
80 produkter går videre til delfinalene i Det Norske Måltid.
Nå har juryen smakt seg gjennom 150 produkter og 80 av dem går videre til delfinalene på Bergen Matfestival, Matstreif i Oslo og Mathallen i Trondheim.
Først ut er Bergen Matfestival og dommerne i Bergen blir Anders Rødseth Isager (juryleder), Hanne Frostad, Trude Norevik kjøkkensjef ved Alvøparken og Adam Schive Bjerck fra Adams Matkasse.
– De aller fleste produktene blir bedømt i regionen nærmest der de kommer fra, men av praktiske hensyn er det noen unntak, sier Kristin Austigard, prosjektleder i Det Norske Måltid. – Alle delfinalister er lagt ut på våre nettsider, så der kan de som ønsker det hente opplysninger om hvem som har gått videre.
Lørdag 05.09 i Bergen på Bergen Matfestival, der juryleder er kokken Anders Rødseth Isager. Han har bakgrunn fra Gastronomisk Institutt og Norsk Sjømatsenter.
Lørdag 12.09 i Oslo på Matstreif og juryleder er Einar Risvik, forsker og professor i Nofima.
Torsdag 17.09 i Trondheim på Mathallen med juryleder Roar Hildonen, han er restauratør og står bak spisestedet To rom og kjøkken i Trondheim.
Hun gleder seg over at produkter fra 18 av landets 19 fylker er med til delfinalene. Det er flest produkter fra Rogaland, Sør-Trøndelag og Hordaland, med ellers jevn fordeling utover landet. – Det er ekstra kjekt at Finnmark, Troms og Nordland har med 7 produkter. Vi ser også at matprodusenter står sterkt i Trøndelag og på Vestlandet, noe annet ville vært overraskende, påpeker hun. Se oversikt på nettsidene til Det Norske Måltid.
Resultatet av de tre delfinalene vil være 33 produkter som skal bedømmes og bli til 11 vinnere. Det arbeidet blir gjort av en finalejury på senhøsten. Den store matgallaen og finalen blir i Stavanger fredag 8. januar 2016. – I fjor var det fullt hus og stor stemning, så det er bare å notere denne datoen allerede nå, sier Austigard.
Alle de 33 finalistene i Det Norske Måltid 2015 er med i konkurransen om å bli Årets Matspire, en pris som deles ut av Matmerk. Prisen består av tjenester for å utvikle produktets merkevare og markedspotensial videre og har en verdi på 100.000 kroner.
Årets delfinalister
Trykk på boksene nedenfor for å se en oversikt over deltakere i de aktuelle delfinalene.
Delfinale Bergen 5. september på Bergen Matfestival
Årets sjømat villfanget | Ferske reker | Sirevaag AS | sirevaag.no | Rogaland |
Årets sjømat villfanget | Sjøfrossen villfanget torskefilet | RAMOEN AS, M-36, fabrikktråler | ramoen-seafood.no | Møre og Romsdal |
Årets sjømat villfanget | Ulkefilet | Domstein Sjømat AS | domstein.no | Rogaland |
Årets sjømat villfanget | Håndskåret filet av torsk | Sirevaag AS | sirevaag.no | Rogaland |
Årets sjømat foredlet | Grillplanke med ørret | Hallvard Lerøy | leroyseafood.com | Hordaland |
Årets sjømat foredlet | Torskerogn, Bottarga Borealis (Gadus Morhua) | Hrogn As | Troms | |
Årets sjømat foredlet | Gravet Regnbuørret | Leiren Laks AS | leiren laks.no | Hordaland |
Årets det grønne – naturelle | SJITNE GULERØDE | J&J WIIG DA | jjwiig.no | Rogaland |
Årets det grønne – naturelle | Nebula smakstomat | Hanasand Gartneri | hanasandgard.no | Rogaland |
Årets det grønne – naturelle | Lemonade smakstomat | Hanasand Gartneri | hanasandgard.no | Rogaland |
Årets kjøtt foredlet | Marinert og Speka lammelår | Tind Spekevarer AS | tind.com | Møre og Romsdal |
Årets kjøtt foredlet | Viltgrill (grillpølse av hjort og elg) | Skakke Røykeri AS | Hordaland | |
Årets kjøtt foredlet | Skinka frå Suldal | Fjellmat frå Suldal AS | fjellmatfrasuldal.no | Rogaland |
Årets ost | Kongeost | Hitra gårdsmat | hitragaardsmat.no | Sør-Trøndelag |
Årets ost | FJELLGEIT fra Bo Jensen | Bo jensen | facebook.com/bo.jensen | Rogaland |
Årets ost | Selbu Blå kraftig | TINE Meieriet Selbu, 7580 Selbu | ostecompagniet.no | Sør-Trøndelag |
Årets godbit | JÆRSALSA | Arne Nese og Jone Wiig | Rogaland | |
Årets godbit | Superknask knekkebrød - Elta og bakt på Finnøy, med havsalt | Energimat AS | energimat.com | Rogaland |
Årets godbit | Lammebratwurst med pinnekjøtt | Røroskjøtt as | roroskjott.no | Hedmark |
Årets tradisjonsøl | Slaget På Vågen | Lysefjorden Mikrobryggeri | facebook.com/LysefjordenMikrobryggeri | hordaland |
Årets tradisjonsøl | Vossaøl anno 1814 | Voss Bryggeri | facebook.com/pages/Voss-Bryggeri | Hordaland |
Årets tradisjonsøl | FCC Epleøl | Balder Brygg as | balderbrygg.no | Sogn og Fjordane |
Årets det grønne – foredlet | Eplemos frå Hardanger med vanilje og kanel | Lutro in Vitro | Facebook Lutro in Vitro | Hordaland |
Årets det grønne – foredlet | Plommesylte frå Hardanger | Lutro in Vitro | Facebook Lutro in Vitro | Hordaland |
Årets det grønne – foredlet | Grønvik Eplemost Aroma | Grønvik Gard | gronvikgard.no | Rogaland |
Delfinale Oslo 12. september på Matstreif
Årets sjømat oppdrett | SALMA loin | Salmon Brands AS | salma.no | Oslo |
Årets sjømat oppdrett | SALMARAW | Salmon Brands AS | salma.no | Oslo |
Årets sjømat oppdrett | Kveitefilet | Domstein Sjømat AS | domstein.no | Rogaland |
Årets sjømat oppdrett | Fjord ørret | Hallvard Lerøy | leroyseafood.com | Hordaland |
Årets sjømat foredlet | Absolut tradisjon røykelaks | Mikals Laks AS | kingmikal.no | Rogaland |
Årets sjømat foredlet | Akevittgravet Ishavsrøye | Annes Hage AS | anneshage.no | Oppland |
Årets sjømat foredlet | Einerrøkt Blåkveite | Anitas Sjømat AS | skarisoy.no | Nordland |
Årets det grønne – naturelle | Skjærgaardsløk | Skjærgaarden gartneri | skjaergaarden.no | Vestfold |
Årets det grønne – naturelle | Rød Skjærgaardsløk | Skjærgaarden gartneri | skjaergaarden.no | Vestfold |
Årets det grønne – naturelle | Brokkolini | Wiig Gartneri og Gilhus Gård | wiig-gartneri.no, grontbua.no | Rogaland |
Årets det grønne – naturelle | Snackpaprika | Miljøgartneriet | miljogartneriet.no, wiiggartneri .no | Rogaland |
Årets kjøtt | Gourmet lammeskank | Klostergarden | klosterlam.no | Rogaland |
Årets kjøtt | Vaktelkjøtt | Ryfylke vaktel | ryfylke.no | Rogaland |
Årets kjøtt | Ytrefilet reinsdyr kalv | Rørosrein AS | rorosrein.no | Sør-Trøndelag |
Årets kjøtt | Jæren Smak Ribbe | Prima Jæren | primajæren.no | Rogaland |
Årets kjøtt | Økologisk kylling heil | Økodrift Homlagarden AS | homlagarden.com | Hordaland |
Årets kjøtt foredlet | Siciliana picante, rå spesialpølse | Unil AS | unil.no | Oslo |
Årets kjøtt foredlet | Gullros, Spekepylse av 100% telemarkskyr, | Vinje Slakteri as | vinjeslakteri.no | Telemark |
Årets kjøtt foredlet | Bjorlilam, Fenalår fra Norge | Bjorli Fjellmat As | bjorlifjellmat.no | Oppland |
Årets ost | Valdres Ost | Valdres Meieriet | wangensten.no/valdresmeieriet | Oppland |
Årets ost | Tornerose | Den blinde Ku | denblindeku.no | Akershus |
Årets ost | Geiteberget | Himmelspannet | himmelspannet.no | Buskerud |
Årets godbit | Treak | Ekta gødt DA | treak.no | Oppland |
Årets godbit | Håndkjevla Rummebrød | Hemsedal Flatbrødbakeri | hemsedalflatbrodbakeri.no | Buskerud |
Årets godbit | Telemarkskling | Klingeling | klingeling.biz | Telemark |
Årets tradisjonsøl | Kinn Tradisjon | Kinn Bryggeri | kinn.no | Sogn og Fjordane |
Årets tradisjonsøl | Kinn/Voss Tradisjon med kveik | Kinn Bryggeri/Voss Bryggeri | kinn.no | Sogn og Fjordane |
Årets tradisjonsøl | Pilegrimspilsener | Sundbytunet bryggeri & destilleri AS | sundbytunet.no | Akershus |
Årets det grønne – foredlet | Økologisk Rød Aroma Eplemost - Spesialitet | Dyre Gård | dyregaard.no | Østfold |
Årets det grønne – foredlet | Bagstevold Eplemost | Bagstevold Gård Ved Amund Berger | bagstevoldgard.no | Buskerud |
Årets det grønne – foredlet | Madame Köhlers Rabarbraglögg | Köhler-Paviljongen | kohlerpaviljongen.no | Rogaland |
Delfinale Trondheim 17. september i Mathallen
Årets sjømat foredlet | Røkt Lakseloin`s med pepper & Cognac (Kaldrøkt) | Garnviks Røkeri | garnvikrokeri.no | Sør-Trøndelag |
Årets sjømat foredlet | Naturbokna torskefilet, skinn og beinfri | Karls Fisk & Skalldyr AS | karlsfiskogskalldyr.no/ | Troms |
Årets sjømat foredlet | Skakkelaks | Skakke Røykeri As | Hordaland | |
Årets kjøtt foredlet | Bassturøkt lammelår | Storli Gard | storligard.no og facebook | Sør-trøndelag |
Årets kjøtt foredlet | Moskuspølse | Hognamat | www-hognamat.no | Sør-Trøndelag |
Årets kjøtt foredlet | Tørrsaltet bacon | Lundal Nord AS | lundalnord.no | Nordland |
Årets meieriprodukt foredlet | Økologisk Røros Rømme | Rørosmeieriet AS | rorosmeieriet.no | Sør-Trøndelag |
Årets meieriprodukt foredlet | Økologisk Røros Yoghurt Naturell | Rørosmeieriet AS | rorosmeieriet.no | Sør-Trøndelag |
Årets meieriprodukt foredlet | Gårdsis Krokan | Bamsrudlåven | bamsrudlaven.no | Østfold |
Årets meieriprodukt foredlet | RørosIs Tjukkmjølksis m/tyttebær | Galåvolden Gård AS | galaavolden.no | Sør-Trøndelag |
Årets meieriprodukt foredlet | RørosIs Fløteis m/molte | Galåvolden Gård AS | galaavolden.no | Sør-Trøndelag |
Årets meieriprodukt foredlet | Norsk Ricotta | Osteverkstedet | facebook.com/Osteverksted | Aust-Agder |
Årets ost | Råblå | Grindal Ysteri | grindalysteri.no | Sør-Trøndelag |
Årets ost | Kvit Kjerringøy | Kjerringøy Gård | kjerringoygard.no | Nordland |
Årets ost | Blå Kjerringøy | Kjerringøy Gård | kjerringoygard.no | Nordland |
Årets godbit | Tørket Reinkjøtt | Skodi Rein AS | skodi-rein.no | Finnmark |
Årets godbit | Lille Henriks honningkaker | Heimebakeriet Anne Underberg | facebook.com/pages/Heimebakeriet-Anne-Underberg | Telemark |
Årets godbit | Flatbrød med rosmarin og havsalt | Mosbøen Gård | mosboengaard.no | Møre og Romsdal |
Årets tradisjonsøl | Alstadberger - et stjørdalsøl | Klostergården | klostergardentautra.no | Nord Trøndelag |
Årets tradisjonsøl | 6060 Lys Øl | Grim & Gryt Økobryggeri | grimgryt.no | Møre og Romsdal |
Årets tradisjonsøl | Vindkast | Storm Brygghus | facebook.com/stormbrygghus | Sør-Trøndelag |
Årets det grønne – foredlet | Solbærmarmelade | Den Glade Ku | dengladeku.no fb Den Glade Ku | Møre og Romsdal |
Årets det grønne – foredlet | Einerbærsirup | Ekta gødt DA | treak.no | Oppland |
Årets det grønne – foredlet | Eplemost 'Aroma/Svarthyll' | Ulvik Frukt & Cideri | hakastadsider.no | Hordaland |
Last ned liste over delfinalister i vedlagt PDF
Delfinalister 2015 (PDF, 81 kB)
Det Norske Måltid startet i 2008 og er nå landets viktigste matpris. Det Norske Måltid eies og drives av Moril AS.
Ovenstående tekst er hentet fra pressemelding 31.08.15 – Delfinalistene klare – Det norske måltid 2015 (PDF, 106 kB)