Finalister sesong 11


FINALISTER SESONG 11

Her er en presentasjon av årets 36 finaleprodukter og dyktige finalister! Hvem som vinner kategoriprisene får du vite på finalen i Det Norske Måltid sesong 11, den 11. januar 2019 i Stavanger!

Årets kjøtt

Nakke av skogsgris

Nakke av skogsgris
Klostergarden / Inger Lise Rettedal og Anders Schanche Rettedal
Rogaland

Nakke av skogsgris fra Klostergarden er kortreist kjøtt fra området i nærheten av Utstein Kloster, Norges eneste bevarte middelalderkloster. Det som gjør akkurat disse frittgående grisene unike er at du kan være helt sikker på stedsopprinnelsen; de vandrer rundt i skogen på Utstein og spiser bær, sopp, røtter og det de ellers finner. I tillegg til ordinært fôr får de også overskuddsgrønnsaker og -frukt fra en av dagligvarebutikkene lokalt – det gjør noe med smaken og marmoreringen av kjøttet, samtidig er det bærekraftig. #framatsvinntilmatsvin

Mer infoKontakt

Kylling hel

Kylling heil
Økodrift Homlagarden / Bjørn Brynjolf Pederesen, Els Geelen, Brynjolf Sæhle Pedersen
Hordaland

Homlagarden ligger idyllisk til i Hardanger og er Norges største produsent av økologisk fjørfe. Gården har som første og eneste produsent i Norge etablert egne økologiske foreldredyr. Her lever kyllinghaner og høner harmonisk sammen, og hønene blir naturlig befruktet. Med egne økologiske foreldredyr kunne vi velge oss en rase som er spesielt avlet frem til Homlagarden sitt høye krav til dyreveldferd, men ikke minst smak og konsistens!

Mer infoKontaktUtsalgssteder

Svartfjes lammebog

Svartfjes lammebog
Nyyyt / Kjell Ivar Ueland, Georg-Fredrik Ueland (Foto: Jacobs.no/Hans Fr. Asbjørnsen)
Rogaland

Svartfjes er den største sauerasen i Skottland på grunn av flere gode egenskaper. Svartfjes er fantastisk til å utnytte lynghei og andre hardføre beiteområder som vi har mye av i Norge. Rasen gir også veldig bra marmorering som er vanskelig å få til på lammekjøtt. Vi i Nyyyt håndplukker alle lam vi leverer til restauranter og ferskvaredisker.

Mer infoKontaktUtsalgssteder

Årets kjøtt – foredlet

Holy Baloney

Holy Baloney
Ask Gård / Anne Marte Evang, Kristoffer Evang (Foto: Anthony Huus)
Buskerud

Holy Baloney er en mild og balansert spekepølse som lar det fantastiske kjøttet fra økologiske Durocgriser komme til sin rett. Her har mindre krydder, mer umami og kjøttsmak stått i fokus. Den vellagrede salmen gir en fyldig kjøttsmak uten at den blir dominant. Et fantastisk produkt som hyller råvaren og som har resultert i nasjonale og internasjonale priser.

Mer infoKontaktUtsalgssteder

Pinnekjøtt av reinsdyr

Pinnekjøtt av reinsdyr
Rørosrein / Eva Nordfjell (Foto: Tom Gustavsen)
Trøndelag

Pinnekjøtt av rein er laget av side, bringe og bog fra reinsdyret – saltet og tørket på tradisjonelt samisk vis, et produkt samene har lange tradisjoner for å lage. Reinsdyr smaker fantastisk godt, er rikt på Omega 3 og 6 og mange vitaminer og mineraler. Pinnekjøttet vannes ut to døgn, kokes i 3 timer og serveres sammen med poteter og kålrotstappe.

Mer infoKontakt

Lam Mørbrad, Jacobs Utvalgte

Lam Mørbrad, Jacobs Utvalgte
Prima Jæren/Unil / Leif Håkon Kårsbø (Foto: MENY)
Rogaland

Lam Mørbrad er en mør og smakfull del som sitter på overgangen mellom sadel og lår på lammet. Jæren Smak lam er Prima Jæren sin egen kvalitetsstandard som gir klare krav til vekt, fettmengde og kjøttfylde på hele lam. Våre lammeprodusenter tilstreber å treffe denne kvaliteten, da dette utløser et betydelig kvalitetstillegg på pris til bonden. Mørbraden er trimmet og vi beholder fettkappen på kjøttstykket for mer karakter i smaken. Vi krydrer med havsalt og sort pepper før en Sous Vide varmebehandling for å sikre en optimal mørhet og saftighet i kjøttet hver gang for kunden. Produktet brunes lett i pannen og stekes ferdig i ovn, og på ca. 15 minutter er kjøttstykket perfekt tilberedt.

Mer infoKontaktUtsalgssteder

Årets øl

Cloudberry Imperial Gose

Cloudberry Imperial Gose
Berentsens Brygghus / Fred Berentsen
Rogaland

Dette ølet startet sin reise for over 5000 år siden, når isbrevannet begynte sin ferd og naturlige filtreringsprosess. Vi har brygget Cloudberry Imperial Gose med isbrevann, hvete og bygg, norske multer, håndhøstet havsalt fra norskehavet, og en liten klype koriander. Dette gir en veldig kompleks og særegen smak og aroma.

Mer infoKontakt

Perler for Svin

Perler for Svin
LERVIG / Mike Murphy
Rogaland

Denne IPAen er full av Azacca, Mosaic og Simcoe humle, og har en ekstremt saftig aroma som utfyller den komplekse munnfølelsen uten å ha for høy bitterhet. Vår tørrhumle- og gjæringsmetode gjør at du får et slag i fjeset av tropisk mango og lichi når du drikker ølen.

Mer infoKontakt

Konrads Stout

Konrads Stout
LERVIG / Mike Murphy
Rogaland

Vi har produsert denne stouten siden 2010, og ønsket å lage en skandinavisk inspirert imperial stout. Vi bruker derfor mange mørke malter og den helt perfekte vannmengden for å gi ølen en myk munnfølelse med et preg av kaffe, sjokolade og lakris.

Mer infoKontakt

Finale 2017

Årets sider

Edel Is-Sider

Edel Is-Sider
Åkre Gård / Gjermund og Arita Åkre
Hordaland

Edel Is-Sider er en dessertsider fra Hardanger, laget av ferskpressede Hardangerepler. Edel Is-Sider har en konsentrert og ren smak av eple med en behagelig sødme, samtidig som den er frisk og syrlig.

Mer infoKontakt

Alde Sider

Alde Sider
Alde / Olav Bleie (Foto: Pernille Sommer)
Hordaland

Tørr og perlende eplesider fra Bleie gard. Dyrket, presset og tappet av Olav Bleie.

Mer infoKontakt

Hardanger Dronningsider

Hardanger Dronningsider
Hardanger Saft- og Siderfabrikk / Nils Lekve
Hordaland

Hardanger Dronningsider er Hardanger sitt svar på champagne. Mye bobler, tørr og smak av eple fra Hardanger. Laget av 4 sorter eple: Gravenstein, Summerred, Aroma og Discovery.

Mer infoKontakt

Årets sjømat – naturell

Sirdalsørret

Sirdalsørret
Norsk Ørret / Mats Tjørhom
Vest-Agder

Lokalprodusert brunørret fra rent og naturlig fjellvann i Sirdalsheiene. Stedegen fisk som stammer fra de fjellvann vi får vanntilførsel fra. Produseres i vann som allerede har produsert ren kraft (vannkraft).

Mer infoKontakt

Sterling kveitefilet med skinn

Sterling kveitefilet med skinn
Sterling White Halibut / Magnus Skretting
Rogaland

Sterling Kveite oppdrettes i kaldt, krystallklart vann i de dype fjordene i Ryfylke i Rogaland. Vi steller godt med Kveiten i fire til fem år før den endelig er klar til servering. Sterling Kveite er blitt en favoritt i restauranter og ved spisebord over hele verden. Dette er en fisk som mange velger til en spesiell anledning for å vise at man virkelig setter pris på sine gjester. Sterling Kveitefilet har et hvitt, fast kjøtt med en særegen flakstruktur – dessuten har fisken en stor bein struktur som er enkel å fjerne, dette er perfekt for nyskapende matlaging. Sterling Kveitefilet er lett å tilberede, svært anvendelig og næringsrik; den er full av proteiner og vitaminer og har et høyt innhold av Omega 3-fettsyrer. Sterling Kveitefilet er ideell som basis for ulike retter; perfekt til grilling, steking og baking i ovn.

Mer infoKontakt

Lysingloin fersk med skinn

Lysingloin fersk med skinn
Domstein Sjømat avd. Stavanger / Ketil Hatleskog
Rogaland

Lysingen er en torskefisk som er gjenkjennelig på en langstrakt kropp, blank farge, underbitt munn med kraftige tenner og blåsvart munnhule. Den har en kort og en lang ryggfinne. Lysingen er en rovfisk som beveger seg i hele vannsøylen, og kan finnes ved bunnen, helt ned til 1000 meters dyp, midt i vannmassene og ved overflaten. Lysing kalles også berglaks, svartkjeft, kolkjeft og havets gjedde. Vi skjærer ut det beste stykket på fileten (ryggstykket). Ryggstykket (loinen) blir lagt i aluminiumskål med absorbent. Absorbenten tåler varmebehandling og trenger derfor ikke taes ut før tilberedning. Vi har valgt å beholde skinnet på fisken. Dette hindrer at fiskestykket «brenner» seg fast i aluminiumskålen. Skålen kan etter fjerning av plast settes rett i ovn eller grill.

Mer infoKontakt

Årets sjømat – foredlet

Skakkeaure

Skakkeaure
Skakke Røykeri AS / Roy Martin Øyjord
Hordaland

Fjordaure blir foredlet og røkt i våre foredlingslokaler i Etne på samme måte som Skakkelaks. Her blir den massert for hånd med konjakken Erling Skakke V.S.O.P., sukker og salt. Skakkeauren ligger i marinaden i 48 timer, etterpå blir den skylt, tørket og modnet før den blir røkt på oreved, ferske einer og bøkespon. Røykeprosessen varierer i tid da denne prosessen er væravhengig og svært ømfintlig. Det krever jevn oppfølging av røykeprosessen for at auren skal bli perfekt røkt. Skakkeaure har en fyldig, men ikke dominerende smak av røyk, salt og fisk. Smaken kommer litt etter at fisken kommer på tungen og det kjennes en lang og god ettersmak. Konsistensen er saftig, men tørr og mør. Opplevelsen av å spise Skakkeaure er helt magisk! Vi har brukt de beste råvarene Norge har å gi og gjennomført marinering, modning og røyking med respekt for råvare og kvalitet i fokus.

Mer infoKontakt

Bottarga Borealis hel bit

Bottarga Borealis hel bit
Hrogn AS / Dr. Jonas Juselius, Lia Berti, B. Joakim Wikström (Foto: Isak Dalsfelt)
Troms

Bottarga Borealis er saltet og tørket rogn fra fersk Skreirogn. Rognen bearbeides for hånd og henges utendørs på tradisjonelle hjell for tørking under vårvinteren. Smaken er kraftigfull og intens, med en elegant, delikat finish.

Mer infoKontaktUtsalgssteder

Carpaccio Loins Extra

Carpaccio Loins Extra
Jacob & Johan Dybvik / Sindre, Jan Petter og Jakob Dybvik
Møre og Romsdal

DYBVIK Carpaccio Loins Extra er en helt rå klippfiskopplevelse. Her kjenner du smaken av «Klippfiskmagi», lukt av frisk sjø, rik og moden smak av speket klippfisk. Lukk øynene og nyt smaksbilde – rik på protein, lett saltsmak med mye umami.

Mer infoKontakt

Finale 2017

Årets det grønne – naturell

Lærdals Beste frosne bringebær

Lærdals Beste frosne bringebær
Lærdal Grønt / Harald Blaaflat Mundal
Sogn og Fjordane

Bringebærene er plukket når de er perfekt modne. Vi lar dem få litt blåskjær i fargen og sørger for at den søte smaken er kommet før vi plukker dem. Da bevarer vi den ekte, gode bringebærsmaken. Deretter frakter vi dem rett på dypfrys. Bærene starter i sjokkfrys med temperaturer ned i minus 40 grader. Her blir de værende i ett døgn, før de tar turen inn på vanlig frys med mellom 25-30 minusgrader. Du finner dem i frysedisken på Meny – like gode som da vi plukket dem.

Mer infoKontakt

Timian

Timian
Skjærgaarden Gartneri / Kristin Stenersen og Bjørge Madsen (Foto: Damian Heinisch)
Vestfold

Vi på Skjærgaarden er opptatt av levende matjord. Vi jobber for å skape et godt liv for mikroorganismene i jorda. Når jordlivet er rikt får vi sterke, friske og motstandsdyktige planter, og behovet for bruk av kjemisk plantevern blir mindre. Alt produksjonsavfallet på gården komposteres. Sammen med husdyrgjødsel fra gode kolleger i nærområdet, legger vi avfallet i ranker til kompostering.

Mer infoKontakt

Solsikke

Solsikke
Smågrønt / Barbara og Kamil Slowik
Rogaland

Våre mikrogrønne solsikker er sprø og har en søt, nøtteaktig smak. Det gjør dem til den perfekte ingrediensen i mange måltider, men de kan også nytes alene som en enkel og delikat snack. De inneholder mye sunt fett og proteiner selv om de er små. Vi dyrker solsikkene med bruk av organiske metoder i den urbane farmen vår i Stavanger.

Mer infoKontakt

Årets det grønne – foredlet

Årgang Askim Summerred

Årgang Askim Summerred
Askim Frukt- og Bærpresseri AS / Astrid Lier Rømuld
Østfold

Vår premium serie med eplemoster som er utviklet med tanke på å bli det beste alkoholfrie alternativ til god mat. Hvert år gir nye varianter av Årgang Askim nye smaksopplevelser. Hver Årgang er forskjellig akkurat som hver sommer er det. Vi presser eplene rett etter høsting og filtrerer saften for å få den klare og gylne fargen. Årgang Askim Summerred har en balansert syre med delikat og søtladet smak.

Mer infoKontaktUtsalgssteder

Økologisk Holsteiner Cox Gårdspresset Eple

Økologisk Holsteiner Cox Gårdspresset Eple
Dyre Gård / Anne-Lene og Hans Olav Bjerketvedt
Østfold

Produksjonen for 2018 svarte til forventningene selv med en tørr sommer. Biene gjorde sin del igjen og med et svært varmt sommervær har sol og vanning sørget for en svært god fruktmodning.

Mer infoKontakt

Stikkelsbær drikkeklar

Stikkelsbær drikkeklar
Røyse Frukt- og Bærpresseri / Ingvild Collet-Hanssen, Cecilie Bjørnebye Jensen, Anders Ullern
Buskerud

I en solrik åker som speiler seg i Tyrifjorden vokser våre grønne stikkelsbær. De har en helt egen frisk smak. Vår stikkelsbærdrikk er drikkeklar, men om du ønsker litt bobler i den kan du tilsette en dæsj selv!

Mer infoKontakt

Årets godbit

Midsummer Hot Sauce, Flagship

Midsummer Hot Sauce, Flagship
Midsummer Hot Sauce / Alex Bouché (Foto: Sami Hasselberg)
Rogaland

Midsummer Hot Sauce er en småskala håndverksbedrift fra Stavanger. Fabrikken ligger under broen i Badedammen (Stavanger Øst). Her langtidsfermenteres chilien som dyrkes på Jæren, i minimum 9 måneder før den blandes og tappes. Midsummer har siden 2016 opparbeidet seg en sterk merkevare gjennom kvalitet, nyskapning og samarbeid med andre håndverksprodusenter.

Mer infoKontaktUtsalgssteder

Den Gyldne Aquavit

Den Gyldne Aquavit
Berg Gård, Inderøy Brenneri / Svein Berfjord (Foto: Jarle Hagen)
Trøndelag

Første heilnorske akevitt. Destillatet kommer kun fra krydrer og urter som er høstet langs «Den Gyldne Omvei» i Inderøy. Inderøykarve, kvann, mjødurt, løvetann og granskudd. Søtet med Inderøyhonning.

Mer infoKontaktUtsalgssteder

Råstad Kombucha Bringebær

Råstad Kombucha Bringebær
Råstad Foods / Heidi Råstad
Vestfold

Vi er Råstad Foods. Vi er fra Vestfold og lager forfriskende god Kombucha som kan gjøre kroppen godt. Råstad Kombucha Bringebær er navnet på den fermenterte teen som produseres av Råstad Foods AS. Råstad Foods AS ble stiftet i 2016. På Råstad Kombucha bryggeri gjøres alt for hånd, altså ekte håndverk. Bringebær Kombucha er fruktelig god med friske rene bringebær, og breddfull av det beste i livet. «Vårt mål er å inspirere til en sunnere livsstil gjennom fermentert frisk drikke.» Vi tilsetter kun rene ferske bær i vår bringebær kombucha, og har brukt lang tid til å finne frem til smaker som vi selv synes er så gode at de gjør oss i godt humør.

Mer infoKontaktUtsalgssteder

Finale 2017

Årets bakst

Mandelroser

Mandelroser
Grini Hjemmebakeri / Kate Günther-Ellefsen
Akershus

Saftige Mandelroser med mørk sjokolade. Alle våre kaker er laget fra bunnen av. Gluten- og melkefri. Ingen konserveringsmidler eller tilsetningsstoffer. Det er viktig for oss. Eggehviten kommer fersk, fra frittgående høner ved Ek Gårdspakkeri i Østfold.

Mer infoKontaktUtsalgssteder

Ølsprøtt

Ølsprøtt
Attåtnæring AS / Stein Erik Brekke, Lars Utseth, Truls Wæraas
Trøndelag

Et knaskemiddel; alt mellom snacks og kjeks. Passer godt alene, til god drikke, til ost, spekemat, dip, eller som «strø» over en salat/suppe. Sprøtt, fiber- og proteinrikt, betydelig mindre fett og kcal enn andre sammenlignbare snacks. Bærekraftig produkt laget på basis av restproduktet (mask) etter ølbrygging.

Mer infoKontakt

Heimebaka flatbrød frå Morgedal

Heimebaka flatbrød frå Morgedal
Skreppa / Elin Orseth, Inger Marie Bakås, Anne Lise Haugestøl Hegna
Telemark

Flatbrød er et ugjæret og usyret brød som bakes ut til tynne leiver. Flatbrødet kan holde seg i årevis, bedre enn selve melet. Flatbrød (Morgedalsbrau), grovt mel og godt smør gjør Morgedalsbrauet særdeles velsmakende. Flatbrødet er laget etter gammel oppskrift og stekt på takke.

Mer infoKontakt

Årets ost

Granstubben

Granstubben
Gangstad Gårdsysteri / Astrid Aasen (Foto: Ole Morten Melgård)
Trøndelag

Dette er en rødkittost som etter forming surres med kokt granbark rundt kanten. Den vaskes etter salting i 3 uker med en kultur av rødkitt og hvitmugg. Osten modnes et par måneder før den kan selges. Dette setter god smak på osten under modning. Osten skal stekes på ca. 180 grader i ca. 15 minutter før den spises varm med sprø kjeks/brød, frukt/marmelade.

Mer infoKontaktUtsalgssteder

Myrull

Myrull
Grindal Ysteri / Turid Nordbø (Foto: Hedda Rysstad)
Trøndelag

Myrull er laget av rå geitemelk, som er helt fersk. Kombinert med en forsiktig modning med melkesopp, får den en mild og rund, men likevel særpreget smak. Osten gir et middels kraftig smaksbidrag til ostebordet, og den er god med honning til dessert.

Mer infoKontakt

Råblå

Råblå
Grindal Ysteri / Turid Nordbø (Foto: Hedda Rysstad)
Trøndelag

Fast og kraftig blåmuggost, håndystet av fersk, rå melk. Første del av modningen skjer i et naturlig lager med høy luftfuktighet, denne modningskjelleren gjør Råblå ulik de fleste blåmuggoster i det norske ostelandskapet. Kald ettermodning gjør at osten får en rik aroma. Osten er salgsklar etter 6–10 måneder.

Mer infoKontakt

Årets meieriprodukt – foredlet

Is med Skjenning

Is med Skjenning
Gangstad Gårdsysteri / Astrid Aasen (Foto: Ole Morten Melgård)
Trøndelag

Dette er et produkt hvor bærekraftig produksjon er i fokus! Rester i en bedrift blir til gull i en annen bedrift! Røra bakeri lager Skjenning, som er et festflatbrød i Trøndelag som serveres til Inderøysodd. Festflatbrødet pensles med melk og sukker under steking, og rester av dette ligger ved dagens slutt igjen som karamell på steiketakka sammen med rester fra skjenningbakinga. Dette brukes som smakstilsetning og søtning i vår fløteIs med Skjenning.

Mer infoKontakt

Rim

Rim
Grindal Ysteri / Turid Nordbø (Foto: Hedda Rysstad)
Trøndelag

Rim er en ferskost av fersk, rå kumelk. Den er fyldig, aromatisk og kremete. Prøv den i en god salat. Rim er godt til spekemat og til røkt kjøtt og fisk. Rim gjør ostekaka frisk. Og servert med frukt og bær – vips har du en god dessert.

Mer infoKontakt

RørosIs Tjukkmjølksis med blåbær

RørosIs Tjukkmjølksis med blåbær
Galåvolden Gård / Ingulf Galåen, Gunn Brønnum, Rasa Augustinaviciene, Rune Krogh
Trøndelag

RørosIs Tjukkmjølksis med blåbær produseres på Galåvolden Gård av økologisk Tjukkmjølk fra Rørosmeieriet og lokale blåbær. Den har en frisk syrlig smak av Tjukkmjølk og rikelig med blåbær.

Mer infoKontakt