Finalister Årets Bakst – Sesong 13

Finalister i kategorien Årets Bakst

Møt de knasende gode finalistene i kategorien Årets bakst.
– Alle typer bakst, tradisjonelle og moderne, må kunne frembys med en holdbarhet utover det dagsferske som flatbrød, knekkebrød, kjeks, tørre kaker, lefser, bake-off og fryste produkter.

Anita Lomnes, Sirupstynnkakebakeriet Foto: Mette Møller

Sirupstynnkake etter Bestemors oppskrift fra Rendalen

Sirupstynnkakebakeriet – Innlandet

Sirupstynnkaker bakt etter gammel familieoppskrift som har gått i arv, i flere generasjoner med originale ingredienser. Alt bakes på den gode gamle måten Bestemor lærte oss. Tradisjonsbakst – Bakt med hjerte og hånd – du kjenner det på smaken. Den eldste nedskrevne oppskriften som er funnet er fra 1600-tallet, i Østerdalen. Kaken ble bakt på alle gårder, og hver hadde sin familieoppskrift. Der det var tjenere som bakte fikk disse kakene uten smurningen, herskapet fikk kaken med alle de deilige smakene.

Deigen settes kvelden før, røres i gjennom hele kvelden til den blir kald. Så står den over natten, og kjevles så tynt vi klarer, dagen etter. Stekes på takke, på begge sider, smør på kosse/smurning i flere omganger, stekes for å karamelliseres, og brettes dobbelt, før den snues og løftes av, for å deles. Hver kake er altså dobbel med smurning imellom. Denne er jeg oppvokst med hos Bestemor og Bestefar som hadde hjemmebakeri, og jeg ble tidlig tatt med i bakekjelleren. I dag er jeg så heldig å ha med min samboer, Harald i bakeriet som tar brorparten av bakingen, jeg har salg og administrative oppgaver i tillegg. Bestemor var med ned i bakekjelleren for å vise bort, siste gang da hun var over 90 år! Våre kaker ble testet og godkjent, vi er stolte av den smakfulle arven, og vil bringe den videre over hele Norges land.

Brukes akkurat som den er til en kopp kaffe, men det er opprinnelig en festkake, like god til et glass melk, som til champagne eller festdessert med multekrem, is, trollkrem, fromasj, – eller med spekemat og blåmuggost på toppen.

Etter hvert flyttet vi på oss og baker nå i Brumunddal, men vi bruker selvfølgelig samme herlige oppskrift som jo er en familiehemmelighet…. du får ingredienslisten….men ikke mer enn det! Hysj,Hysj…! Vi har holdt på i snart 7 år, og gleder oss over å spre den gode smaken over hele Norges land.

Hilde Loua Foto: Lykkemat

Fermentert frøknekk

Lykkemat – Trøndelag

Det hele startet en januarmorgen i 2018 da Lykkemat inngikk et samarbeid med Økologisk Spesialkorn og Gry Hammer. Vi hadde masse gode ideer om hva vi kunne bruke de fantastiske råvarene som Økologisk Spesialkorn produserer for oss til. Gry sine matlaging prinsipper ble prøvd ut i Lykkemat sine produksjonslokaler, og plutselig satt den! Fermentert Frøknekk er et surdeigsknekkebrød som er laget på den bevaringsverdige kornsorten Svedjerug som stammer fra det gamle svibruket i Finnskogen. I tillegg bruker vi havsalt fra Aukra og 5 typer frø og kjerner i dette knekkebrødet. Navnet ‘Fermentert frøknekk’ kom av at dette knekkebrødet var så tynt og luftig at det rett og slett knakk når vi løftet det av stekebrettet. Etter hvert så vi oss nødt til å endre emballasjen slik at vi bedre beskytter produktet. Men navnet beholdt vi. Etter mye prøving å feiling sitter vi tilbake med Fermentert Frøknekk slik den er i butikken i dag.

Vår aller første kunde var det majestetiske hotellet Britannia i Trondheim, og det blir stadig flere butikker og hoteller som ønsker produktet. Fermentert Frøknekk vant også prisen for Årets Nykommer under Oi! Trøndersk Matfestival 2020!

Kate Günther Ellefsen Foto: Grini hjemmebakeri

Granola

Grini hjemmebakeri – Viken

Kjent for mange er at vi produserer festkaken over alle festkaker, kransekake. Da vi i våres ble rammet av nedstengningen pga Covid 19 og de store festene uteble, bestemte vi oss for å få et mer hverdagsprodukt på menyen. Vi tok litt av det vi hadde i skapet, og vips ble den første granolaen til. Vi fikk mange positive tilbakemeldinger fra kundene. Det ble starten! Vi ville bruke egen honning. Det har ikke vært bier på gården på en stund, men i sommer fikk vi satt opp noen kuber. Vi ønsket å benytte flere sporbare og kortreiste råvarer. Derfor kjøpte vi havre fra naboen, Smiejordet på Fossum. Sådd, stelt og tresket av Peder! Vi er stolte av vårt nye produkt. Passer like godt over yoghurt som over iskrem!