104 mat- og drikkeprodukter i verdensklasse kniver om å bli Norges beste

104 mat- og drikkeprodukter i verdensklasse kniver om å bli Norges beste

Foto: Det Norske Måltid – dommere i arbeid på første juryering 2020. Fra venstre Mette B. Evensen (RØST), Gunnar Jensen (Mathallen Tromsø), Frode Selvaag (Ryfylkekokken), Jørn Lie (Gamle Raadhus-, Vaaghals- og Code restaurant) og Runa Kvendseth (RE-NAA).

Etter tre dager med nøye smaking og vurdering, har en jury sammensatt av kokker, sommelierer, bakere og matambassadører utnevnt åtte delfinalister som går videre innen hver av de 13 kategoriene

På Måltidets Hus i Stavanger fikk juryen smake på et enormt variert utvalg av ost, spekemat, sjømat, iskrem, sider og mye mer. Første delmål er nå nådd for 104 av de rekordmange påmeldte til Det Norske Måltid 2020.

  • Enorm variasjon i årets delfinalister – Rogaland dominerer på det grønne, Vestland er best på sider og Trøndelag er sterke innen sjømat
  • Det Norske Måltid støtter opp under regjeringens satsing for å gjøre Norge til en Matnasjon innen 2030.
  • Konkurransen hever nivået på norsk mat – flere av produsentene deltar med nye eller i noen tilfeller forbedrede produkter basert på tidligere tilbakemeldinger.
– Det er alltid utrolig gøy å se hvor mange forskjellige godsaker som blir presentert under denne konkurransen. Jeg skjønner godt at det er vanskelig for juryen å måtte velge vekk noe av det, men da vet vi jo at de valgte delfinalistene har kommet med noe skikkelig spesielt, sier leder for Det Norske Måltid, Kristin Austigard.

Med nær 300 produkter har juryen fått smake på så mangt, og har fått velge mellom forskjellige varianter av liknende produkter, samt produkter med en fullstendig ny vri. Unike råvarer av høy kvalitet, samt inspirerende varianter av foredlede produkter – årets delfinalister har vist et bredt spekter av produkter.

Produktinnovasjon og tradisjon

Det var mye som falt i smak blant juryen, både det tradisjonelle;

– Jul, påske og 17.mai på en gang, sier Gunnar Bakke, daglig leder Baker- og Konditorbransjens Landsforening ved forrige ukes evaluering –

Og det nyskapende;

– Her er det utallige muligheter til videre produktutvikling – dette er et unikt produkt, sier Frode Selvaag, Ryfylkekokken, uten at hverken han eller de andre får avsløre hvilke av produktene de viser til, det må spares til senere i konkurransen. –

Deltagere får ikke stille med samme produkt som de har vunnet med tidligere, eller et produkt som er for likt en tidligere vinner.

– Disse kriteriene sikrer innovasjon og nytenkning også i matverdenen og skaper motivasjon for å tenke utenfor boksen, selv med tradisjonelle norske råvarer. Dette er utrolig viktig for å drive Norge fremover som en Matnasjon, sier leder for Det Norske Måltid, Kristin Austigard.-

Årets delfinaler arrangeres på litt annerledes vis enn tidligere år, på grunn av ulike restriksjoner som følge av Covid-19. Derfor arrangeres årets delfinaler i Oslo 15.-17. september, hvor delfinalistene skal konkurrere på nytt, og 3 finalister i hver kategori blir utnevnt, totalt 39 finalister.

Den endelige finalen går av stabelen i det som kan kalles en stjernehelg innen mat i Norge. Fredag 5. februar arrangeres Det Norske Måltid, lørdag og søndag 6.-7. februar er det duket for ASKO servering NorgesCup for kokk- og servitørlærlinger, Gladmat inviterer til matfest og det hele avsluttes mandag 8. februar med utdeling av nordiske stjerner fra Guide Michelin. Og alt skjer i Stavanger.

HER ER ÅRETS DELFINALISTER (LINK)

Dommere tilstede i Stavanger for første juryering var: Jørn Lie – Gamle Rådhus, CODE restaurant, Vaaghals (Oslo) , Runa Kvendseth – RE-NAA (Stavanger),  Frode Selvaag – Ryfylkekokken (Stavanger), Gunnar Jensen – Mathallen Tromsø, Jarle Madsen – Jarles vinskole/St.13 (Stavanger), Guro H. Rognså – PhD i molekylær gastronomi (Stavanger), Maj-Britt Aagaard – Spiselandslaget, dommer MasterChef (Oslo), Mette Evensen – RØST (Trondheim), Thomas Digervold – Fest i Kjeften (Bergen), Gunnar Bakke -daglig leder Baker- og Konditorbransjens Landsforening (Oslo) og Britt Elisabeth Fossdal – Designkokken (Tvedestrand)

Kontakt:

Leder i Det Norske Måltid, Kristin Austigard
E-post: kristin@detnorskemaltid.no
Mobil: (+47) 90 19 38 77