Finalister Årets Sider – Sesong 13

Finalister i kategorien Årets Sider

Sprudlende produkter fra Hardanger i kategorien Årets sider.
– Årets sider skal kun være produsert av norsk frukt og bær og være basert på gjæret råsaft.

Joar Aga, Aga Sideri Foto: Øystein Grutle Haara

Lagmann

Aga sideri – Vestland

For omkring 800 år sidan bodde det en staut og sterk kar på stormannsgarden Aga. Hans namn var Sigurd Brynjulfsson, og han var både riddar, riksråd og Gulatingslagmann. Det er han sideren er oppkalt etter – for sjølv om Sigurd ble funnet hodeløs i fjorden i 1303, var han før dette ein klok og kløktig mann med et godt hovud!

Lagmann er laga på Aroma og Discovery og er en fruktig, lett perlende sider. Perfekt til skalldyr, fisk, kylling, grønnsaks retter, salat og spekemat.  Også strålende helt for seg selv som kos eller til aperitiff.
Aller best er den når den blir servert kald på en varm sommerdag. Og hvem vet – kanskje likte også riddar-Sigurd å nyte et glas sprudlende sider fra garden etter en lang dag med dømming og riddar-relatert arbeid?

Eirik Nå Aga Foto: Store Naa Siderkompani

57/2

Store Naa Siderkompani – Vestland

57/2 er ein «Sider frå Hardanger», med friske, rene toner med mye smak som en kan finne igjen i eplene som produseres her. En halvtørr sider som er laget på Aroma, Summerred og Discovery eple. Tilsatt litt CO2 som gjer at sideren inneholder perlende bobler. Epla som blir valgt ut, presses hos konkurrent/medfinalist/søskenbarn Joar Aga fra Aga Sideri. Etter pressing blir de edle dråpene transportert til Store Nå. Her blir de satt i større eller mindre fermenteringskar og tilsatt gjærkulturen som Kompani Naa har funne ut passer meget bra til eplene. Så går fermenteringsprosessen sin gang. Og fermenterings tida varierer etter temperatur, årets epler og hvilken gjærkultur som er valgt. Men som regel fra fire uker til to måneder. 57/2 har sitt opphav fra røttene til garden på Store Nå. Og fekk navn etter gards og bruksnummeret. Som 10. generasjon ville Eirik hedre historien og tradisjonen på garden. Dette gjenspeiler seg i det vissuelle uttrykket med et litt røffere bilde av det nasjonalromantiske Hardanger. Flaska er mørk og skriften er «gammal», det gir et historisk preg. Man kan òg finne de symmetriske linjene fra hardangersømmen i både etiketten, skrifta i etiketten og innpakningspapiret.

Joar Aga, Aga Sideri Foto: Øystein Grutle Haara

Humlepung

Aga sideri – Vestland

Joar Aga (f. 1988) er mannen bak Aga sideri. Han vokste opp på Aga i Hardanger, mellom fjell og fjord, eldgamle kulturminner og store fruktgårder. Han har også bodd mange år i Bergen, og trivdes godt i det urbane, hippe bylivet. Da Joar og familien skulle overta gården på Aga, var det med ønske om å fortsette å holde de gamle tradisjonene i hevd, samtidig som de hadde med seg nye idéar og impulser. Slik har sideren Humlepung blitt til. Humlepung er ein tradisjonell Hardangersider laget på Aroma, Summerred og Discovery, tilført humle. Gamle tradisjoner møter nye impulser. Sideren er perfekt til grilla kjøtt og pizza. Tåler mye fedmedull mat. Nydelig til pinnekjøtt.