Hesnes Gartneri – Potetmisjonæren

Hesnes Gartneri – Potetmisjonæren

Suksesshistorier – vinner av Det Norske Måltid 2017

Hesnes Gartneri


Tekst: Solfrid Sande

Hesnes Gartneri

Hesnesveien 160, 4885 Grimstad

www.hesnesgartneri.no

Familiegartneri, et rikt utvalg av egenproduserte grønnsaker i drivhus og på friland. Driver gårdsutsalg og kafe med eget bakeri, herav konseptnavnet Hesnes Gartneri & Kjøkken.

Potetmisjonæren

Katrine Hesnes Jarnes vil ha norsk potet på middagsbordet, og viser vei med sin egen delikatessepotet.

Fornøyde kunder oppfordret bonden på Hesnes Gartneri til å bli med i Det Norske Måltid med Cerisa Delikatessepotet. Det lille lokale familiegartneriet utenfor Grimstad selger varene kun fra sitt eget gårdsutsalg og til restauranter i nærheten. Bonde Katrine Hesnes Jarnes har en visjon utover sin egen mark.

– Vi vil ha vekk Amadinepoteten, for vi kan heller dyrke små poteter selv her i Norge, sier Jarnes.

Poteten

I 1953 spiste nordmenn 92 kilo potet hvert år, nå spiser vi kun 25 kilo. Myten om skumle karbohydrater og stivelse har litt av skylden. Men vi liker de små delikatessepotetene, og der har franske småpoteter tatt over mye av markedet.

– Jeg synes vi er litt rare her i Norge, for noen ganger sier kundene mine: ”Se de små potetene, de minner meg om de små vi bare ga til grisen i barndommen”. Folk mener altså at små norske poteter er rare, mens små utenlandske er helt normalt, sier Jarnes.

Cerisa Delikatessepotet ble kåret til vinner av Årets det grønne – naturell i Det Norske Måltid. Juryen la merke til den gode smaken, beskrev dem som delikate og små, odlet frem med omhu av bonden. Cerisa-poteten er nå satt i jorda, og i slutten av juli er den klar for å høstes igjen.

– Vi ble med i Det Norske Måltid for å vise at en potet ikke bare er en potet. Men vi hadde ikke i vår villeste fantasi tenkt at vi skulle vinne, forteller Jarnes.

Foto: Bitmap

Familiegartneri

– Jeg mener norske bønder heller kan dyrke småpoteter selv, hvis markedet er der, og det tror jeg kommer nå, sier Katrine Hesnes Jarnes.

Hun forteller at mange av hennes kunder nå er opptatt av potet, og gjerne vil spise vanlige poteter igjen. Nå finnes det også et utvalg av norske småpoteter i butikkene, som Cerisa, Morene og Perlepoteter. Og i den lille bygda Reddal i Grimstad distriktet, finnes det et unikt mikroklima, som er berømt for sine gode nypoteter.

– Vi heier på hverandre. Vi snakker varmt om potet til kundene våre og setter den på menyen, forteller Katrine Hesnes Jarnes. Hun er tredje generasjon på Hesnes sammen med mannen Frode Jarnes. Her driver de gårdsutsalg, egen kafe, og dyrker et rikt utvalg av egenproduserte grønnsaker i drivhus og på friland. I det Katrine Hesnes Jarnes kaller apotekervirksomhet, har de litt av hvert. Og Katrine fikk det hun drømte om, ære og berømmelse til poteten og Cerisa i matkonkurransen.

– Folk ringer og spør etter Cerisa-poteten, men de gikk faktisk tomme i januar, forteller hun.

Vi vil ha vekk Amadinepoteten, for vi kan heller dyrke små poteter selv her i Norge, forteller Katrine Hesnes Jarnes.

Nært og lokalt

Katrine Hesnes Jarnes hadde ikke lyst til å ta over gartneriet, men som enebarn var det ingen å kjempe med. Mannen Frode er kokk, og hun selv utdannet innen eksport, med fransk.

Da faren ble syk måtte hun hjelpe til, og det ble en litt annerledes opplevelse enn i barndommen. For da føltes alt mer som tvang, eller noe hun bare ikke kom utenom.

– Nå fikk jeg jobbet ordentlig, og fikk se hvor gøy det er, forteller Katrine Hesnes Jarnes.

Hun og mannen har satset videre og prøver så godt de kan å klare seg selv. De har søkt støtte fra Innovasjon Norge til større byggeprosjekter, som hus til kafe og butikk, og nå til nytt drivhus. Katrine Hesnes Jarnes synes det er godt å vite at man har dem i ryggen.

Det gode kundegrunnlaget etter hennes foreldre gjorde at de turte å satse på egen cafe. Folk tar det som en tur for de ligger utenfor byen, og kundene finnes i alle aldersgrupper.

– Kundene får grønnsaker som er høstet om morgenen. Her er veien kort fra jord til bord. Friskt og godt når vi høster inn ferske varer hver dag, forteller Katrine Hesnes Jarnes.

Det Norske Måltid

– Det er en veldig flott møteplass, som kan være et springbrett mot det å tørre å satse det lille ekstra. Tørre å satse i et tøft marked med import, sier Katrine Hesnes Jarnes.

Prisutdelingen i Stavanger beskriver hun som en fantastisk opplevelse, og tenker jobben de gjør verdsettes når de vinner en pris. Flere kunder, restauranter og lokale matentusiaster spør nå etter Cerisa. Og til høsten skal vinnermerket fra Det Norske Måltid på potetene.

– Vi har høye ambisjoner for utvikling, for vi lever og ånder for dette her. Men vi må ikke bli for store, men heller ikke for små. Vi må finne balansen der kundene er i fokus, forteller Katrine Hesnes Jarnes.

Foto: Innoventi