Duga – Norsk supermat

Suksesshistorier – vinner av Det Norske Måltid 2017

Duga


Tekst: Solfrid Sande

Duga

Bankveien 2, 1580 Rygge

www.dugablogg.no

Produksjon av byggkorn, bearbeiding og utvikling av konsept av byggkorn til forbrukermarked og til storhusholdning, Duga og Gullbygg.

Norsk supermat

Med et nytt velsmakende byggkorn tilpasset dagens travle liv, er målet for Duga klart: De vil ha bygg tilbake på matbordet.

Ofte møter damene hos Duga litt skepsis mot byggkorn når de reiser rundt i landet med byggproduktene sine, men i Det Norske Måltid vant de prisen Årets godbit i 2017.

– Jeg håper vi nå får økt oppmerksomhet, og at folk får øynene opp for bygg, sier Anne Marte Løken, produktutvikler hos Duga.

Gullbygg

Bygg er verdens fjerde mest dyrkede kornart, og her i landet dekker den faktisk halvparten av kornarealet vårt. Men det meste av det norske bygget går til dyrefor, og det vil Duga endre på.

– Med Duga bygg viser vi at bygg kan være enkelt og godt, forteller Anne Marthe. Hos Duga har de utviklet to produktserier, en under eget merke, og en linje i samarbeid med Coop, Gullbygg.

Dugas hele byggkorn fikk altså godbit-prisen, og juryen lot seg imponere av de fine, smaksrike og anvendelige kornene. Stor tro på Duga-kornet gjorde at de meldte seg på i konkurransen, og det har de ikke angret på.

– Det Norske Måltid er en nettverksbygger, og viktig arena for oss, sier Anne Marte Løken.

Duga byggs to ansatte heter begge Anne Marthe. Daglig leder Anne-Marte Røen Bye og produktutvikler Anne Marthe Løken. Det skaper av og til litt forvirring hos kundene.

– Men stort sett går det godt. Det er jo mest morsomt, ler Anne Marthe Løken.

Dette er utrolig stas å fortelle om, og det gjør vi hele tiden, forteller Anne Marthe Løken.

Bygg-gründere

Gründerne bak Duga er fire bønder med gårder i Østfoldområdet. Med støtte fra Innovasjon Norge, førte jakten på en ny forbrukervennlig byggsort Duga-gründerne til Canada. Der fant de en skalløs byggsort som ikke behøver særlig bearbeiding eller polering, og en sort som heller ikke trenger bløtlegging før koking.

– Det er morsomt at det gikk så bra i konkurransen med det hele kornet vårt, for dette er jo babyen vår, sier Anne Marte Løken. Kortere bearbeidingstid er viktig, og et poeng juryen i Det Norske Måltid fremhevet var nettopp denne brukervennligheten.

– Vi har satt oss som mål om å etablere oss enda mer i dagligvarebransjen med nye produkter. Vi vil ha bygg som et bredere bakealternativ, så vel som et middagsalternativ, en erstatning for ris og pasta, sier Løken.

Foto: Solveig Grøvle

Kraftkost

Kort veksttid, og høyt innhold av kostfiber og næringsstoffer, som betaglukan gjør bygg til supermat. Hos Duga bygg er formidlingen om de gode helseeffektene viktig, gjennom oppskrifter og råd til bruk. For enkelheten er trolig nøkkelen for å nå nye kundegrupper forteller Anne Marthe Løken.

– For oss er helseaspektet viktig, men jeg tror for mange forbrukere at det er vel så viktig at det er enkelt å bruke. Dessuten må det smake godt. Og Duga er mild og smakfull, med en litt nøtteaktig smak, og veldig sunt, sier Anne Marthe Løken.

Hun forteller at det er den eldre garden som har mest fordommer. Noen husker kanskje et hardt korn med bitter smak som var tungt å spise, med behov for bløtlegging og lang koketid som til nå har vært tilgjengelig. De yngre er mye mer åpne og interesserte, og bygg er nå blitt trendmat.

Det Norske Måltid

De ser en tydelig etterspørselsøkning etter hele korn etter godbit-prisen, og spesielt hos kokkene, forteller Anne Marthe Løken. En del av hovedretten på prisutdelingen var nemlig en byggotto av Dugakorn som stjernekokk Even Ramsvik komponerte.

Juryen bemerket at designet var fint og stilrent, og med god informasjon om produktet, og det tar de med seg i arbeidet med utviklingen av nye produkter.

– Det er utrolig gøy å få så gode tilbakemeldinger på designet vårt, og vi vil delta igjen, forteller Løken, og legger til:

– Dette er utrolig stas å fortelle om, og det gjør vi hele tiden. Å vinne står høyt i kurs.

Foto: Eline Johannes