Velkommen til sesong 12 av Det Norske Måltid!

Velkommen til sesong 12 av Det Norske Måltid!

Foto: BITMAP | Røyse Frukt- og Bærpresseri med Cecilie Bjørnebye Jensen mottok prisen for Årets matspire fra Matmerk og reklameplass på Matkanalen, på scenen under prisutdelingen 11. januar 2019.

Velkommen til sesong 12 av Det Norske Måltid!


Det Norske Måltid leter etter det ypperste innen norsk mat og drikke for 12. året på rad! Vi har nå åpnet for påmelding i årets 13 kategorier, og introduserer en ny kategori for alkoholfri drikke kalt «Årets drikk». Påmeldingsfristen er 20. august 2019.

Det Norske Måltid kårer de beste mat- og drikkeproduktene i Norge og er landets viktigste og mest prestisjefylte prisutdeling. Siden 2008 har Det Norske Måltid (DNM) jobbet for å posisjonere norsk mat, med mål om å bidra til næringsutvikling gjennom å øke etterspørselen, skape stolthet og styrke omdømmet for norsk matproduksjon. Leder i Det Norske Måltid, Kristin Austigard, mener det kan ha stor betydning å delta i konkurransen, fordi det bidrar til økt vekst, kompetanse og synlighet for mat- og drikkeprodusentene.

– Vi ønsker å bidra til at nye produkter og råvarer får mulighet til vekst, slik at flere forbrukere blir bevisst norsk matkvalitet og mangfold. Våre samarbeidspartnere deler ut premier til flere av konkurransens vinnere i form av rådgivning, designtjenester og reklameplass i sine kanaler til en verdi av flere hundretusen kroner. Dette bidrar til å bygge verdifull kompetanse internt hos matprodusentene, samt eksponering av produktene deres.

Les fjorten suksesshistorier fra Det Norske Måltid.

Ny kategori av året – Årets drikk

Nytt av året er en egen kategori for alkoholfri drikke, som har fått navnet «Årets drikk». Tidligere var eplemoster og annen alkoholfri drikke ivaretatt i kategorien «Årets grønne foredlet», hvor de ofte konkurrerte ut syltetøy og annet foredlet. For å sikre at flere produsenter med foredlede grønne produkter kan nå opp i konkurransen, er det bestemt at alkoholfri drikke skal skilles ut i en egen kategori. Med dette ønsker Det Norske Måltid også å sette mer fokus på de alkoholfrie variantene av drikke vi har i Norge.

– Det er viktig at vi til måltidet også har et utvalg av alkoholfrie varianter og jeg har alltid lurt på hvorfor det bare er drikkepakker med alkohol på restaurant. Hvem er først ut med drikkepakke uten alkohol, hvor drikkene er tilpasset de ulike rettene som serveres gjennom måltidet? Vi håper at Årets drikk kan være med å belyse dette og stimulere til et bredere alkoholfritt alternativ, både hjemme hos forbrukeren og ute på restaurant, sier Austigard.

Meld deg på Det Norske Måltid med ditt produkt

I løpet av 11 år har mer enn 1400 produkter blitt vurdert av Det Norske Måltids dyktige jurymedlemmer. 240 produkter har fått status som finalister og 140 vinnere har fått vise seg frem for Norges restaurant- og matbransje. I 2019 vil konkurransen bestå av en innledende første juryering, deretter tre delfinaler i løpet av september. Resultatet av dette vil være 39 finalister fordelt på 13 kategorier. Finalen i årets konkurranse vil finne sted i Stavanger 10. januar 2020 – hold av datoen allerede nå!


Påmelding 2019

Meld på ditt produkt.

Kategorier og kriterier

Les mer om årets kategorier og kriterier.


Årets kategorier i 2019

Årets grønne
Naturell produkter fra sanking av ville vekster eller produkter dyrket på friland og i drivhus som frukt, bær, grønnsaker, urter og sopp.

Årets grønne foredlet
Foredlede produkter fra sanking av ville vekster på land, produkter dyrket på friland og i drivhus eller sanking av plantebaserte produkter fra havet.

Eksempler er gelé, chutney, marmelader, kornprodukter, tørkede produkter, tang og tare, fermenterte og syltede produkter og sorbet.

Årets bakst
Alt innen tradisjonelt og nytt bakverk/kaker som opprettholder kvaliteter ut over det dagsferske.

Årets ost
Ferske oster som kremost og cottage cheese samt lagrede oster og muggoster. I denne kategorien dømmes også kokte produkter som brunost, prim og gomme.

Årets meieriprodukt
Ferske, syrnede og foredlede meieriprodukter som melk, smør, yoghurt, rømme og iskrem.

Årets kjøtt
Naturell produkter av bufe (produksjonsdyr og andre nyttedyr), fugl, fjærkre og vilt (fersk og fryst). Produktene kan presenteres hele og som stykningsdeler, uemballert og emballert.

Årets kjøtt foredlet
Foredlede produkter av bufe (produksjonsdyr og andre nyttedyr), fugl, fjærkre og vilt, som spekemat, marinerte, farseprodukter og varmebehandlede produkter. Produktene kan være basert på tradisjonelle og moderne produksjonsmetoder, uemballert og emballert.

Årets sjømat
Naturell produkter av alle typer oppdrett og villfanget sjømat fra fersk- og saltvann, både hel og stykningsdeler, emballert eller uemballert.

Årets sjømat foredlet
Foredlede produkter av alle typer oppdrett og villfanget sjømat fra fersk- og saltvann. Produktene kan være basert på tradisjonelle og moderne produksjonsmetoder, uemballert og emballert.

Årets drikk
Alkoholfrie drikker som te, saft, juice, vann, most, øl. Fermenterte drikker under 0,7 % alkohol som f.eks. øl, kombucha og sider.

Årets sider
Årets sider skal kun være produsert av norsk frukt og bær og være basert på gjæret råsaft.

Årets øl
Årets øl kan brygges med moderne eller tradisjonelle teknikker og baseres på norske eller importerte råvarer.

Årets godbit
Årets godbit er en samlekategori for produkter som ikke naturlig passer inn i noen av de andre kategoriene, slik som sjokolade, salt, honning, krydder og smakstilsetninger.

Alle påmeldte produkter i denne kategorien vil i første juryering vurderes av fagjuryen i Det Norske Måltid, og eventuelt flyttes til en av de andre kategoriene, dersom kriteriene for disse passer bedre.

Har du spørsmål rundt konkurransen? Ta gjerne kontakt med oss.


Om Det Norske Måltid

Det Norske Måltid er en pådriver for norsk, mangfoldig og bærekraftig mat- og drikkeproduksjon. Vi ønsker å bidra til at nye produkter og råvarer får mulighet til vekst, slik at flere forbrukere blir bevisst norsk matkvalitet og mangfold.