Årets vinnere – Sesong 13

Årets vinnere – Sesong 13

«Årets vinnere er produkter av aller høyeste kvalitet og representerer Matnasjonen Norge på en fantastisk måte. På lik måte som årets hedersprisvinner Bent Stiansen er de innovative og setter norske råvarer i sentrum» – Kristin Austigard, leder for Det Norske Måltid.

Se årets vinnere og juryens begrunnelse under!

Anita Lomnes, Sirupstynnkakebakeriet Foto: Mette Møller

Årets Bakst

Sirupstynnkake etter Bestemors oppskrift fra Rendalen

Sirupstynnkakebakeriet – Innlandet

Juryens begrunnelse:
«Årets vinner har god informasjon om produktet og fine serveringstips på forpakningen. Det formidles en tydelig historie bak opprinnelsen til produktet, vi blir kjent med de lokale tradisjonene og personene bak. Duften er nydelig og juryen uttaler at smaken er overveldende god! Dette er bakstekunst av ypperste klasse!

Vinneren av kategorien Årets bakst er Sirupstynnkake etter Bestemors oppskrift fra Rendalen.»

Cecilie Bjørnebye Jensen Foto: Røyse Bærpresseri

Årets Drikk

Solbærsaft

Røyse Bærpresseri – Viken

Juryens begrunnelse:
«Flasken er elegant og formidler historien om produktet på en utmerket måte. Vinneren har tydelig avsender og stedlig tilhørighet. Fargen er brilliant og karakteristisk for råvaren. Smaken er godt balansert, og duften er fantastisk! Dette er et særs godt alkoholfritt alternativ, til et bredt spekter av mat.

Vinneren av kategorien Årets drikk er Solbærsaft fra Røyse Bærpresseri.»

Ingrid Sandvik og Joakim S. Aarrestad Foto: Topp Sopp

Årets Grønne

Blågrå østerssopp

Topp Sopp – Rogaland

Juryens begrunnelse:
«Vinneren er et nyskapende og spennende produkt, produsert med fokus på bærekraft og innovasjon. Produktet har en kraftfullt, aromatisk og rund smak med mye umami. Vinneren har et kult utseende og kan benyttes i utallige retter, her er det bare å bruke fantasien.

Vinneren av kategorien Årets grønne er blågrå østerssopp fra Topp Sopp.»

Asbjørn Børsheim Foto: Ulvik Frukt & Cideri

Årets Grønne foredlet

Eplesidereddik frå Hardanger

Ulvik Frukt & Cideri – Vestland

Juryens begrunnelse:
«Vinneren har en smak som er godt balansert, frisk og tydelig. Lukten er ren og karakteristisk. Dommerne synes det er kjekt å se at noen tør satse på denne typen produkt i Norge. Vinnerproduktet er basert på gårdens hovedproduksjon og baner vei for nytenkning og innovasjon. Vinneren kan benyttes i utallige kombinasjoner.

Vinneren av kategorien Årets grønne foredlet er Eplesidereddik frå Hardanger fra Ulvik Frukt & Cideri. »

Anne og Harald Strand Foto: Strand Gård

Årets Kjøtt

Vaktel

Strand Gård – Rogaland

Juryens begrunnelse:
«Produktet presenteres med respekt for råvaren og dette er håndverk av ypperste kvalitet. Kjøttet har mye smak, nydelig tekstur og smelter på tunga! Opprinnelsen er tydelig merket og det fortelles en fin historie om gården. Vinneren er et premium produkt, som er gjort tilgjengelig for folk flest, i en elegant emballasje. Juryen er begeistret for produsentens valg om å ta hånd om hele verdikjeden selv.

Vinneren av kategorien Årets kjøtt er Vaktel fra Strand Gård.»

Tor Åge Hundseid Foto: Vikedal Gardsmat

Årets Kjøtt foredlet

Vikedal spekeskinke einerrøykt og modnet i 3,5 år

Vikedal Gardsmat – Rogaland

Juryens begrunnelse:
«Vinneren har en nydelig aroma av modnet kjøtt som smelter på tunga. Produktet er et resultat av godt håndverk og respekt for råvaren. Dommerne gleder seg over at vi har dedikerte fagfolk som tør satse – og ikke minst gi kjøttet tid til å utvikle den unike smaken. Dette er virkelig et produkt å være stolt av!

Vinneren av kategorien Årets kjøtt foredlet er Vikedal spekeskinke, einerrøkt modnet 3,5 år fra Vikedal Gardsmat.»

Julie Dahl Foto: Valmsnes Gård

Årets Meieriprodukt

Smør

Valmsnes Gård – Innlandet

Juryens begrunnelse:
«Vinneren har en kremet og god konsistens. Fargen er delikat. Salt, syre og sødme spiller godt på lag og smaken er godt balansert. Et skikkelig forseggjort produkt både i teknikk og utseende. Dette omtales av dommerne som en skikkelig matskatt.

Vinneren av kategorien Årets meieriprodukt er Smør fra Valmsnes gård.»

Årets Øl

Imperial Gulrot Gose

Drum Brew – Agder

Juryens begrunnelse:
«Vinnerproduktet er kreativt med fin historiefortelling og formidler gode serveringstips. Ølet har fin og ren duft og gir en rik, kremet og fyldig munnfølelse med spennende aroma. Dommerne er begeistret for at det lages øl der det skjer så mye i smaksbildet. Man blir rett og slett glad av dette ølet!

Vinneren av kategorien Årets øl er Imperial Gulrot Gose fra Drum Brew.»

Anne Marie Sando Foto: Eiker Gårdsysteri

Årets Ost

Holtefjell vellagret

Eiker Gårdsysteri – Viken

Juryens begrunnelse:
«Osten har fin balanse i syre, godt integrert salt og fine krystaller etter lagring. Smaken er kompleks, men likevel karakteristisk for denne typen ost. Vinnerproduktet er et resultat av godt håndverk og fungerer utmerket på ostefatet, eller som smaksforsterker i utallige retter.

Vinneren av kategorien Årets ost er Holtefjell, vellagret fra Eiker Gårdsysteri.»

Joar Aga, Aga Sideri Foto: Øystein Grutle Haara

Årets Sider

Humlepung

Aga sideri – Vestland

Juryens begrunnelse:
«Flasken har et tydelig og karakteristisk design. Dommerne liker at det er historiefortelling rundt navnet på sideren. Sideren er elegant laget og kommuniserer tydelig at her er det godt håndverk og tradisjoner som ligger bak. Eplepreget er godt balansert og gir et floralt og maskulint smaksbilde. Her tøyes grensene for sider, men i positiv retning- dette er absolutt i toppen av det som produseres i Norge! Her har dommerne tro på suksess også utenfor landets grenser.

Vinneren av Årets sider er Humplepung fra Aga Sideri.»

Reidar Fredriksen Foto: Reinhartsen

Årets Sjømat

Seifilet, skinn og benfri

Reinhartsen – Agder

Juryens begrunnelse:
«Vinneren lukter friskt av sjø og har en nydelig farge. Kvaliteten er god, produktet er flott presentert og fortjener absolutt mer oppmerksomhet. Vinnerproduktet er behandlet med kunnskap og respekt av en kvalitetsbevisst fiskehandler. Dette er et takknemlig produkt å tilberede og servere både til hverdags og fest!

Vinner av kategorien Årets sjømat er Seifilet, skinn og benfri fra Reinhartsen.»

Jon Torger Storsnes Foto: Femundmat

Årets Sjømat foredlet

Sikkaviar

Femundmat – Innlandet

Juryens begrunnelse:
«Om årets vinner sier dommerne; det er fantastisk at denne råvaren kommer ut til forbruker. Vinneren har et pent utseende, smaken er ren og munnfølelsen er god. Dette er et eksklusivt produkt med stort vekstpotensiale i markedet, og som også bidrar til verdiskapning utover egen produksjon.

Vinneren av kategorien Årets sjømat foredlet er Sikkaviar fra Femundmat.»

Sverre Sætre Foto: Sverre Sætre Konditori

Årets Søtsak

Vaffelhjerte

Sverre Sætre Konditori – Oslo

Juryens begrunnelse:
«Vinneren byr på en unik smaksopplevelse presentert i et eksklusiv designtema. Smaken er vel balansert og dette er gjennomført til fingerspissene. Produktet smelter på tungen og byr på spennende smaksopplevelser. Sjokoladen formidler stolt, norsk matkultur på en unik og innovativ måte.

Vinneren av Årets søtsak er Vaffelhjerte fra Sværre Sætre konditori.»