Finalister Årets Sjømat foredlet – Sesong 13

Finalister i kategorien Årets Sjømat foredlet

Møt våre stolte finalister i kategorien Årets Sjømat foredlet
– Foredlede produkter av alle typer oppdrett og villfanget sjømat fra fersk- og saltvann. Produktene kan være basert på tradisjonelle og moderne produksjonsmetoder, uemballert og emballert.

Jon Torger Storsnes Foto: Femundmat

Sikkaviar

Femundmat – Innlandet

Lundgubbens sikkaviar fra Femundmat foredles ved Engersjøen i Engerdal, Innlandet. Her vaskes, skylles og renses rogna for hånd over 20 ganger for å oppnå den høyeste grad av renhet før den blir saltet, tørket og pakket i lekre små glass. Det er fokus på produksjon av lokal sik, og Femundmat lager både kaviar, varmrøkt og gravet sik og rakfisk.

Råvaren til årets kaviar kommer fra Rørosfisk AS, Trøndelag. De driver et profesjonelt fiske basert på gamle tradisjonelle fangstmetoder. Fisket foregår i to fjellvann som har blitt kultivert gjennom mange år. Dette sikrer prima kvalitet på både fisk og rogn.

Foto: Garnviks røkeri

Gravet laks

Garnviks Røkeri – Trøndelag

Garnviks Røkeri er en liten familiebedrift fra Frøya i Trøndelag som livnærer seg på bearbeiding av oppdrettsfisk som produseres på Frøya, de bruker kun ferske Laksefileter fra lokale lakseprodusenter. Fiskens særpreg blir til igjennom strenge krav til produksjon der den marineres i en blanding av sukker, salt, hvit pepper, dill og Cognac. Dette gir produktet en smakfull kvalitet som egner seg som snaddermat eller som en forrett til middag. Velbekomme!

Joakim Wikstrøm Foto: Hrogn

STØRM tørrfiskskinn

Hrogn – Troms og Finnmark

Produktet er laget av tørrfisk. De oppbløtte fiskeskinnen er et pluss-produkt etter filetering og loin-produksjon av tørrfisk. Produktet er utviklet med tanke på en helhetlig og innovativ ressursutnyttelse av en eksklusiv og unik råvare. Fiskeskinnen renses, pusses og formes. Deretter tørkes skinnen til ønsket kvalitet er oppnådd. Skinnene buntes sammen og pakkes.

Tørket tørrfisk-skinn er et naturlig, delikat produkt rettet mot kokker og matintresserte forbrukere. Tilberedes ved steking eller fritering til sprø konsistens, dette er avgjørende for smaksopplevelsen og oppfattelsen av produktet. Produktet har en mild duft av tørrfisk og en ren smak av fisk og sjø. Når det er riktig tilberedt har det en uovertruffen sprø tekstur som er ideell som topping av matretter. Tørrfisk-skinn fra Hrogn er et smakshevende produkt i særklasse.