Kriterier og kategorier


KRITERIER OG KATEGORIER

GENERELLE KRITERIER

For å delta i Det Norske Måltid må produsenter og produkter oppfylle følgende kriterier:

  • Tidligere vinnere kan ikke delta med samme produkt som de har vunnet med tidligere, men er velkomne til å melde på andre produkter, eller tidligere nominerte produkter. Er påmeldt produkt svært likt et tidligere vinnerprodukt, tar administrasjonen en vurdering på om produktet kan delta.
  • Produktene må være i salg for allmennheten, og utsalgssted/serveringssted (f.eks. gårdsutslag, salg på marked, direkte leveranse restaurant/hotell/storhusholdning eller via grossist, nettbutikk, dagligvare) må opplyses ved påmelding.
  • Sesongprodukter kan delta, forutsatt at råvaren kan fremskaffes til juryeringsrundene som gjennomføres. Ta kontakt med oss i Det Norske Måltid om du har spørsmål.
  • Så lenge du som produsent har forbrukerforpakning av produktet ditt, skal du sende inn dette.
  • Norske råvarer og foredlede produkter kan delta. Med dette menes at produktets råvarer i størst mulig grad hentes fra Norge og at produktet er foredlet i Norge.
  • MERK de ulike tilleggskriteriene for den enkelte kategori.
  • Alle påmeldte produkter vil i første juryering vurderes av fagjuryen i Det Norske Måltid, og eventuelt flyttes til en av de andre kategoriene, dersom kriteriene der passer bedre.
  • Etter påmelding vil dere motta faktura for innbetaling av påmeldingsavgift. For at påmeldingen skal være gyldig må deltakeravgiften på kr. 1275,- inkl. mva, per påmeldte produkt, være betalt. Mer informasjon i påmeldingsskjema.
  • Deltakeravgift blir ikke refundert etter påmeldingsfristen 15. august 2021.

KATEGORIER

HER ER KONKURRANSEKATEGORIENE FOR SESONG 14, 2021

Årets grønne

Naturell produkter fra sanking av ville vekster eller produkter dyrket på friland og i drivhus som frukt, bær, grønnsaker, urter og sopp.


Årets grønne foredlet

Foredlede produkter som gelé, chutney, marmelader, kornprodukter, tørkede produkter, tang og tare, fermenterte og syltede produkter og sorbet. Produktene er fra sanking av ville vekster på land, dyrket på friland og i drivhus, eller sanking av plantebaserte produkter fra havet.

 


Årets ost

Ferske oster som kremost og cottage cheese samt lagrede oster og muggoster. I denne kategorien dømmes også kokte produkter som brunost, prim og gomme.


Årets meieriprodukt

Ferske, syrnede og foredlede meieriprodukter som melk, smør, yoghurt, rømme og iskrem.


Årets kjøtt

Naturell produkter av bufe (produksjonsdyr og andre nyttedyr), fugl, fjærkre og vilt (fersk og fryst). Produktene kan presenteres hele og som stykningsdeler, uemballert og emballert.


Årets kjøtt foredlet

Foredlede produkter av bufe (produksjonsdyr og andre nyttedyr), fugl, fjærkre og vilt, som spekemat, marinerte, farseprodukter og varmebehandlede produkter. Produktene kan være basert på tradisjonelle og moderne produksjonsmetoder, uemballert og emballert.


Årets sjømat

Naturell produkter av alle typer oppdrett og villfanget sjømat fra fersk- og saltvann, både hel og stykningsdeler, emballert eller uemballert.


Årets sjømat foredlet

Foredlede produkter av alle typer oppdrett og villfanget sjømat fra fersk- og saltvann. Produktene kan være basert på tradisjonelle og moderne produksjonsmetoder, uemballert og emballert.


Årets bakst

Alle typer bakst, tradisjonelle og moderne, må kunne frembys med en holdbarhet utover det dagsferske som flatbrød, knekkebrød, kjeks, tørre kaker, lefser, bake-off og fryste produkter.


Årets søtsak

Alt innen konditorvarer som sjokolade, konfekt, desserter, terter/kaker, fromasj, puddinger, marengs og makroner.

Årets drikk

Alkoholfrie drikker som te, saft, juice, vann, most og øl. Fermenterte drikker under 0,7 % alkohol som f.eks øl, kombucha og sider.


Årets sider

Årets sider skal kun være produsert av norsk frukt og bær og være basert på gjæret råsaft.


Årets øl

Årets øl kan brygges med moderne eller tradisjonelle teknikker og baseres på norske eller importerte råvarer opp til 6,5 % alkohol.


(skjult med klasse .dnm-hidden)

Årets ferdigmat

Produktet skal være spiseklart (uten å tilsette andre ingredienser) og skal kun kreve oppvarming. Produktet skal ikke være rettet mot en aldersbestemt målgruppe.


Ved spørsmål ta kontakt med Kristin Austigard på epost kristin@detnorskemaltid.no eller mobil +47 90 19 38 77.