For å delta i Det Norske Måltid må produsenter og produkter oppfylle følgende kriterier: Naturell produkter fra sanking av ville vekster eller produkter dyrket på friland og i drivhus som frukt, bær, grønnsaker, urter og sopp. Foredlede produkter som gelé, chutney, marmelader, kornprodukter, tørkede produkter, tang og tare, fermenterte og syltede produkter og sorbet. Produktene er fra sanking av ville vekster på land, dyrket på friland og i drivhus, eller sanking av plantebaserte produkter fra havet. Ferske oster som kremost og cottage cheese samt lagrede oster og muggoster. I denne kategorien dømmes også kokte produkter som brunost, prim og gomme. Ferske, syrnede og foredlede meieriprodukter som melk, smør, yoghurt, rømme og iskrem. Naturell produkter av bufe (produksjonsdyr og andre nyttedyr), fugl, fjærkre og vilt (fersk og fryst). Produktene kan presenteres hele og som stykningsdeler, uemballert og emballert. Foredlede produkter av bufe (produksjonsdyr og andre nyttedyr), fugl, fjærkre og vilt, som spekemat, marinerte, farseprodukter og varmebehandlede produkter. Produktene kan være basert på tradisjonelle og moderne produksjonsmetoder, uemballert og emballert. Naturell produkter av alle typer oppdrett og villfanget sjømat fra fersk- og saltvann, både hel og stykningsdeler, emballert eller uemballert. Foredlede produkter av alle typer oppdrett og villfanget sjømat fra fersk- og saltvann. Produktene kan være basert på tradisjonelle og moderne produksjonsmetoder, uemballert og emballert. Alle typer bakst, tradisjonelle og moderne, må kunne frembys med en holdbarhet utover det dagsferske som flatbrød, knekkebrød, kjeks, tørre kaker, lefser, bake-off og fryste produkter. Alt innen konditorvarer som sjokolade, konfekt, desserter, terter/kaker, fromasj, puddinger, marengs og makroner. Alkoholfrie drikker som te, saft, juice, vann, most og øl. Fermenterte drikker under 0,7 % alkohol som f.eks øl, kombucha og sider. Årets sider skal kun være produsert av norsk frukt og bær og være basert på gjæret råsaft. Årets øl kan brygges med moderne eller tradisjonelle teknikker og baseres på norske eller importerte råvarer opp til 6,5 % alkohol. (skjult med klasse .dnm-hidden) Produktet skal være spiseklart (uten å tilsette andre ingredienser) og skal kun kreve oppvarming. Produktet skal ikke være rettet mot en aldersbestemt målgruppe. Ved spørsmål ta kontakt med Kristin Austigard på epost kristin@detnorskemaltid.no eller mobil +47 90 19 38 77.
KRITERIER OG KATEGORIER
KRITERIER OG KATEGORIERGENERELLE KRITERIER
KATEGORIER
HER ER KONKURRANSEKATEGORIENE FOR SESONG 14, 2021
Årets grønne
Årets grønne foredlet
Årets ost
Årets meieriprodukt
Årets kjøtt
Årets kjøtt foredlet
Årets sjømat
Årets sjømat foredlet
Årets bakst
Årets søtsak
Årets drikk
Årets sider
Årets øl
Årets ferdigmat