Finalister Årets Grønne – Sesong 13

Finalister i kategorien Årets Grønne

Bli kjent med de flotte finalistene i kategorien Årets grønne.
– Naturell produkter fra sanking av ville vekster eller produkter dyrket på friland og i drivhus som frukt, bær, grønnsaker, urter og sopp.

Ingrid Sandvik og Joakim S. Aarrestad Foto: Topp Sopp

Gråblå østerssopp

Topp Sopp – Rogaland

Ingrid og Joakim er bøndene bak Topp Sopp på Aarrestad Gård i Rogaland. De er lidenskapelig opptatt av økologi. Dette skal ikke gå på bekostning av kvalitet, og de er stolte over å kunne tilby bærekraftig, smakfull og ureist gourmetsopp bare et steinkast fra Stavanger sentrum.

Gråblå Østerssoppen er deres signatur-sopp som et resultatet av langtidsstudie og utvikling av østerssoppen. Den er tilpasset vårt nordiske klima og miljø. Gråblå østerssopp er dyrket på kaffegrut som de henter fra lokale spisesteder, hoteller og kafeer, i tillegg til sagflis fra et lokalt sagbruk. Kaffegruten gir soppen en unik og god karakteristikk som gjør den svært anvendelig i bruk.

Barbara og Kamil Slowik Foto: Smågrønt

Blomkarse mikrogrønt

Smågrønt – Rogaland

Blomkarse mikrogrønt er den ultimate planten fra bestemors hage i ny og spennende form. Smågrønt dyrker blomkarse året rundt og vil gjerne bidra til at flere oppdager denne skatten fra bestemors hage. På denne måten forlenges også muligheten til å spise og nyte denne fantastiske råvaren. Mange bruker blomkarseblomster som pynt i matlagingen, men det er bladene med sin pikante pepperaktige smak som er mest matnyttig.

Har du prøvd å bruke blader i smørbrød for å piffe dem opp, både smaks- og utseendemessig. Hakker du bladene er det nydelig til retter med egg, rå fisk og kremoster. Prøv gjerne blomkarsepesto og blomkarse i aioli.

Per Øvrevoll Foto: Lærdal Grønt

Stripetti

Lærdal Grønt – Vestland

Stripetti er en type spagettigresskar med opprinnelse i Amerika. Ovale frukter som vokser langs bakken på rankede planter. Skallet har gul/hvit farge med grønne striper. Som alle gresskar må Stripettien varmebehandles, men når det er gjort kan den nytes i utallige retter både som tilbehør og som hovedingrediens. Stripetti egner seg godt til baking i ovn. Varmebehandling gjør at fruktkjøttet får en spagetti liknende struktur. Passer godt sammen med løk, hvitløk, chili, paprika og tomatar, og krydder som oregano og persille. Fyll gjerne Stripettien med kjøtt eller sprøstekt bacon og vips har du et komplett måltid.