Resultater sesong 2008–2018

RESULTATER

Vinnerne av Det Norske Måltid 2018

Norsk mat og drikke er i verdensklasse med høy kvalitet og stort mangfold. Årets 12 beste matprodukter og råvarer fra vårt langstrakte land er kåret av juryene i Det Norske Måltid. I år ble dommerne så begeistret at de også tildelte spesialprisen «Juryens utvalgte».

I 2018 ble 36 produkter nominert til finalen i Det Norske Måltid. Små og store produsenter konkurrerer i samme kategori. Våre erfarne dommere vurderer med et felles mål – kvalitet. I årets konkurranse har seks uavhengige fagjuryer smakt seg frem til finalistene i Stavanger, Seljord, Oslo, Trondheim, Tromsø og Bergen.


Vinner av Årets det grønne naturell:

Lærdal Grønt med Lærdals beste frosne bringebær

Juryen sier: Vinneren har et friskt og innbydende utseende, og dyp, flott farge. Smaken av årets vinner som et livlig pust av sommer – selv om årstiden kan ha skiftet til vinter. Produktet er skånsomt håndtert fra innhøsting og frem til forbruker. Med årets vinner er det tydelig at de lyse og lange sommerdagene Norge kan by på, gir vekster av svært høy kvalitet.

Vinner av Årets det grønne foredlet:

Årgang Askim Summerred

Juryen sier: Årets vinner har en flott, gyllen farge, og fremstår som et eksklusivt produkt på grunn av den høye kvaliteten. Vinnerens sødme er godt balansert mot den friske syrligheten, aromaen er fruktig og konsentrert. Produktet har mange bruksområder – alene, eller som følge til døgnets ulike måltider for hele familien. Vinneren er en bekreftelse på at frukt- og bærdrikker laget på norsk råstoff, har fått et betydelig oppsving de senere år og at kvaliteten er av ypperste klasse.

Vinner av Årets sjømat naturell:

Sterling kveitefilet med skinn fra Sterling White Halibut

Juryen sier: Årets vinnerprodukt har et flott utseende og kjøttet er fast. Fisken lukter rent, finstemt og friskt, og smaken er delikat og elegant. Munnfølelsen er saftig. Dette er et premium produkt av høy kvalitet, som speiler arbeidet til en kvalitetsbevisst produsent. Dette er et vinnerprodukt å være stolt av!

Vinner av Årets sjømat foredlet:

Carpaccio Loins Extra fra Dybvik Klippfisk

Juryen sier: Årets vinner er et produkt med tydelig stedlig tilhørighet. Produktet speiler lange norske tradisjoner. Produktet er laget av norske råvarer av høy kvalitet, som er nennsomt videreforedlet. Vinneren kommer i en praktisk forbrukerpakning med tydelig profil og god informasjon. Dommerne sier at vinneren er et flott og delikat produkt med perfekt munnfølelse. Produktet lukter rent og godt, og har en rik og balansert smak. Ettersmaken er lang.

Vinner av Årets Ost:

Råblå fra Grindal Ysteri

Juryen sier: Årets vinner er rett og slett en svært god ost og et eksempel på realt ystehåndverk. Den har en kraftig aroma og lang ettersmak. Saltbalansen i osten er perfekt, og osten har også en spennende sødme i smaksbildet. Munnfølelsen er kremet. Osten har dessuten fått tid til å modne skikkelig, og dette gir en kompleks smaksopplevelse. Ostens gulskjær hinter om sommermelk av høy kvalitet. Det snakkes for tiden mye om den norske osterevolusjonen, og årets vinner er et stødig og stolt bidrag.

Vinner av Årets kjøtt:

Hel kylling fra Økodrift Homlagarden

Juryen sier: Vinneren har et innbydende utseende og frisk lukt. Forbrukerne ser hele produktet og merkevaren er tydelig på etiketten. Kjøttet er mørt og saftig i munnen. Dommerne mener at produktets smak er finstemt og ren. Produsenten er kjent for å tenke nytt rundt kjøttproduksjon i Norge, og med årets vinnerprodukt kan man konstatere at disse valgene har båret frukter. Vinneren er odlet fram med omhu.

Vinner av Årets kjøtt foredlet:

Holy Baloney fra Ask Gård

Juryen sier: Produktet kommer i en fin forpakning med tydelig adresse. Produsenten har de senere år bidratt til å gjøre det norske utvalget av kjøttvarer mer spennende. I vinnerproduktet har produsenten brukt gode råvarer som resulterer i et svært godt produkt av høy kvalitet – både estetisk og smaksmessig. Vinneren smaker fyldig og komplekst, og har et godt balansert fettinnhold. Dommerne sier følgende om produktet: – Nydelig!

Vinner av Årets sider:

Alde sider fra Alde

Juryen sier: Det er noe helt spesielt med norske epler – fantastisk syrlighet og rik og aromatisk eplesmak, som gir vann i munnen bare når man tenker på det. Slike epler resulterer i svært god sider i hendene på dyktige produsenter. Vinneren er et eksempel på hvor god sider kan bli, laget på norske epler fra en soleksponert, hellende skråning. Årets sider kommer i flaske med tydelig utforming. Sideren er saftig og har mange lag av modne og fruktige eplearomaer. Alkoholen er pent integrert. Vinneren har kremet skum, behagelig munnfølelse og er en ypperlig følgesvenn til mat.

Vinner av Årets øl:

Cloudberry Imperial Gose fra Berentsens Brygghus

Juryen sier: Årets vinner har pent skum og en innbydende, gyllen farge. Lukten er frisk og fruktig, med innslag av malt. Ølet er ufiltrert. På smak har årets øl en tydelig friskhet som balanseres av en behagelig sødme, og ølet har ellers kompleksitet og spennende fruktighet å by på i smaksbildet. Dommerne mener at ølet på samme tid gir feminine og maskuline assosiasjoner.

Vinner av Årets bakst:

Mandelroser fra Grini Hjemmebakeri

Juryen sier: I årets vinner er gode råvarer satt sammen til et smakfullt kvalitetsprodukt. Produktet gjenspeiler godt håndverk og produsenten legger flid i sin tilvirkning – fra produkt til emballasje. Vinneren har et innbydende utseende, en fyldig aroma og rik smak. Konsistensen er svært god.

Vinner av Årets meieriprodukt foredlet:

Is med Skjenning fra Gangstad Gårdsysteri

Juryen sier: Vinneren kommer i en fin forpakning, med tydelig designprofil. Produktet har en kremet og fyldig konsistens, med spennende aroma. Smaken er rik og lang. Dommerne er svært begeistret for dette produktet, og tenker da spesielt på hvordan det både reflekterer tradisjon og nyskaping. Det er flott å se at man finner nye bruksområder for etablerte tradisjonsprodukter. Vinneren tenker innovasjon og bærekraft ved å bruke et restprodukt til å lage en ny delikatesse.

Vinner av Årets godbit:

Midsummer Hot Sauce Flagship fra Midsummer Sauce

Juryen sier: Årets vinner er et eksempel på flytende innovasjon, og produktet er en norsk materialisering av flere spennende trender innen gastronomiverdenen. Produktets flotte utseende kommer til sin rett i en stilren flaske, der også det lekre etikettdesignet bidrar til å vekke interessen hos nye forbrukere. Smaken er kompleks og rik. Årets vinner er et gjennomarbeidet produkt – fra råvare, via emballasje og helt til dets lange ettersmak.

Vinner av Juryens utvalgte 2018:

Jacobs utvalgte lam mørbrad fra Prima Jæren/UNIL

Juryen sier: Denne spesialprisen hentes fram de gangene dommerne i Det Norske Måltid ønsker å gi et produkt eller en produsent ekstra oppmerksomhet. I år tildeles prisen fordi vinneren ansees av dommerne å være et spennende og innovativt produkt, og dommerne håper at prisen kan være til inspirasjon for andre produsenter. Vinneren er et godt eksempel på hvordan man kan ta en tradisjonsrik, norsk råvare, og gjøre den om til et perfekt tilberedt produkt. Vinneren kombinerer nytenkning og teknologi, og dommerne begeistres særlig over at vinneren hjelper forbrukeren til å oppnå smakfulle resultater i eget kjøkken.

Vinner av Det Norske Måltids hederspris 2018:

Stiftelsen Bondens marked Norge

Juryen sier: 2018 var året da den norske «osterevolusjonen» ble mye omtalt, og årets hedersprisvinner har sin del av æren for at nordmenn har fått opp øynene for ost fra eget land. Vinnerens innsats har derimot ikke vært begrenset til ostesegmentet, og vinneren har således, på generelt grunnlag, vært en viktig drivkraft for økningen av i småskala- og lokalmat i Norge de siste 15 årene. Vinneren legger til rette for spennende møter mellom produsenter og forbrukere, som har gitt store ringvirkninger i form av økt interesse, kunnskap, produksjon og innovasjon innen norsk mat. Årets vinner av Det Norske Måltids Hederspris har på utrettelig vis arbeidet for å fremme tilgangen og kvaliteten til norsk mat i hele landet, og resultatet kan både produsenter og forbrukere glede seg over.

Vinner av Årets Forsprang, designtjenester fra PlayDesign:

Lærdals Beste frosne bringebær

Juryen sier: Lærdals Beste bringebær er et av svært få norske frukt- og bærprodukter som kan selges hele året. Dette er veldig positivt for å oppnå en økt norsk-andel i konkurranse med bær fra utlandet. PlayDesign Studio ønsker å bidra med sin kunnskap rundt identitet og emballasjedesign til Lærdal Grønt sin satsing rundt norske bringebær. Dette samarbeidet blir nok bære lekkert 😉

Vinner av Årets innovasjonspris, Nofima:

Attåtnæring for produktet Ølsprøtt

Juryen sier: Årets vinner har vist innovative evner ved å lage et helt nytt og spennende produkt. Attåtnæring er også nytenkende fra et bærekraftperspektiv fordi produktet utnytter restråstoff fra en næring som har vært i vekst i Norge. Produsenten har som mål å oppnå landsdekkende distribusjon i løpet av 2019. Med inspirasjon og forskningsbasert kunnskap ønsker Nofima å skape nye muligheter for Attåtnæring. Årets innovasjonspris har en verdi på 100.000 kroner i tjenester fra Nofima.

Vinner av Bondelagskokken 2019:

Hallvar Ellingsen

Juryen sier: Felles for alle kandidatene er at de brenner for gode råvarer, er opptatt av å fortelle en historie og skape gode opplevelser for gjestene. Årets Bondelagskokk har jobbet på noen av landets beste restauranter, han lever tett på bondeyrket og har nært samarbeide med bønder. Han har en ujålete og rustikk kokkestil og et stort engasjement for faget. Han utfordrer og skaper stadig nye kulinariske opplevelser. Årets Bondelagskokk har vært en del av det norske kokkelandslaget og kommer fra Sortland i Nordland.

Vinner av Årets matspire og reklameplass på Matkanalen:

Stikkelsbærdrikk fra Røyse frukt- og bærpresseri

Juryen sier: Vinneren av Årets Matspire har sjarmert juryen med en drikk basert på et tradisjonsrikt bær som har blitt dyrket i Norge siden slutten av 1600-tallet. Ni innovative og fremoverlente frukt- og bærprodusenter fra Røyse ved Tyrifjorden har trukket frem en råvare som for mange har gått i glemmeboken, og nettopp derfor ønsker vi å ta stikkelsbærdrikken fram i lyset igjen, sier adm.dir. i Matmerk Nina Sundqvist. Matmerk legger om innholdet i Matspireprisen, og styrker ambisjonen om at Årets Matspire skal være en pris som gjør vinnerproduktet mer kjent og synlig. Årets matspire har en verdi på 100.000 kroner i tjenester fra Matmerk. Røyse frukt- og bærpresseri vinner også reklameplass på Matkanalen til en verdi av 100.000 kroner.

Kategorivinnerne fikk også hvert sitt gavekort på 10.000 kroner i etiketter fra Digital Etikett.

Vinnerne av Det Norske Måltid 2017

TRØNDERSK DOMINANS I DET NORSKE MÅLTID

Under en storslått tiårsfinale for Det Norske Måltid gikk 13 dyktige produsenter helt til topps med sitt produkt. I tillegg ble det delt ut 4 andre priser under matgallaen i Stavanger.

Fra starten av var alle landets fylker representert, gjennom delfinalene ble dette redusert til 14 fylker. Nå ser vi at Trøndelag med fem priser er landets mattyngdepunkt, sier hoveddommer Einar Risvik, fra Nofima, som peker på en nær uavgjort mellom Øst- og Vestlandet som kommer like bak.

Se alle finalistene i Det Norske Måltid 2017 her:
http://detnorskemaltid.no/trondersk-dominans-i-det-norske-maltid/


Her er en komplett oversikt over prisvinnerne:


Årets bakst:

Vinneren er Skjenning, Røra Bakeri AS, Inderøy kommune i Trøndelag

Juryen begrunnelse:
Vinnerproduktet kommer i en lekker og karakteristisk emballasje med god informasjon om produktet, tradisjonen, serveringstips og produsenten. Produktet har et svært delikat utseende og har lukt og smak som er godt balansert mot råvarene. Konsistensen er perfekt!

Det er svært positivt at lokalt og tradisjonelt håndverk holdes i hevd, slik at produktene gjøres tilgjengelig for flere enn dem som har kunnskap og mulighet til å lage dette selv. Vinneren har beskyttet geografisk betegnelse.

 


Årets det grønne – foredlet:

Vinneren er Musserende Eplemost av eple Karin Schneider, Grønvik Gard, Hjelmeland kommune, Rogaland

Juryen begrunnelse:
Forbrukeren vil ikke være i tvil om hvor vinneren kommer fra. Med tydelig beskrivelse av området og jordsmonnet der produksjonen skjer, kan vi alle se for oss vinnerens stedlige tilhørighet.

Årets vinner er en kompromissløs leverandør av kvalitet, og produktet lukter konsentrert, komplekst og friskt. Smaken er mild og fruktig, og har god balanse mellom syrlighet og sødme. Produktet er flott med karakteristisk design på etiketten som også signaliserer at dette er et premiumprodukt. Utseendet er lett uklart og fylt av mange små bobler.

 


Årets det grønne – natrurell:

Vinneren er Cerisa Delikatesse potet, Hesnes Gartneri Da, Grimstad kommune i Aust Agder

Juryen begrunnelse:
Årets vinner har jevn og fin størrelse og holder seg godt under tilberedning. Produktet er håndtert på en varsom og delikat måte fra høsting og frem til forbruker, uten skader.

Lukten er kraftig og søtlig og fargen er dyp og fin. Konsistensen er perfekt og smaken er fyldig. Produktet gir god knekk i munnen og har lang ettersmak. Dette er et svært godt landbruksprodukt, med en sort som dyrkes på et egnet sted og som er odlet frem med omhu fra bonden

 


Årets godbit:

Vinneren er Duga Byggkorn Hele, Duga AS, Rygge kommune i Østfold

Juryen begrunnelse:
Årets vinner kommer i en fin og stilren emballasje som har god informasjon om produktet.

Produktet lukter og smaker komplekst og nøtteaktig, og oppleves fyldig og godt.

Årets vinner har god konsistens og mange og varierte bruksområder, samtidig som det er svært brukervennlig og enkelt å benytte. Dette er et godt landbruksprodukt med høyt innhold av gunstige næringsstoffer.

 


Årets kjøtt – foredlet:

Vinneren er Slegge, ASK Gård foredling, Jevnaker kommune i Buskerud

Juryen begrunnelse:
Dette produktet har en svært tydelig og gjennomarbeidet designprofil som gjør det enkelt for forbrukerne å finne det i butikken. Vinneren er innovativ og et friskt pust når det gjelder kjøttforedling i Norge. Dette er en nykommer som er med på å endre norsk kjøttforedlingsbransje.

Produsenten har tatt seg tid til å tørke produktet skikkelig, det lukter fyldig av kjøtt og komplekst av krydder har god tyggemotstand. Fettet gjør at skivene smelter i munnen.

 


Årets kjøtt – naturell:

Vinneren er Rørosviddas Perle, Mørbrad av reinsdyr kalv, Rørosrein, Røros kommune, Trøndelag

Juryen begrunnelse:
Året vinner kommer i en flott innpakning med god informasjon og har et svært innbydende utseende. Det krever stor innsats og svært god kvalitetskontroll hos produsenten for å få fram produkter av denne kvaliteten.

Dommerne bemerker at det er flott at produkter og råvarer som har lange tradisjoner i Norge gjøres tilgjengelig for et større publikum. Produktet har en ren og fyldig smak og en perfekt konsistens, det er renskåret og pent trimmet med jevn farge. Produktet lukter rent og komplekst av fjell og viltkjøtt.

 


Årets meieriprodukt – foredlet:

Vinneren er Solbær-iskrem, Reins Kloster AS, Rissa kommune i Trøndelag

Juryen begrunnelse:
Vinnerproduktet kommer i en delikat forpakning, med tydelig designprofil. Årets vinner er håndverksbasert og av høy kvalitet, både på farge, konsistens og smak. Produsenten er kvalitetsbevisst i alle ledd. Basert på svært godt håndverk, skiller den seg fra masseprodusert is.

Konsistensen er kremet og glatt og har hele biter av bær, noe som gir konsentrert og deilig smak. Vinnerproduktet er basert på økologisk produksjon og lokale ingredienser.

 


Årets ost:

Vinneren er Munkeby, Munkeby Mariakloster, Levanger kommune i Trøndelag

Juryen begrunnelse:
Osten har enkel emballasje med tydelig logo og profil som gjør at osten er lett å kjenne igjen.

Ostens skorpe har en sterk og kompleks aroma, mens selve ostemassen er svært kremete, og har fyldig smak.

Osten er perfekt modnet over tid og saltsmaken er balansert. Årets vinnerprodukt er laget på upasteurisert melk, og var en av de første med dette i Norge. Vinneren har vært med på «småskalarevolusjonen» for osteproduksjon i landet de siste 15 årene.

Osten er svært ettertraktet.

 


Årets sider:

Vinneren er Edel sider 12%, Åkre AS, Ullensvang kommune, Hordaland

Juryen begrunnelse:
Årets sider kommer i en pen flaske med tydelig designprofil. Den er dyp gyllen på farge og klar, med en kompleks aroma av modne epler.

Vinneren er tørr og dette gjør at sideren passer godt til mat. Den har tydelig syrlighet, men er balansert. Årets vinner har god og rik konsentrasjon i eplesmak og fruktighet og har mye kullsyre.

 


Årets sjømat – foredlet:

Vinneren er Dybvik Loins Utvannet, Jakob & Johan Dybvik, Sula kommune, Møre og Romsdal

Juryen begrunnelse:
Årets vinner er et produkt som tydelig speiler norske tradisjoner og som benytter høykvalitetsråvarer foredlet med godt håndverk.

Årets vinner er et innovativt produkt, der produsenten tilpasser tradisjonsprodukt til moderne forbrukere. Slik holdes tradisjonene rundt produktet og råvaren i hevd. Produsenten tar den norske forbrukeren seriøst, og lager produkter etter forbrukerens behov.

 


Årets sjømat – oppdrett:

Vinneren er Fersk Ishavsrøyefilet, Sigerfjord Fisk AS, Sortland kommune i Nordland

Juryen begrunnelse:
Årets vinnerprodukt har frisk og ren lukt. Konsistensen er saftig med en lett jordlig smak. Vinnerproduktet har flotte fiskefileter med god fasthet på fiskekjøttet og er pent trimmet. Tydelig designprofil med god informasjon gjør produsenten lett gjenkjennelig for forbrukeren.

 


Årets sjømat – villfanget:

Vinneren er Langeloins brettpakket, Domstein Sjømat AS, avd Stavanger, Stavanger kommune, Rogaland

Juryen begrunnelse:
Årets vinnerprodukt har et delikat utseende, en mild fiskesmak og gir en saftig munnfølelse. Produktet lukter rent og ferskt av hav og fiskekjøttet er nydelig hvitt og fast. Dommerne bemerker at det er flott at produsenten gjør produktet tilgjengelig for forbrukerne.


Årets øl:

Vinneren er Rødskjegg, Hogna Brygg, Midtre Gauldal kommune i Trøndelag

Juryen begrunnelse:
Årets vinner har en smak som er balansert, med godt humlepreg, tydelig bittersmak og kraftig skum. Ølet har en flott farge, er lett uklart og har en kompleks aroma av kaffe, sjokolade, karamell og tydelig maltpreg med godt integrert humle.

Det er bra med informasjon på emballasjen og dommerne liker beskrivelsen med et «smakshjul» på bitterhet, sødme og fruktighet for forbrukerne veldig godt. Ølet er korrekt allergenmerket. Vinnerproduktet har en fremtidsrettet, lett og miljøvennlig innpakning med solide papiretiketter. Finalejuryen mener dette gir et premium uttrykk.

Dommerne bemerker at vinnerproduktets navn passer svært godt for «Imperial Red Ale» øl.

 


Årets forsprang:

Tildeles Dybvik Loins Utvannet, Jakob & Johan Dybvik, Sula kommune, Møre og Romsdal


Matkanalens pris:

Tildeles Slegge, ASK Gård foredling, Jevnaker kommune i Buskerud


Årets Matspire:

Vinneren er Slegge, ASK Gård foredling, Jevnaker kommune i Buskerud

Juryen begrunnelse:
Juryen beskriver vinneren som en sann matspirebedrift. Håndverksproduksjonen tar den tiden det krever, det tillates ingen industrielle snarveier og Ask har levert kvalitet fra første stund. Økologisk drift har vært drivkraften siden ideen om en ny bedrift ble unnfanget.

Vinnerpølsa Slegge er et 100% håndverksprodukt laget med den ypperste fagkunnskap. Denne typen salami har lange tradisjoner i utlandet, men er en nyskapning i en norsk tradisjonskategori der den tilfører en  smaksopplevelse med trøkk til norske ganer. Slegge har et ærlig og forklarende utseende – delikat, rent og lekkert. Og ikke minst – et slående navn!


Det Norske Måltids hederspris 2017:

Tildeles Morten Schakenda

Juryen begrunnelse:
Årets vinner utøver sitt fag med kompromissløs kvalitet i alle ledd. Han har i en årrekke formidlet sin gastronomiske kunnskap og matglede til profesjonelle og andre matinteresserte, i Norge og i store deler av verden.

Schakenda har i godt voksen alder tilegnet seg ny fagkunnskap og driver i dag en av landets mest kjente håndverksbedrifter innen dette faget.

Han har et ukuelig pågangsmot og fremstår med sine sterke verdier som en virkelig bauta og inspirator innenfor måltidsbransjen. Vinneren har skrevet en rekke bøker innen sitt nye fag.

Vinnerne av Det Norske Måltid 2016

13 vinnere i Det Norske Måltid 2016!

12 finalister har gått helt topps, og det er Sør-Trøndelag og Rogaland som topper pallen med tre priser hver, Oslo er på en god tredjeplass i landets viktigste kåring av kvalitetsprodukter. Og så kom det en overraskende ekstrapris.

I tillegg er det vinnere fra Oppland, Troms, Aust-Agder og Sogn og Fjordane. Juryen har i tillegg valgt å dele ut en spesialpris til et enestående produkt fra Møre og Romsdal.

Se alle finalistene i Det Norske Måltid 2016 her: detnorskemaltid.no/hoyt-niva-blant-finalistene/


Her er en komplett oversikt over prisvinnerne:


Årets det grønne foredlet:

Vinneren er Grønvik Eplemost – Summerred fra Grønvik Gard (Rogaland)

Juryen uttaler:
Med sin nydelige farge og komplekse aroma gir dette produktet vann i munnen lenge før man får smakt det. Lange sommerdager her langt mot nord og solid pleie legger grunnlaget for kvaliteten til råvaren som er brukt. Fint samstemt med godt håndverk resulterer dette i et friskt og velbalansert produkt med tydelig råvarepreg.


Årets det grønne naturelle:

Vinneren er Rosettkål fra Vang Gård (Oppland)

Juryen uttaler:
Årets vinner arbeider for at norske forbrukere skal få flere fristende produkter å velge mellom i grønnsaksavdelingen. Produktet har et delikat og fristende utseende og en ren og god smak. Vinneren er et resultat av nitidig innovasjonsarbeid, kombinert med unik norsk stedlighet og en stolt bonde som tør å satse på nye produkter til den norske forbrukeren.


Årets godbit:

Vinneren er Bringebærsorbet, fra Reins Kloster AS (Sør-Trøndelag)

Juryen uttaler:
Årets vinner satser på kvalitet i alle ledd, noe som gjenspeiler seg tydelig i egenskapene til produktet – fra den flotte emballasjen til det fristende utseende og produktets intense smak. Produsenten satser stolt på lokale råvarer og videreforedler disse til en skikkelig godbit.


Årets kjøtt foredlet:

Vinneren er Villsauskank Frøya, fra Dalpro Gårdsmat (Sør-Trøndelag)

Juryen uttaler:
Vinneren har laget et fortreffelig produkt med en tydelig geografisk tilhørighet, der denne tilhørigheten gjenspeiler seg både i historiefortellingen rundt produktet, råvarene som er brukt og ikke minst i smaken. Vinnerproduktet er et eksempel på hvordan en spenstig idé og god innsats fra produsentens side kan gi forbrukeren moderne og brukervennlige produkter, med unik smak basert på tradisjonsrike råvarer.


Årets kjøtt:

Vinneren er Årets ferske sommerlam – grillribbe naturell, Gilde Nortura SA (Oslo)

Juryen uttaler:
Vinnerkjøttet er svært saftig og mørt, med en ren, delikat og råvaretypisk smak. Den gode smaken og høye kvaliteten vitner om en ressurs Norge kan være stolt over. Norsk beite mellom fjord og fjell legger grunnlaget, men kontroll og presisjon i videreforedlingen er også helt sentrale faktorer for gode produkter til forbrukeren.


Årets meieriprodukt, foredlet:

Vinneren er Økologisk Cottage Cheese, fra Rørosmeieriet AS (Sør-Trøndelag)

Juryen uttaler:
Vinneren har laget et svært godt produkt og er dyktig og tydelig i sin kommunikasjon rundt produktet og sitt verdigrunnlag gjennom produktets emballasje. Produktet i seg selv har en ren, men samtidig kompleks smak, og har en fyldighet som skiller det fra andre produkter i samme kategori. Dette viser at vinneren er et premium-produkt, der råvare og produksjon spiller på lag.


Årets ost:

Vinneren er Lille Aske, fra Bo Jensen (Rogaland)

Juryen uttaler:
Med sitt innbydende utseende er vinneren en ost som appellerer til osteelskere. Melkekvalitet er et nøkkelord for produsenten, som yster av upasteurisert melk. Osten er frisk og kompleks på smak, og smelter som fløyel i munnen. Dette er en ost vi kan være stolte av at er produsert i Norge, siden kvaliteten er på internasjonalt nivå og fordi dette produktet utvider det norske osteutvalget.


Årets sider (ny kategori i 2016):

Vinneren er Balholm Handverkcider med humle fra Balholm AS (Sogn og Fjordane)

Juryen uttaler:
Vinneren har en frisk og gyllen farge og er floral og kompleks på duft, der preg av råstoffet kommer tydelig fram. Smaken er frisk og balansert. Vinnerproduktet gir et svært godt inntrykk allerede når man får flasken i hendene, siden den oser av kvalitet. Produsenten berømmes for sitt arbeid med å få norsk sider ut på markedet og for å vise at det i denne prosessen også er mulig å leke seg med spennende smakskombinasjoner.


Årets sjømat foredlet:

Vinneren Halvors Boknafisk Loin fra Halvors Tradisjonsfisk AS (Troms)

Juryen uttaler:
Med utgangspunkt i en lang tradisjon, har vinneren laget et kvalitetsprodukt basert på en ettertraktet og eksklusiv råvare. Dommerne uttaler at produktet har et svært delikat utseende og en ren, typeriktig smak. Nøkkelen til den unike smaken ligger i råvarekvaliteten i kombinasjon med en finstemt konserveringsteknikk.


Årets sjømat oppdrett:

Vinneren er SALMABRG fra Salmon Brands AS (Oslo/Hordaland)

Juryen uttaler:
Årets vinner viser hvordan nytenkning og råvarekvalitet kan kombineres på en forbilledlig måte og komme forbrukeren til gode. Årets vinner er kjent for sin satsning på kvalitet og forbrukervennlige produkter, og har satt standarden i bransjen for hvordan fersk fisk kan foredles og selges. I årets vinnerprodukt utvider vinneren sin portefølje med et produkt som gjør det enklere for forbrukerne å velge fisk, og viser samtidig hvordan råvaren kan utnyttes til fulle.


Årets sjømat villfanget:

Vinneren er Villkveite filet fra Domstein Sjømat AS (Rogaland)

Juryen uttaler:
Produsenten tilbyr med årets vinnerprodukt kvalitetsråvarer fra norske farvann til folket. Produsenten gir med dette produktet forbrukerne anledning til å tilberede herremåltid i hverdagen, og viser hvor viktig ressurs havet er. Produktet har et delikat utseende og smaker rent og ferskt.


Årets tradisjonsøl:

Vinneren er Norsk Høst fra Nøgne Ø Det Kompromissløse Bryggeri AS (Aust-Agder)

Juryen uttaler:
Vinnerølet er et uklart øl med delikat farge, en fruktig nese og god konsentrasjon i smaksbildet, kombinert med en kremet og frisk munnfølelse. Produsenten har siden oppstarten vært med å på å sette Norge på ølkartet og har vært en viktig driver i håndverksølutviklingen i Norge. Selv om Norge har svært lange bryggetradisjoner, er vinnerølet et sjeldent produkt, i ordenes rette betydning, siden dette er et øl som utelukkende er brygget på norske råvarer.


Juryens spesialpris:

Vinneren er Havsnø Flaksalt fra North Sea Salt Works AS (Møre og Romsdal)

Juryen uttaler:
Ikke alle produktene vi får inn til Det Norske Måltid passer som fot i hose i sin kategori. Det kan likevel være snakk om fantastiske produkter som fortjener heder og ære. Dommerne i de ulike juryene i år ble så begeistret for dette produktet at de valgte å gi det en egen pris, som vi har kalt «Juryens utvalgte». Prisvinneren er et svært delikat produkt, og representerer en tradisjon som ikke har blitt holdt i hevd i Norge i senere tid. Det er derfor svært gledelig at noen satser på en slik produksjon. Man kan kalle dette produktet både et «helt rent naturprodukt» og et produkt som viser norsk stedlighet på svært konkret vis.


Årets forsprang:

Tildeles Klostergarden (Rogaland)

Juryen uttaler:
Årets forsprang vinner har gjort mye riktig og har en spennende produktserie, og de satser på kvalitet og helhet i alle ledd. Det å tenke annerledes og å skille seg ut er noe vi i PlayDesign Studio jobber med hver eneste dag. Årets vinner har framtidsplaner vi synes er veldig interessante, og vi ønsker å bidra med vår kunnskap for gi dem et enda større forsprang i markedet.


DNBs PUBLIKUMSPRIS:

Vinneren er Grønvik Eplemost – Summerred fra Rogaland

Juryen uttaler:
Dette er en pris der vinneren er stemt frem blant finalistene av de 500 gjestene i salen under finalegallaen til Det Norske Måltid, i regi av DNB.


Årets Matspire:

Vinneren er Halvors Boknafisk Loin fra Fredvang fra Halvors Tradisjonsfisk AS (Troms)

Juryen uttaler:
Et typisk lokalt håndverksprodukt laget med den ypperste fagkunnskap, det har en delikat konsistens, rik smak og leverer på mattrendene med sunnhet, tradisjon og nytelse. Halvors Boknafisk Loin er forbrukervennlig, tilpasset et moderne kjøkken og klart til bruk. Fisken selges i en delikat emballasje og trekker kunder til en del av butikken som ikke alltid forbindes med kvalitetsråvarer. Årets Matspire har et hav av bruksmuligheter hele året og er en ypperlig råvare både til hverdag og fest.


Det Norske Måltids hederspris 2016:

Tildeles Wenche Andersen

Juryen uttaler:

Wenche Andersen er en av landets absolutt ledende formidlere av norsk mat, norske mattradisjoner og gleden ved matlaging. Hun fronter hele det vide begrepet norsk matkultur, har solid grunnleggende kunnskap og samtidig en verdifull åpenhet.

Andersen samspiller bevisst med erfarne og uerfarne matentusiaster i sin formidling, med nysgjerrighet og entusiasme. Hun sprer matkunnskap og matglede til hele det norske folk og har skrevet en rekke kokebøker.

Hun fikk i 2004 Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris og ble i 2006 utnevnt til nordisk matambassadør av Nordisk ministerråd.

Vinnerne av Det Norske Måltid 2015

11 finalister har gått helt topps i landets viktigste kåring av kvalitetsprodukter. Vinnerne kommer fra 13 av landets 19 fylker

– Flere regioner utmerker seg og det er ekstra gledelig at det er økende interesse for å delta. I 2015 var det rekordmange produkter med høy kvalitet og det gjorde juryarbeidet ekstra utfordrende. Det har vært små marginer, uttaler juryleder Einar Risvik, seniorforsker ved Nofima og visiting professor ved Universitetet i Stavanger.


Vinner av Årets sjømat oppdrett:

Salma Loin, Salmon Brands AS, Oslo

Juryen sier: Design, teknologi og produkt gir inntrykk av ypperste kvalitet, lukter friskt av sjø og har en ren og god smak. SALMA representer innovasjon i norsk matproduksjon på en fantastisk måte.

Gå til salma.no

Vinner av Årets sjømat, villfanget:

Ulkefilet, Domstein sjømat AS, Måløy

Juryen sier: Brukervennlig pakning og produkt gjør en for mange ukjent råvare tilgjengelig for et stort publikum. Lukter storhavet på en tiltalende måte og smaker nydelig!

Gå til domstein.no

Vinner av Årets sjømat, foredlet:

Grava regnbuørret, Leiren Laks, Stamnes

Juryen sier: Et kvalitetsprodukt med moderne uttrykk, basert på tradisjoner utviklet gjennom generasjoner. Lukter og smaker mildt og behagelig og er lett å presentere delikat.

Gå til leirenlaks.no

Vinner av Årets Det grønne:

Skitne Gulerøde, J & J Wiig DA, Orre

Juryen sier: Forteller historien om produktet i klartekst gjennom pakningens budskap. Med sitt naturlige utseende, jevne størrelser og usminkede smak var juryen aldri i tvil.

Gå til jjwiig.no/gulerode.php

Vinner av Årets kjøtt:

Jæren smak Ribbe, Prima Jæren AS, Nærbø

Juryen sier: Vinneren har med dette produktet virkelig vist at ”det går an”. Fortellingen om kjøttets geografiske opphav gjør sammen med kjøttfylde, marmorering, mørhet og smak et perfekt produkt.

Gå til primajaeren.no

Vinner av Årets Kjøtt, foredlet:

Skinka frå Suldal, Fjellmat frå Suldal AS, Suldal

Juryen sier: Gode råvarer, produksjon og modning i fantastisk natur gjør at produktet hevder seg blant de beste, uttrykket ”smelter på tunga” blir ofte brukt når skinken serveres.

Gå til skinka.no

Vinner av Årets meieriprodukt, foredlet:

Røros rømme, Rørosmeieriet AS, Røros

Juryen sier: Magisk, perfekt, unikt. Treffer blink med utseende, smak og konsistens. Kvalitet i alle ledd, med utgangspunkt i en ukuelig respekt for råvarens spesielle egenart.

Gå til rorosmeieriet.no

Vinner av Årets ost:

Valdres Ost Fosheim, Valdresmeieriet AS, Valdres

Juryen sier: God aroma, kompleks smak, særegne saltkrystaller og en karamellaktig god ettersmak. Emballasjen er lekker og gir god informasjon om prosessen som ligger bak.

Vinner av Årets Godbit:

TREAK, Ekta Gødt DA, Lomen

Juryen sier: Godbiten er en helt ny kombinasjon av råvarer fra vill natur og norsk landbruk. Eldgamle tradisjoner forteller om egenskaper som kurerte sykdommer og er beskrevet som fjellheimens godteri.

Gå til yourvismawebsite.com/ekta-godt-da

Vinner av Årets Det grønne, foredlet:

Økologisk Rød Aroma Eplemost, Dyre Gård, Moss

Juryen sier: Produktet har en lekker emballasje og gir et eksklusivt inntrykk. Lukt og smak er nydelig, med god sødme og med tydelig aroma fra råvaren.

Gå til dyregaard.no

Vinner av Årets tradisjonsøl:

6060 Lys Øl, Grim & Gryt Økobryggeri AS, Hareid

Juryen sier: Med utgangspunkt i landets mange ølbryggertradisjoner, står vi her overfor et produkt som virkelig reflekterer dette. God balanse av aroma, smak, friskhet og lukt. Ølet oppleves særdeles behagelig å drikke.

Gå til grimgryt.no

Vinner av Publikumsprisen:

Skitne Gulerøde, J & J Wiig DA, Orre

Juryen sier: Dette er en pris der vinneren er stemt frem blant finalistene av de 520 gjestene i salen under finalegallaen til Det Norske Måltid, i regi av DnB.

Gå til jjwiig.no/gulerode.php

Vinner av Det Norske Måltids Hederspris 2015:

Astri Riddervold (90)

Juryen sier: Hun regnes hun ledende innen feltet her i landet. Riddervolds levende og inspirerende formidlingsevne har gjort at man ikke glemmer henne dersom en har vært så heldig å ha møtt henne. Hun har skrevet flere bøker og publikasjoner om norske mattradisjoner.

Gå til nyhetssak

Vinner av Årets Matspire 2015:

Valdres Ost Fosheim, Valdresmeieriet, Valdres

Juryen sier: Årets Matspire er et nylig lansert kvalitetsprodukt med stort markedspotensial; både forbrukerne, matkjedene og kokkene ønsker flere gode, norske oster. Produsenten løftes frem som en viktig lokal aktør som har bidratt til å utvikle og innovere i Valdres.

Gå til nyhetssak

Vinnerne av Det Norske Måltid 2014

8 superprodukter er kåret til landets beste i finalen under Det norske måltid. Tyngdepunktet for vinnerne er langs kysten fra Rogaland til Sør-Trøndelag. Vinnerne ble hedret med hele mat-Norge tilstede i Stavanger i kveld. Produktene er vurdert etter smak, konsistens, utseende og regional forankring. Finalejuryen består av Bent Stiansen (juryleder), Wenche Andersen, Gunnar Nagell Dahl, Jan Kåre Johansen og Miriam Østvik Jenssen.


Vinner av Årets matspire:

Heil Lårsteik ”Black Turkey”, Økodrift Homlagarden AS, Hordaland

Juryen sier: Dette er en nyvinning, det er et produkt med stort markedspotensial, sunt, lett å lage og spesielt som ferskvare dekker det et voksende markedssegment. Homlagarden tar selv hånd om oppdrett, slakting, foredling, pakking og kjøling eller frysing av produktene med fokus på sluttproduktets kvalitet i alle ledd. Det gjør også historien om produktet ekte og troverdig.

Gå til homlagarden.no

Vinner av Årets hederspris:

Bodil Nordjore

Juryen sier: Bodil Nordjore har gjennom undervisning, foredrag i inn- og utland, bokutgivelser og matprogram har formidlet landets mange matskatter kunnskapsrikt og inspirerende. Vinneren har kompromissløst bidratt til å øke stoltheten for norsk mat og mange kjente kokker oppgir vinneren som en sterk motivasjonskilde til egen utvikling.

Vinner av Årets det grønne – naturelle:

Piccolotomater, Wiig Gartneri AS, Rogaland

Juryen sier: Vinneren er et flott produkt med deilig sødme og frisk smak. Alle tomatene i pakken er godt modnet, noe som viser produsentens yrkesstolthet og fokus på godt håndverk, for å gi forbrukeren et godt produkt. En klar vinner i sin kategori.

Gå til wiig-gartneri.no

Vinner av Årets det grønne – bearbeidet:
Friskpressed Rabarbra Naturell, Köhler-paviljongen, Rogaland

Juryen sier: Vinneren er et flott og delikat produkt med nydelig farge og god smak. Produktets innhold har et godt samsvar mellom produktnavn og ingredienser. Produktet er lekkert emballert, både når det gjelder flaske og etikett, og har en klar historisk og regional identitet.

Gå til kohlerpaviljongen.no

Vinner av Årets kjøtt – naturelle:
Heil Lårsteik ”Black Turkey”, Økodrift Homlagarden AS, Hordaland

Juryen sier: Vinneren er et nytt produkt med svært positive signaler, og viser nytenkning fra produsentens side. Kjøttet er mørt og saftig med god struktur og med god smak av kalkun. Juryen peker på bærekraften bak produktet. Det er økologisk og kalkunene har fått bevege seg på store, grønne arealer ute. Dette er en framtidsrettet produksjon!

Gå til homlagarden.no

Vinner av Årets kjøtt – bearbeidet:
Fenalår av villsau, DalPro Gårdsmat, Sør-Trøndelag

Juryen sier: Vinneren er et produkt med fin farge, kjøttet er mørt og veldig godt på smak. Kjøttet er passe saltet og har en delikat fåresmak. Fenalåret er laget av villsau og har en tydelig identitet. Produktet er en soleklar vinner i sin klasse.

Gå til dalpro.no

Vinner av Årets meieriprodukt – naturelle og bearbeidet:
Kraftkar, Tingvollost, Møre og Romsdal

Juryen sier: Vinneren er en meget god ost som er resultat av godt håndverk. Osten er en karakterost som er passe modnet. Den kremaktige konsistensen står veldig bra til den kraftige og fyldige smaken.

Gå til facebook.com/Tingvollost

Vinner av Årets godbit – åpen kategori:
Klippfisk 321 Ovn, Jakob og Johan Dybvik AS, Møre og Romsdal

Juryen sier: Vinneren er et meget bra og forbrukervennlig produkt. Forpakningen er fin og produktet representerer nytekning i og med at det henvender seg mot et yngre publikum og er enkelt å bruke. Produktet bidrar med god utnyttelse av fisken og er skinn og benfritt. Dette kan motivere flere til å spise klippfisk, i tillegg til å bruke produktet til flere retter enn bacalao.

Gå til dybvik.no

Vinner av Årets sjømat – oppdrett naturelle:
Vesters (flatøsters) Vest i havet AS, Hordaland

Juryen sier: Vinneren er et ferskt og rent produkt. Produktet lukter av kai og smaker friskt og deilig av hav. Flatøstersen har et svært delikat utseende og en klar regional identitet. Juryen mener det er flott vi produserer østers i Norge, og håper flere forbrukere får muligheten til å kjøpe produktet i fremtiden.

facebook.com/vestersoysters

Vinner av Årets sjømat – bearbeidet:
Røkelaks, Ryfylkelaks AS, Rogaland

Juryen sier: Vinneren er et svært delikat sjømatprodukt. Smaken er mild, laksen er optimalt saltet og man får følelsen av at produktet «smelter på tungen». Røykelaksen lukter godt, og kjøttet er akkurat passe fett.

Gå til ryfylkelaks.wordpress.com

Vinnerne av Det Norske Måltid 2012

Årets kjøttprodukt 2012

Sadel av villsau fra DalPro Gårdsmat AS, Hitra i Sør-Trøndelag

Kontaktperson: Sverre Johansen, mobil: 958 06 326, slakteri@dalpro.no

Gå til dalpro.no

Årets ost 2012

Kvit Undredal, vellagret, fra Undredal stølsysteri, Undredal i Sogn og Fjordane

Kontaktperson: Anne Karin Marstein, mobil: 907 18 655, geitost@online.no

Årets fisk- og skalldyrprodukt 2012

Lagesildrogn fra Villfisken AS, Renna, Hallingby i Buskerud

Kontaktperson: Kari Tyse, telefon: 32 13 67 55, karity@online.no

Årets nyskapning 2012

Andekråsconfit fra Holte Gård, Drangedal i Telemark

Kontaktperson: Halvor Olsen, mobil: 906 27 399, holte@holtegard.no

Gå til holtegard.no

Årets øl 2012

India Pale Ale fra Ægir bryggeri, Flåm i Sogn og Fjordane

Kontaktperson: Evan Lewis, mobil: 994 63 372, info@aegirbryggeri.no

Gå til aegirbryggeri.no

Årets kremmerpris 2012

Stangeland Mølle

Gå til stangeland-molle.no

Det Norske Måltids hederspris 2012

Destillatør og fagdirektør Halvor Heuch

Årets Matlag 2012

Nordpå

Kontaktperson Tommy Dalheim, mobil: 950 51 890, tommy.dalheim@nordlaks.no

Årets matlag 2012

Matlaget Nordpå som vant prisen for beste Matlag 2012 besto av kokken Gunnar Jensen fra vertshuset Skarven i Tromsø, driftssjef Tommy Dalheim fra Nordlaks AS og Åse Vøllestad fra Fylkesmannens landbruksavdeling i Finnmark.

Dommerpanelet uttrykte stolthet over hva matlagene hadde prestert under stort press under den TV-sendte finalen. Dommerne under matkampen var Arne Brimi, Bent Stiansen, Halvor Heuch og Wenche Andersen.

Forrett: Kongekrabbe fra Bugøynes med brokkolikrem, sprø brokkolistilk, akevittsyltet småløk, tangkapers, løkkrem og kongekrabbesaus.

Hovedrett: Multeglasert ytrefilet av rein fra Varanger vilt, bakte beter, gulrotkrem, tyttebærgelé, syltet kantarell ”Skierri”, gulløye fylt med røkt reinhjerte og kremet viltsaus.

Dessert: Blå Vägen fra Straumbotn Gård med gulrotsyltetøy, rugstrø, honningkarse og løksirup.

Vinnerne av Det Norske Måltid 2011

Årets fisk- og skalldyrprodukt

Kamskjell fra Seashell på Frøya

Gå til seashell.no

Årets kjøttprodukt

Hjort flatbiff fra DalPro Gårdsmat, Hitra

Gå til dalpro.no

Årets Ost

Rød Kjerringøy fra Kjerringøy Gård, Nordland

Gå til kjerringoygard.no

Årets Frukt- og grøntprodukt

Gulløyepotet fra Tromspotet, Senja

Årets frukt- og bærdrikk

Eplemost av Aromaepler fra Bagstevold Gård i Buskerud

Gå til bagstevoldgard.no

Årets nyskapning

Knudenosten fra Aurenes Gårdsmeieri, Rogaland

Årets matgleder

Trine Sandberg

Årets Øl 2011

Borg Bokk øl fra Borg Bryggerier

Det Norske Måltids Hederspris

Ingrid Espelid Hovig

Årets Matlag

Matlaget Vestpå

Vinnerne av Det Norske Måltid 2010

Årets råvare sjø

Dypvannstorsk fra Fjordfisk AS, Ytre Oslofjord

fjordfisk.no

Årets råvare land

Carré kotelett av svin Prima Jæren, Rogaland

Gå til primagruppen.no

Årets produkt

Akevittis fra Bakken Øvre Gårdsmat, Løten i Hedemark

Gå til bakkenovre.net

Vinnerne av Det Norske Måltid 2009

Årets råvare sjø

Finnmarksrøye fra Kirkenes Charr, Sør-Varanger

Gå til finnmarksroya.no

Årets råvare land

Ytrefilet av hjort fra Løiten Hjorteoppdrett, Løten

Gå til loitenhjorteoppdrett.no

Årets produkt

Crème brûlée fra Ek Gårdskjøkken, Onsøy

Gå til ek-as.no

Vinnerne av Det Norske Måltid 2008

Årets råvare sjø

Kamskjell fra Seashell AS, Frøya

Gå til seashell.no

Årets råvare land

Ytrefilet av rein fra Varanger Vilt, Finnmark

Gå til varangervilt.no

Årets produkt

Grotteost fra Hitra Gårdsmat

Gå til hitragardsmat.no