North Sea Salt Works – Norsk salteventyr

Suksesshistorier – vinner av Det Norske Måltid 2016

North Sea Salt Works


Tekst: Solfrid Sande

North Sea Salt Works

Rindarøyvegen 315, 6480 Aukra
7 ansatte

www.northseasaltworks.no

Saltproduksjon

Norsk salteventyr

Amerikanske Michal Bietz Øverland har blåst liv i norsk saltproduksjon, med et salt så godt at juryen i Det Norske Måltid gav det en helt egen pris.

Med flaksaltet Havsnø har Michal Bietz Øverland og North Sea Salt Works skapt et produkt som får gourmetkokker til å bytte ut franske salt, og juryen i Det Norske Måltid ble så overveldet over kvaliteten at de laget en egen pris, ”Juryens utvalgte”. De ville løfte frem et unikt produkt, bruk av naturressurser, og for å gjenopplive vår egen salttradisjon.

– Det var utrolig spennende, og vi er så stolte over prisen, forteller Michal Bietz Øverland.

Norsk salt

Michal Bietz Øverland har alltid vært fasinert av salt. Fra morens fine salt kjøpt i de lokale delikatessebutikkene i barndommens Portland, barnas skoleprosjekt, og til tanken på at havet utenfor ektemannen familiested på øya Gossen kunne gi det fineste flaksalt.

– Jeg startet med saltproduksjonen i en stor krabbegryte her i naustet. Det er morsomt å tenke på nå, og se at gode ting startet i det små, sier Michal Bietz Øverland.

Det er en familiebedrift hun startet sammen mannen Arve Øverland, og hans bror Sverre Orm Øverland. De har nå satset alt på saltproduksjonen i havgapet på øya Gossen i Møre og Romsdal.

Etter mange år bosatt både i USA og på Østlandet har Michal og Arve og de to sønnene funnet et hjem der ute ved havet.

Havsnø og de andre saltene fra North Sea Salt Works har på få år blitt populært, og har et stadig økende marked både hos forbrukere og i storhusholdning.

– Butikk og restaurantsalget vårt økte da folk leste om prisen, og andre matprodusenter har tatt kontakt og vil bruke saltet vårt, sier Michal Bietz Øverland.

Foto: Marius Rua

Saltsuksess

I det lille røde huset ved havet er produksjonen nå 240 kilo pr dag, og litt under et tonn salt lages hver uke av vannet fra havet utenfor. Vannet pumpes inn, filtreres, varmes og prosesseres, til Michal kan stikke spaden ned og høste saltkornene fra bunnen av karet.

Etter flere år med saltproduksjon og oppmerksomhet merker gründerne at stadig flere dører åpnes.

– Du må ikke hoppe på alle mulighetene som kommer. For når det kommer mange muligheter må vi tenke oss om. De to neste årene skal vi fokusere på Norge og Tyskland, sier Michal Bietz Øverland.

Saltet selges også i USA gjennom merkevaren Bitteman Salt, der saltekspert Mark Bitteman velger ut og selger under sitt eget merke. Han var den Michal sendte prøver til fra gryta på kjøkkenbordet. Han ble imponert og var med på å sette fart på bedriften.

Butikk og restaurantsalget vårt økte da folk leste om prisen, og andre matprodusenter har tatt kontakt og vil bruke saltet vårt.

Kokkehjelp

De vokser i restaurantmarkedet med drahjelp fra kokker. De gode tilbakemeldingene fra dem har bidratt til å gjøre saltet best mulig, forteller Michal Bietz Øverland.

– Jeg har lært mer av å jobbe sammen med kokker om min egen bedrift, enn jeg har lært noe annet sted. Det har vært fasinerende å samarbeide med dem, sier Øverland.

Maaemo i Oslo og de verdenskjente danske gourmetrestaurantene Noma og Geranium, er å finne på kundelisten til North Sea Salt Works. Og det skaper ekstra stolthet forteller Michal Bietz Øverland. Mesterkokk Bent Stiansen var den som fikk dele ut Spesialitetsmerket fra Matmerk til saltgründerne fra Gossen. Og han bruker saltet på sin restaurant Statholdergaarden.

– Når jeg noen ganger tviler på om jeg lager et godt salt, må jeg minne meg selv på hvem som faktisk bruker saltet mitt.

Foto: Marius Rua

Krydder til maten

Her ute i havgapet er vannet reint og vi trenger ikke gjøre annet enn å filtrere bort tangrester og naturlig materiale. Dermed bevares mye mer av mineralene og gir oss en fordel over steder der sjøvannet krever rensing, forteller Michal Bitez Øverland.

– Tekstur og smak er viktig for kokkene, og mange sier de liker vårt salt bedre på smak, sier Michal Bietz Øverland.

Hun prøver alltid å få folk til å oppdage hva godt salt betyr for måltidet, når hun er ute i butikk for demonstrere. Hun forteller at salt er krydder til maten, og oppfordre ofte de som handler potet, om å prøve litt flaksalt på.

– Bruk saltet vårt som en del av matopplevelsen. Salt er den enkleste måten å forsterke matopplevelsen på, sier Michal Bietz Øverland.

Foto: Marius Rua

Miljøhensyn

Som andre som lever av havet et frykten for plastforurensing sterkt tilstede. Derfor jobber de med Pure-water for å teste vannet fra Gossen for mikroplast. De fant ingenting, men North Sea Salt Works vil være i forkant av utviklingen.

– Går det galt med havet, går det galt for min virksomhet, sier Michal Bietz Øverland.

Miljøaspektet er med gjennom hele forretningsideen, fra produksjon til emballasje. De lager nå en ny emballasje til butikk, og da skal merket fra Det Norske Måltid komme på pakken til Havsnø. Målet er å finne den mest mulig miljøvennlige emballasjen som er mulig. Hun tester ut forskjellige plastalternativer, som er 100% komposterbart.

– Disse ser ut som plastikk, men er laget av potet. Det er helt fantastisk, sier Michal.

Michal Bietz Øverland har gjennom sin reise i salt, lest mye om den norske salthistorien, konservering av maten, fra vikingene til torskefiske. Flere småsteder her i landet har fremdeles navn som forteller om saltproduksjonen vi en gang hadde.

– Det er en fascinerende historie. For salt endrer måten vi spiser på, sier Michal Bietz Øverland.

Foto: Marius Rua