Finalister Årets Grønne foredlet – Sesong 13

Finalister i kategorien Årets Grønne foredlet

Bli kjent med våre smakfulle finalister i kategorien Årets grønne foredlet
– Foredlede produkter som gelé, chutney, marmelader, kornprodukter, tørkede produkter, tang og tare, fermenterte og syltede produkter og sorbet. Produktene er fra sanking av ville vekster på land, dyrket på friland og i drivhus, eller sanking av plantebaserte produkter fra havet.

Asbjørn Børsheim Foto: Ulvik Frukt & Cideri

Eplesidereddik frå Hardanger

Ulvik Frukt & Cideri – Vestland

Eplesidereddik frå Hardanger er et naturprodukt laget av merkevara «Sider frå Hardanger». Den har smak av eple og er på 5% brukseddik. Utgangspunktet er en tørr sider på 7,5% som blir oksidert (tilsett luft) til eplesidereddik. Det er ingen annan tilsetting enn luft. Ved full oksidasjon får  ein eit råprodukt på 6,5% eplesidereddik. Dette vert grovfiltert og tatt ned til 5% brukseddik som er salsvara seld på flasker à 125ml eller 250ml  i tillegg til 10 l kanner til restaurantar/hotell/andre. Eplesidereddik frå Hardanger er god til sausar, dressingar, marinade eller sylting, til bruk i salat blanda med olivenolje.

Tanken bak produksjonen av Eplesidereddik frå Hardanger var å produsera et kvalitetsprodukt med utgangspunkt i sideren som produseres på gården.

Kari Nyhuus Holtskog og Halvor Holtskog Foto:Nyhuus Gard

Nyhuus plommesyltetøy

Nyhuus Gard – Vestfold og Telemark

På Nyhuus har de dyrket plommer siden 1989, og epler siden 1920. Garden drives i dag av Kari Nyhuus Holtskog og Halvor Holtskog, som begge er tredjegenerasjons fruktdyrkere. Nyhuus plommesyltetøy lages av Telemarksplommer fra Nyhuus Gard. De lager flere varianter, alle av forskjellige plommesorter: Opal, Mallard, Avalon, Excalibur, Reeves, Victoria og Jubileum. Plommesesongen er kort, og syltetøy er en ypperlig måte å bevare den gode plommesmaken på. Telemarksplommer er en unik råvare, med fin balanse mellom syre og sødme. Nyhuus plommesyltetøy har biter av frukt, lavt sukkerinnhold og kraftig plommesmak. Syltetøyet smaker godt på brødskiva, til vafler, frokostblanding, pannekaker, is, til ostefatet og som fyll i kaker. Midt-Telemark har velegnet klima for produksjon av frukt, med mange soltimer, god sommertemperatur og moderat med nedbør i vekstsesongen. Tidligere havbunn har gitt et jordsmonn rikt på mineraler.

Jolanta Ulys Foto: Siddis Gelato

Tindved sorbet med einerbær og nype

Siddis Gelato – Rogaland

Hvorfor Tindved? Når du ikke bare vil vise dine tekniske ferdigheter som produsent, men også følelser lagt inn i dette produktet, må du se etter andre måter og andre løsninger. Tindved – det er identitet av meg som produsenten. Jeg vokste opp med disse bærene, og med frosne fingre midt på vinteren samlet jeg og spiste dem fra buskene med stor glede. Amber stein, lukten av furu trær langs kysten av Østersjøen – dette er minner fra mitt hjemland Litauen.

Jeg ønsket å gjenskape den følelsen gjennom smaken: tindved, nype, einerbær og honning. Alle disse smakene i kombinasjon fremstår som hilsen fra meg til deg.