Finalister Årets Meieriprodukt – Sesong 13

Finalister i kategorien Årets Meieriprodukt

La deg friste av de 3 finalistene i kategorien Årets meieriprodukt.
– Ferske, syrnede og foredlede meieriprodukter som melk, smør, yoghurt, rømme og iskrem.

Karoline S. og Odd Magne Storflor Foto: Kilnes Gård

Fersk gårdsmelk

Kilnes Gård – Trøndelag

I Melkebua på Kilnes gård får du kjøpt gårdsmelk fra den selvbetjente automaten. Gårdsmelka er fersk, fyldig og rund i smaken, og det nærmeste du kommer iskald melk rett fra melketanken. Melka er ikke homogenisert og derfor ligger den fettrike delen av melka øverst i melkelaget når den står en stund i kjøleskapet.
For å få lov å selge melk slik som de gjør på Kilnes må de pasteurisere melka, pasteurisering er rett og slett en varmebehandling av melk der den varmes opp til 72 grader i 15 sekunder før den raskt blir avkjølt igjen. På denne måten blir melka fri for eventuelle skadelige bakterier og er helt trygg å drikke.

Det er mange som ønsker fersk melk fra bonden. På Kilnes har de tenkt lenge på hvordan de kunne selge melk på en trygg og enkel måte. Melkeautomaten ble løsningen, den er tilgjengelig for kundene mange timer i døgnet, samtidig som gardsfolket ikke er låst til å betjene kunder. Sist, men ikke minst så holder melkeautomaten utrolig godt på den gode smaken.

Hans Hornemann Foto: Reins Kloster

Karamell-iskrem

Reins Kloster – Trøndelag

Inspirasjonen til karamell-iskrem fikk Hans etter en tur til Buenos Aires, Argentina for noen år siden. Når han er ute og reiser prøver han bestandig den lokale isen. Denne gangen var det altså en karamell-iskrem, Dulche de leche (oversatt til «søtmelk»), og den var den beste isen Hans til nå hadde spist. Vel hjemme var det bare å sette i gang og finne ut hvordan han kunne gjenskape den gode smaken. Det gikk med en del tid på utviklingen for å knekke noen koder. Hovedjobben er å koke melk og sukker i 12 timer ved nøyaktig kontrollert varme og under røring. Kokingen foregår uten lokk slik at det skjer en fordamping, og til slutt er det bare en tykk karamellsaus igjen. Den blandes inn i is miksen, som forøvrig ikke inneholder eggeplommer.  Vanskeligere enn dette er det ikke.

Hovedgrunnen til at karamell-isen blir så fyldig og med en tydelig karakter, er karamellen. Ofte lages karamell med sukker og vann mens i dette tilfellet er ingrediensene melk og sukker. Dette er en av de iskremene Hans får mest spontan tilbakemelding på, som en av is spiserne sa “Probably the best ice cream in the world”. Det var kanskje å dra det litt vel langt….

Julie Dahl Foto: Valmsnes Gård

Smør

Valmsnes Gård – Innlandet

Smøret er produsert på tradisjonelt vis, av syrnet rå fløte. Det er de 8 melkekyr på Valmsnes som står for melka til ysteriet. Melka separeres rett etter melking morgen og kveld. Melka er fortsatt varm fra kua når den går i separatoren, og er hverken pasteurisert eller homogenisert. Det blir ikke godt smør uten god rømme. Rømma må derfor være av høy kvalitet, med god aroma og rett PH. Rømmen kinnes til smør, deretter vaskes smøret og saltes med norsk havsalt. Et naturlig og anvendelig produkt som passer godt på nybakt brød, såvel som til steking og baking.