Finalister Årets Søtsak – Sesong 13

Finalister i kategorien Årets Søtsak

Smakfulle finalister i kategorien Årets søtsak
– Alt innen konditorvarer som sjokolade, konfekt, desserter, terter/kaker, fromasj, puddinger, marengs og makroner.

Agurtxane Concellon Foto: Fjåk sjokolade

Tindved konfekt med hvit sjokolade

Fjåk sjokolade – Vestland

Fjåk konfekt med deilig tinved og vanilje er en kombinasjon av en smakfull tinved kompott kombinert med en kremaktig hvit sjokolade og vanilje-ganache, fylt i et kremaktig hvit sjokolade skall. Tindveden som benyttes i produksjonen er «Tindved fra Sogn», som ble kåret til «Årets grønne» i Det Norske Måltid, i 2019.

Tanken bak produktet er å gi en opplevelse av de nordiske smakene fra naturen kombinert med sødmen fra en kremaktig dessert. Denne konfekten tar deg med på en reise gjennom det norske fjordlandskapet til Sogn hvor tinved dyrkes. Fjåk kombinerer håndlaget sjokolade produsert i Hardanger, fra egne importerte kakaobønner, med de mest særegne norske smaker.

Sverre Sætre Foto: Sverre Sætre Konditori

Vaffelhjerte

Sverre Sætre Konditori – Oslo

Vaffelen er et av Norges kjæreste bakverk, og noe alle har et forhold til. Sjokolade-vaffelhjertet derimot er en ny smakskreasjon som jeg lagde da jeg designet julekolleksjonen for et av verdens mest kjente konditorhus, Ladurée i Paris. Jeg ville presentere noe ikonisk norsk, men på en ny måte. Min vaffel består av et skall av blond sjokolade. Dette er hvit sjokolade som vi på konditoriet varmer forsiktig over lang tid til 120 C under omrøring, slik at melkesukkeret karamelliseres som i brunost. Vi har laget et fyll med malte hasselnøtter, sprøstekte, knuste vafler, du vet den ytterste delen av vaffelen som blir litt ekstra sprø og god, og for å få en ekstra dybde i smaken har jeg tilsatt en klype norsk havsalt.

I Vaffelhjerte bruker vi norske råvarer som mel fra emmer fra Holli Mølle, et smaksrikt mel med  mindre protein og mer stivelse for å få et sprøere bakverk, smør laget fra rømme, egg fra Ek Gårdspakkeri, og det norske havsaltet Havsnø. Tørrmelken i den hvite sjokoladen er fra skummetmelk som inneholder mer protein og sukkerstoffer enn tørrmelk fra H-melk, noe som igjen gir en annen smak på sjokoladen når vi karamelliserer den. Vi bruker gode norske råvarer kombinert med varer vi ikke finner i Norge, som kakaobønner fra Madagaskar og hasselnøtter fra Piemonte. All vår sjokolade inneholder kun naturlige råvarer. I våre sjokolader bruker vi kun naturlige farger. Ettersom vi bruker naturlige farger, har vi ikke vindu i våre konfektesker. Naturlig farge falmer raskere i lys. Vår emballasje er utviklet, designet og produsert i Norge. Eskene er laget av papp og innlegget av resirkulert plast. Plasten er ikke limt til pappen slik at de lett kan deles og resirkuleres hver for seg. Av esken Vaffelhjerte har vi to presentasjonsmåter: Når vi selger via andre, lar vi menyen ligge oppå lokket slik at det går klart frem hva det er. Når vi selger sjokoladevaffelen i vårt konditori, ligger menyen inne i esken fordi vi stiller ut produktet. Mange kjøper esken i gave, og da blir hjertet en godt bevart hemmelighet frem til esken åpnes.

Corina Gimenez Foto: XOCO

Chilli 50%

XOCO – Rogaland

Håndverkssjokolade laget i Norge – Bean to Bar. Kakao ‘fine taste’ bønner er fra venezuelansk opprinelse: Carenero type, som har en nøtteaktig ettersmak og passer til smaksprofilen til fersk dyrket Chilli fra Miljøgarneriet på Nærbø. Chilien tørkes i 2 dager, deretter blir de knust til chili flak som brukes i sjokolade prosessen. Til slutt toppes sjokoladeplaten med Midsummer hot salt og tørket sitronskall.

Corina ønsket å lage et produkt som forente chili og sjokolade som en felles opplevelse. Begge disse to råvarene har sitt eget liv og sterke personlighet i smak.  Å nyte dem sammen er en eldgammel tradisjon fra de mesoamerikanske sivilisasjoner. Nordmenn har i den senere tid lært seg å sette stor pris på chili, og det dyrkes lokal chili av høy kvalitet. Ønsket var å pakke dette sammen og prøve å lage den beste chili sjokolade platen!