nominerte produktene finner vi Funkygine Fiberbrød, Skyr® Luftig, Plantego`, Lofoten Matpakkekaker og ZERoh!. Stikkord for tiltakene er høye grovhetsprosenter, plantebaserte oppskrifter, høyt proteininnhold og lavt fett- og sukkerinnhold.

Klikk her for presentasjon av finalistene til utmerkelsene

 

Finalister i intensjonsavtalens utmerkelser. Foto: Helsedirektoratet.

Felles krafttak for folkehelsen

Utmerkelsene er en del av helsemyndighetenes intensjonsavtale med matbransjen for å tilrettelegge for et sunnere kosthold. Avtalens formål er å redusere befolkningens inntak av salt, tilsatt sukker og mettet fett, og øke inntak av frukt og grønt, grove kornprodukter og sjømat.

Om intensjonsavtalens utmerkelser

  • Utmerkelsene for sunnere produkter og sunnere markedsføring er utlyst av helse- og omsorgsministeren for godt arbeid for folkehelsen.
  • Vinnerne kåres på finalen til Det Norske Måltid 2020 som arrangeres i Stavanger 5. februar.
  • Juryen består av representanter fra Nofima, Fafo Institutt for Arbeidslivs- og Velferdsforskning, Forbruksinstituttet SIFO, Universitet i Oslo og Handelshøyskolen BI.
  • Matprodusenter som har signert intensjonsavtalen kan delta i kåringen.

Som følge av nye smittevernsrestriksjoner vil Det Norske Måltid-finalen 2020 foregå digitalt, og streames fredag 5. februar kl. 19:00 på detnorskemaltid.no.

OM DET NORSKE MÅLTID

Det Norske Måltid er fra 2020 et nasjonalt omdømmearrangement for norsk mat og drikke, og er et viktig ledd i arbeidet med å utvikle Matnasjonen Norge. Deltakelse i konkurransen kan ha stor betydning fordi det bidrar til økt vekst, kompetansebygging og synliggjøring av norske mat- og drikkeprodusenter. I tillegg kan det hjelpe til med å gjøre produktene deres tilgjengelig og kjent for flere forbrukere. Dette er med å styrke primærnæringene og foredlingsbedriftene innen norsk matproduksjon.

Den årlige finalen med sin prestisjetunge prisutdeling i Stavanger har stor nasjonal oppmerksomhet. Den 5.2. 2021 arrangeres finalen for 13. gang i Stavanger og her skal det, i tillegg til utmerkelsene fra helseministeren,  kåres 13 kategorivinnere og Det Norske Måltids hederspris deles ut for 10. gang.

Mer informasjon om Det Norske Måltid finner du her.

Kontakt:

Leder i Det Norske Måltid, Kristin Austigard
E-post: kristin@detnorskemaltid.no
Mobil: (+47) 90 19 38 77