Finalister Årets Ost – Sesong 13

Finalister i kategorien Årets Ost

Kategorien Årets ost byr på fire velsmakende unike oster.
– Ferske oster som kremost og cottage cheese samt lagrede oster og muggoster. I denne kategorien dømmes også kokte produkter som brunost, prim og gomme.

Yngve Tingstad og Olav Lie-Nilsen Foto: Thorbjørnrud Ysteri

Brilliant Brie

Thorbjørnrud ysteri – Viken

Brilliant Brie er en trippelkremet hvitmuggost tilsatt 20 % ekstra fløte for ekstra nytelse. Melken kommer fra Øvre Kjekshus Gård på Gran hvor de har ca. 60 melkekyr av rasen Jersey og Norsk Rødt Fe. De har hentet inspirasjon fra Frankrike og ønsket om å lage en ekstra kremet brie-ost som de fleste vil like. Navnet Brilliant Brie er en honnør til den franske osten Brillat Savarin. Produktet modnes på stålrist i fuktig miljø i 10 dager og snues hver dag slik at modningen og formen blir jevn. Da dannes den silkemyke hvitmuggskorpen. Osten kan nytes fersk eller mer modnet og minimum 60 dager etter produksjon. Formatet er 250 g og passer perfekt inn på alle ostefat.

Hege Krukhaug Foto: Heidal Ysteri

Heidalsost

Heidal ysteri – Innlandet

Heidalsosten er en mørk type Gudbrandsdalsost med kraftig, rund og karamellaktig smak. Lang koketid,  godt handverk og gode råvarer gir den prisbelønte smaken. Og i 2021 er det hundre år sidan første gryta med Heidalsost ble kokt. Brunost er for mange et nasjonal kulturelt ikon. Heidalsosten lages på gamlemåten, i former laga av en lokal treskjærer. Ved porten til Jotunheimen øverst i Gudbrandsdalen ligger fjellbygda Heidal. I uminnelege tider har det blitt kinna smør og laget ost her, det starta først på setrene.

I dag blir det produsert ost og rømmegraut hele året, og etterspørselen etter både ost og graut har økt år for år. Ysteriet har seks ansatte, og mye av produksjonen foregår manuelt. Ved å produsere lokale varer og produkter får vi et rikt mangfold, og mat og matprodukt er en fin måte formidle det særnorske på. Tidligere var det vanlig at hver gård hadde sin treform med et eget unikt mønster til sine oster. Heidal  Ysteri har tatt med seg denne tradisjonen, og lager brunost som små kunstverk. På grunn av sin gode smak, unike form og flotte emballasje har osten vunnet flere priser, og blitt en viktig  del av Heidals kulturarv.

Anne Marie Sando Foto: Eiker Gårdsysteri

Holtefjell vellagret

Eiker Gårdsysteri – Viken

Holtefjell Vellagret er en eksklusiv fast lagringsost med en kittmodnet skorpe. Den er laget på fullfeit, pasteurisert kumelk av 100% kvalitet og er lagret i 6-12 måneder. Osten er helt uten konserveringsmidler og tilsetningsstoffer. Fôret til kuene er spesiallaget og egenprodusert for å gi jevn og fin kvalitet på melken året rundt. Eiker Gårdsysteri bruker kun egenprodusert melk. God dyrevelferd i fokus gir glade kuer og melk av ypperste kvalitet som igjen gir veldig god ost.

Osten er fantastisk til tapasretter og med sin kraftige, aromatiske smak setter den en spiss på de deiligste retter. Holtefjell vellagret er inspirert fra de Franske Alper, den er videreutviklet til en ost med et spesielt særpreg og en fyldig, fin ettersmak med litt nøttepreg. Osten har en masse forskjellige gode aromastoffer som kommer gradvis om du nyter den naturell.

Lise Brunborg Foto: Stavanger Ysteri

Fønix

Stavanger ysteri – Rogaland

Fugl Fønix, Idfuglen som senere reiser seg fra asken, er et symbol som går igjen i mange kulturer, med stort sett den samme mytologiske betydningen: Gjennom å mestre prøvelser, fødes man på ny. I Russland sier en myte at hvis man plukker opp en brennende fjær fra bakken, tar man på seg en utfordring som vil skape nye muligheter. Ysteriet har, inntil videre, vært den største utfordringen i livet til grunnlegger av Stavanger Ysteri, Lise Brunborg. Det har endret det totalt, og gitt mange nye muligheter. Visuelt ser Fønix grå og brun ut på utsiden, som aske. Men deler man osten i to, fremtrer et vakkert hvitt og blåmelert indre. Fønix er en økologisk blåmuggost, ystet av dagsverks rå melk. Osten lagres i seks måneder. Fønix er en balansert, aromatisk ost med søte, nøtteaktige smakstoner. Den er en relativt fast blåmuggost, og lang modningstid ved lav temperatur gir en kompleks smak og kremet konsistens.