Finalister Årets Øl – Sesong 13

Finalister i kategorien Årets Øl

Finalistene i kategorien Årets øl har alle hver sin unike historie, bli bedre kjent med dem her.
– Årets øl kan brygges med moderne eller tradisjonelle teknikker og baseres på norske eller importerte råvarer opp til 6,5 % alkohol.

Bjørn Ivar og Tønnes (Daniel mangler på bilde) Foto: Central Bybryggeri

Rye Hard 1.0

Central bybryggeri – Agder

I et trendy marked overfylt med sure og humledrevne øl ville vi fokusere på malten og hva vi kunne få ut av denne. Vi ønsket å gjøre sette foten på bremsa uten å gå tilbake i tid, vi ville satse på noe nytt som også var basert på noe gammelt. Idèen begynte med at ølet skulle være basert på rug, og masse av det! Problemet med for mye rug i et øl er at viskositeten kan bli for tykk og at en kan få en havregrøtfølelse av å drikke det, eller at mesken tetter seg under bryggingen og skaper store problemer for å ferdigstille produktet.

Rugmalt er et veldig spennende malt, det har flere likhetstrekk med hvetemalt, men har en helt egen type krydret aroma som skulle passe perfekt til et slikt øl vi ønsket. Når en nevner rug for mannen i gate så tenker de fleste på smakfulle brød eller gode kjekstyper. Dette er tanker og smaker som gav oss mer grunnlag for gjennomføre idèen som nå er i finalen i «Det Norske Måltid» Vi havnet til slutt med en mengde på 25% rug av maltmengden, resten av kornblandingen bestod av Palemalt, Cara Hell, Melanoidin, Havre, Special B & stor mengde med risskall.
Sammen med amerikansk humle og den rene, klassiske gjæren US-05 har ølet utviklet seg til et fyldig og komplekst matøl. Kraftig på sin egen måte og fyldig med en egenskap som gjør at du har lyst på mer. Alkohol på 5,9% og en fin bitterhet på 33IBU.

Tidlig etter ferdig øl kunne det smake litt besk og bittert fra rugen, men med litt lagring gjorde det underverker. Ølet ble et helt annet øl enn det det var i første runde, det utviklet en fylde som la seg som et teppe over tungen i munnen og fylte opp ganen med smak av toffee, søt kjeks, godt brød, karamell, honning osv. Det dukker stadig opp nye smaker bakerst i munnen.

Ølet ble døpt «Rye Hard 1.0» etter Die Hard 1.0, da dette ølet stod klar nærmere jul. Dette et av de mest spennende ølen vi har laget, til tross for så mange «typiske» råvarer, og en av de mest spennende og komplekse smakene vi har kjent i øl. Vi er utrolig stolte og glad for å vise at også små mikrobryggerier med selvbygd bryggeri kan lage kvalitet.

Liv Bogen Foto: Hogna Brygg

Hoppy Fairytale

Hogna Brygg – Trøndelag

Vi ville brygge en sommerøl, en lett sol-i-glasset-øl, fruktig og frisk, som skulle passe til grill og annen sommermat.Ola hadde bestemt seg for hvilke humler han ville bruke. En blanding som gir smak av mango/ ananas for å hente frem sommerfølelsen og matche salater og sjømat, noe einer/grapefruktsmak for å gi litt bitterhet som balanserer fruktigheten og matcher litt kraftigere mat med grillskorpe. Vi valgte engelsk gjær for å få enda mer fruktighet i smaken. Vi hadde fått maltprøver fra et gårdsmalteri på Skogn, Bonsak nord i Trøndelag, og la opp disse sammen med den vanlige basemalten fra Finland og Tyskland. Pale malt har typisk en hvetebolle/kjeksaktig smak, men da vi kom til Fairytale malt fra Bonsak, var vi solgt!

En fyldig og kraftig smak av nystekt brødskorpe slo meg helt ut, og jeg sa: «denne! Denne skal vi bruke!» Men den er litt dyrere, var Olas kommentar. «Spiller ingen rolle, dette blir den riktige bakgrunnen for de tropiske humlene du har plukket ut». Hogna Brygg brygger nå 6 av våre faste ølstiler med Bonsak malt, og vi har planer om flere. Trøndersk terroir gir definitivt noe ekstra i smaken!

Imperial Gulrot Gose

Drum Brew – Agder

Da vi var unge på Tromøya var gulrotslang på Spornes det gøyeste vi visste! Lite ante vi den gang, om at 30 år senere skulle noe klare å bringe frem barndomsminner i form av smak og lukt, så tydelig som da denne ideen kom opp. Vi ville lage et gulrot øl, og valg av hovedingrediensen selvsagt. Valget falt på Fredriksens gulrøtter fra Spornes på Tromøya, der flere av oss i Drum Brew er vokst opp.

Imperial Gulrot Gose er ikke det første gulrotølet vi har laget. Vi laget først en Gulrot Gose for butikk på 4,7%. Denne ble svært vellykket. Så tenkte vi, vi kan lage en enda bedre, og kanskje ta med et par andre samarbeidspartnere på prosjektet for virkelig til å gjøre dette ølet til noe helt spesielt. Derfor fikk vi med oss på laget, en av dem som startet ølrevulosjonen i Norge, Kjetil Jikiun. Deretter fikk vi med oss Det Norske Brenneri, som foruten å ha stilt med gulrotpresse, også har bidratt med norske urter og krydder, de vanligvis bruker i sin gin, i dette ølet. Dette er et genuint Sørlandsk samarbeid.

Litt mer om selve hovedråvaren, gulrøttene fra Spornes. Vi har brukt saften fra 1,2 tonn gulrøtter i dette ølet, som ble til omlag 700 liter juice av de totalt 3500 liter med øl, vi har laget av Imperial Gultot Gose. Det er brukt krokete gulrøtter av typen som ikke kan selges i butikk, men selvsagt er like gode. De ville ellers blitt kassert eller brukt som dyrefor, dette er god bærekraft tenker vi. Gulrøttene fra Spornes får sin unike smak fra vinder som blåser inn salter og mineraler fra det åpne hav; åkrene ligger nær havgapet ute ved Raet Nasjonalpark.

Klarer du spare denne i 20 år, så har du en gulrotjuvel av et øl. Hvis du liker den nå, vil du elske den senere. Dette er et øl som er ment brukt både til mat og i mat. Vi i Drum Brew har som filosofi at alle våre øl skal være gode til mat. Litt i kokken og litt i maten som vi pleier å si.