Finalister Årets Kjøtt – Sesong 13

Finalister i kategorien Årets Kjøtt

Her blir du kjent med de flotte finalistene i kategorien Årets Kjøtt.
– Naturell produkter av bufe (produksjonsdyr og andre nyttedyr), fugl, fjærkre og vilt (fersk og fryst). Produktene kan presenteres hele og som stykningsdeler, uemballert og emballert.

Anne og Harald Strand Foto: Strand Gård

Vaktel

Strand Gård – Rogaland

Anne og Harald har drevet oppdrett og avl av vaktler siden 2011 og har de fem siste åra også slaktet vaktler i sitt eget fjørfeslakteri på gården. I løpet av disse åra har de avlet fram en akkurat passe stor og kjøttrik fugl i nært samarbeid med noen av Norges beste kokker. Vaktlene blir ruget fram på gården og fôret med et eget spesialutviklet fôr tilpasset alderen til vaktlene. Vaktlene får vokse opp med god plass tilpasset deres naturlige atferd og blir til slutt slakta på en heilt spesiell metode på gårdens eget fjørfeslakteri.  Selve slakteprosessen er også spesiell, men både arbeidskrevende og nøysom.  Alt dette blir gjort med tanke på dyrevelferden og for å ta vare på den unike smaken i vaktelen.

Vaktlene har tidligere vært finalist i Det Norske Måltid to ganger, de har vært råvare under Årets kokk i 2019 og har blitt lovprist av landets beste kokker.

Vaktlene har et lyst, mørt og deilig kjøtt med en mild smak. Kjøttet kan tilberedes på mange ulike måter, og kan brukes både som forrett og hovedrett. Strand Gård ønsker at du skal få smaken på ekte vare – hundre prosent rent og naturlig. De er opptatt av at den helt spesielle smaken på produktene sine er av aller høyeste kvalitet i alle ledd. Vaktlene selges direkte til mange av landets aller beste restauranter og til flere spesialbutikker.

Georg Fredrik Ueland Foto: Nyyyt

Tomahawk av melkefora Angus/Wagyu kalv

Nyyyt – Rogaland

Nyyyt AS ble etablert i 2006 og holder til på vakre Røysland Gaard i Bjerkreim kommune, i Rogaland. Nyyyt er en  familiebedrift der alle generasjoner deltar. Pr idag er de 4 ansatte: pølsemaker, butikkslakter, kjøttskjærer og kontormedarbeider. Ambisjonen til Nyyyt er å ha eget slakteri i løpet av 2021.

Tomahawk av melkeforet 50% Wagyu kalv , er et prosjekt som startet som en ide fra en av medeierne i Nyyyt AS, Kristoffer Emil Ueland. Tanken og ideen var å utnytte kvaliteten (fettmarmoreringen) på kalv. Det tar lang tid å utvikle god kvalitet på storfe. Første prøverunde tok 2 år. Resultatet ble bedre enn de håpet på, men ikke godt nok. Justeringer ble gjort, og ny prøverunde satt i gang. Resultatet av andre runde , er dette produktet som nå er med i finalen. Det er veldig gøy å jobbe med melkeforet 50%wagyu kalv. Kjøttet har stor grad av utnyttelse p.g.a mørheten og kvaliteten. De leverer både hel kalv, og stykningsdeler av kalv til restauranter i Oslo, Bergen og Stavanger.

Visjonen til Nyyyt er #altstarterhosbonden

Lammecarré fra Klostergarden

Klostergarden – Rogaland

I dag har Klostergarden rundt 45 flinke lammeprodusenter i nærområdet til Utstein Kloster som leverer lam under merkevaren Klosterlam. Stykningsdeler av Klosterlam selges via Nortura hos Rema1000 i Rogaland og Etne. Klostergarden mottok i 2016 Spesialitetsmerke for sine Klosterlam. Det er en anerkjennelse for å satse på kvalitet, og for langsiktig og målretta arbeid med å bygge et varemerke basert på stedsopprinnelse og historie. Fagjuryen for Spesialitet hos Matmerk mente dette er et utrolig saftig og smaksrikt lammekjøtt med en tydelig opprinnelse og historie. Regionen nordvest i Stavanger, Rogaland er kjent for å levere tidlige lam av god kvalitet, fordi kystområdet har frodig beite fra tidlig vår. Lam fra Klostergarden er utvalgt etter kriterier for kjøttfylde og størrelse. Det er kjøttfullt, mørt og saftig og skiller seg ut fra standard lammekjøtt.