Fra 104 deltakere til 40 finalister: Norges 40 beste mat- og drikkeprodukter er kåret

Fra 104 deltakere til 40 finalister: Norges 40 beste mat- og drikkeprodukter er kåret

Foto: Det Norske Måltid/Kristin Austigard. Et av tre dommerpanel i årets delfinaler: Fra venstre Tonje Torvanger (Statholdergaarden), Eline Gulbrandsen (Det Kongelige Hoff), Einar Risvik (Nofima), Jørn Lie (Vaaghals, Gamle Raadhus – og Code restaurant), Gunnar Bakke (Daglig leder BKLF), Maj-Britt Aagaard (spiselandslaget.com), Tonje Holtungen (Sjokolade Salongen)

  • Skyhøy kvalitet på årets oster, dommerne sendte fire (i stedet for tre) videre til finalen
  • Tre regioner skiller seg ut, Trøndelag, Rogaland og Viken har flest finalister
  • Sørlendinger blant de beste på øl

Etter tre dager med smaksarbeid har juryen bestemt hvilke 40 produkter som går videre til finalen i Det Norske Måltid. De fagtunge juryene har vurdert produkter innen kategorier som sjømat, ost og øl. − Det var tøffe avgjørelser juryene måtte ta, og valget kunne tidvis være krevende, sier Kristin Austigard, leder for Det Norske Måltid.

Alle produsentene bidrar med noe helt spesielt, noe som fører til faglige vurderinger og diskusjoner blant dommerne. I løpet av tre dager med juryering endte juryen opp med 40 verdige finalister, sier Austigard.

Produkter og råvarer i verdensklasse

Finalistene i Det Norske Måltid er av aller høyeste kvalitet, og bygger på både innovasjon og tradisjon.

-De aller beste produktene kombinerer det tradisjonelle og nytenkning på en unik måte, for å få frem det ypperste i råvarene. At vi ikke klarer å velge tre oster, men må sende fire til finalen er et godt eksempel, sier dommer Roar Hildonen fra To Rom og Kjøkken i Trondheim.

Kokk og dommer Christer Rødseth, fra Code restaurant og Vaaghals i Oslo, mener slike konkurranser er viktig for å synliggjøre kvaliteten på norske råvarer.

-Når vi har et så godt utvalg av råvarer og kvalitetsprodukter i Norge, er det avgjørende at vi får satt søkelyset på dem. Det Norske Måltid bidrar til akkurat det, sier Rødseth.

 

Dommerne Tonje Torvanger, Eline Gulbrandsen og Christer Rødseth

Finalister fra hele Norge

Det Norske Måltid er et av de viktigste omdømmetiltakene i arbeidet med å synliggjøre  Matnasjonen Norge. Finalistene kommer fra hele landet, og fremhever bredden og kvaliteten Norge har som Matnasjon.

Det er inspirerende å se store og små produsenter fra hele landet konkurrere på lik linje, for å tilby det ypperste fra Matnasjonen Norge, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Den endelige finalen går av stabelen i det som kan kalles en stjernehelg innen mat i Norge. Fredag 5. februar arrangeres Det Norske Måltid, lørdag og søndag 6. og 7. februar er det duket for ASKO servering NorgesCup for kokk- og servitørlærlinger, Gladmat inviterer til matfest og det hele avsluttes mandag 8. februar med utdeling av nordiske stjerner fra Guide Michelin. Og alt skjer i Stavanger.

Fakta om Det Norske Måltid 2020

    • Den mest prestisjefylte kåringen av mat- og drikkeprodukter i Norge.
    • Støttes av Regjeringen som et av tre nasjonale omdømmetiltak.
    • Delfinalene ble arrangert mellom 15.- og 17. september på Code Restaurant i Oslo.
    • 104 produkter fra hele landet ble vurdert, 40 produkter gikk videre til finalen.
    • Finalen i Det Norske Måltid finner sted i Stavanger fredag 5. februar 2021.

Finalister i Det Norske Måltid 2020:

 

Finalister Årets Grønne

Blomkarse mikrogrøntSmågrønt, Rogaland

Gråblå østerssoppTopp Sopp, Rogaland

StripettiLærdal Grønt, Vestland


Finalister Årets Grønne foredlet

Tindved sorbet med einerbær og nypeSiddis Gelato, Rogaland

Nyhuus Plommesyltetøy, Nyhuus Gard, Vestfold og Telemark

Eplesidereddik frå Hardanger, Ulvik Frukt & Cideri, Vestland


Finalister Årets Kjøtt

Vaktel, Strand Gård, Rogaland

Lammecarré fra Klostergarden, Klostergarden, Rogaland

Tomahawk av melkefora Angus/Wagyu kalv, Nyyyt, Rogaland


Finalister Årets Kjøtt foredlet

Vikedal spekeskinke, einerøkt modnet 3,5 år, Vikedal Gårdsmat, Rogaland

Hockey, ASK Gård, Viken

TIND marinert & speket lammelår, Grilstad, Møre og Romsdal


Finalister Årets Meieriprodukt

Smør, Valmsnes gård, Innlandet

Fersk gårdsmelk, Kilnes gård, Trøndelag

Karamell-iskrem, Reins Kloster, Trøndelag


Finalister Årets Øl

Imperial Gulrot Gose, Drum Brew, Agder

Rye Hard 1.0, Central Bybryggeri, Agder

Hoppy Fairytale, Hogna brygg, Trøndelag


Finalister Årets Ost

Heidalsost, Heidal ysteri, Innlandet

Fønix, Stavanger Ysteri, Rogaland

Brilliant Brie, Thorbjørnrud Ysteri, Viken

Holtefjell, vellagret, Eiker Gårdsysteri, Viken


Finalister Årets Sider

Humlepung, Aga Sideri, Vestland

Lagmann Sider, Aga Sideri, Vestland

57/2, Store Naa Siderkompani, Vestland


Finalister Årets Sjømat

Seifilet, skinn og benfri, Reinhartsen, Agder

Krabbeklør, gigant, Hitramat, Trøndelag

Fylt krabbeskjell, Hitramat, Trøndelag


Finalister Årets Sjømat foredlet

STØRM tørrfiskskinn, Hrogn, Troms og Finnmark

Sikkaviar, Femundmat, Innlandet

Gravet Laks, Garnviks Røkeri, Trøndelag


Finalister Årets Søtsak

Vaffelhjerte, Sverre Sætre Konditori, Oslo

Chilli 50%, Xoco, Rogaland

Tinved konfekt med hvit sjokolade, Fjåk sjokolade, Vestland


Finalister Årets Bakst

Sirupstynnkake etter Bestemors oppskrift fra Rendalen, Sirupstynnkakebakeriet, Innlandet

Fermentert frøknekk, Lykkemat, Trøndelag

Granola, Grini hjemmebakeri, Viken


Finalister Årets Drikk

Discovery Eplemost, Hardangergutane, Vestland

Lundeby Rabarbradrikk, Lundeby Gård, Viken

Solbærsaft, Røyse Bærpresseri, Viken

 

For mer informasjon, vennligst kontakt:

Leder i Det Norske Måltid, Kristin Austigard
E-post: kristin@detnorskemaltid.no
Mobil: (+47) 90 19 38 77