Årets finalister 2019 – Sesong 12!


FINALISTER SESONG 12

Her er en presentasjon av årets 40 finaleprodukter og dyktige finalister! Hvem som vinner kategoriprisene får du vite på finalen i Det Norske Måltid sesong 12, den 10. januar 2020 i Stavanger!

Årets kjøtt

Entrecôte av NRF, 60 dagers tørrmodnet
Annis Pølsemakeri Mathallen / Daniel Slakter
(Foto: Andrea Gjestvang)
Oslo

Tørrmodnet Entrecôte av NRF har en feitere og mer smør-lignende smak enn annet kjøtt. Vi modner kjøttet i tørrmodningsrom i 60 dager. Etter modningen blir kjøttet både mørere og mer smakfullt enn tradisjonelt mørnet kjøtt.

Mer infoKontaktUtsalgssteder

Svinenakke av mangalitsa
Strand Gård / Anne og Harald Strand (Foto: Kristoffer Ryde/Negative)
Rogaland

Svinenakke av mangalitsa. Kjøttet fra mangalitsa-grisene er kjent for den unike marmoreringen av umetta og sunt fett. Grisene på Strand Gård lever et fritt, godt og naturlig liv ute på store skogsområder hele året. Her vokser de seg store og feite, og slaktes ikke før de er 18 måneder. Fettet får da tid nok til å marmoreres inn i kjøttet. Dette gjør mangalitsa-kjøttet fantastisk saftig og smakfullt.

Mer infoKontakt

Kjelår, økologisk boergeit
Sandem Gård / Thale og Geir Hoff
Østfold

Økologisk kjekjøtt av rasen boergeit som har en mild og nydelig smak. Dette er en rase som er forholdsvis ny i Norge, men rasen er en av verdens mest utbredte kjøttgeit, med opprinnelse i Sør-Afrika.

Mer infoKontakt

Årets kjøtt foredlet

ASK Fenalår, 5 mnd. modnet

ASK Fenalår
Ask Gård / Anne Marte og Kristoffer Evang
(Foto: Anthony Huus)
Buskerud

Dyrene kommer fra ASK gård og tilbringer sommeren i Nordmarka hvor de beiter sopp, urter og bær. Når dyrene er sanket ned til gården, plukker vi ut de aller fineste lårene – de blir til ASK Fenalår. Hvert lår saltes individuelt på vekt, modnes i vakuum i to måneder med salt, før vi vasker dem og henger dem på stabburet. De veies inn og ut individuelt, så vi vet at hvert enkelt lår er av ypperste klasse. Låret vakuumeres og får hvile i en til to måneder på kjøl, før vi pakker det i stoffklede og signerer ut hvert lår. Det er definitivt det produktet vi bruker lengst tid på, og er mest stolt av.  Og du, selvfølgelig er alt økologisk.

Mer infoKontaktUtsalgssteder

Jæren Smak Midsummer pølse
Slakter A. Idsøe / Albert Idsøe
Rogaland

Vi hadde som mål da vi laget pølsen å benytte mest mulig lokale produkter fra ett og samme område. Råstoff fra Prima Jæren, vellagret Norvegia fra Tine og habanerochili fra Miljøgartneriet, de har alle produksjon på Kviamarkå på Jæren. Habanerochilien blir brukt i produksjon til Midsummer Hotsauce i Stavanger. Denne benytter vi i pølseproduksjonen vår som finner sted i Stavanger sentrum.  Alt i alt er det et gjennomarbeidet produkt med en bærekraftig og kortreist tanke som også treffer fantastisk godt på smaken synes vi!

Mer infoKontakt

Varmrøkt lammelår av villsau
Dalpro Gårdsmat / Sverre Johansen
Trøndelag

Varmrøkt lammelår er lettsaltet og lettrøkt på bøkeflis. Låret er utbeinet og det er kun øvre del av skanken som er på. Nydelig både til pålegg, koldtbord, kald lunsjrett med salat, rømmedressing og flatbrød og til middag med gode poteter, sesongens grønnsaker og lammesaus.

Mer infoKontaktUtsalgssteder

TIND Marinert Lammelår
Grilstad / Jan Pedersen
Trøndelag

Den rike smaken av lam har fått en ekstra dimensjon. Etter å ha marinert lammelåret lenge i hvitløk, rosmarin, pepper og litt salt, lar vi det langsomt speke til den rette modningen. Størrelsen på låret bestemmer tiden det tar. Bruk av urter og lite salt gjør at vi får frem en unik smak.

Mer infoKontakt

Årets øl

Rekved nr. 8 Tyttebær

Rekved nr. 8 Tyttebær
Kinn Bryggeri / Ann-Magritt Banne og Espen Lothe (Foto: Ulf Hansen)
Sogn og Fjordane

Rekved nr. 8 Tyttebær er et fatlagret øl som er gjæret i 6 måneder på brukte hvitvinsfat, for å så få noen måneder i tank med hele tyttebær. Tyttebær er et interessant bær å tilsette i øl, da det gir frisk fruktkarakter, men også jordlige toner og stramme tanniner. Rekved nr. 8 Tyttebær er et friskt og godt mat-øl, som kan passe til fete sauser og smakfulle kjøttstykker.

Mer infoKontakt

Dead Cat Double IPA
Graff Brygghus / Martin Søbstad Amundsen, Marius Graff, Ida Kristine Stephansen (Foto: David Gonzalez)
Troms

Dead Cat Double IPA er Graff Brygghus´originale Dobbel IPA, brygget første gang i april 2016. Dead Cat er med sine 7,5% et rikt og fyldig øl. Det er de rikelige mengdene med amerikansk humle som gir ølet sin distinkte karakter av tropisk frukt, som fersken og mango. Til tross for heftig mye humle, har ølet en dempet bitterhet. Havre fra Stangeland Mølle bidrar til en kremet og behagelig munnfølelse.

Mer infoKontaktUtsalgssteder

Coolship Cherry - Farmer’s Reserve

Coolship Cherry, Farmer´s Reserve
Lindheim Ølkompani / Ingeborg Lindheim og Eivin Eilertsen (Foto: Colin Eick)
Telemark

Coolship Cherry er 100 % spontangjæret øl på villgjær fra Lindheim og gårdens egne kirsebær. Ølet er gjæret og lagret på gamle eikefat i 14 måneder.

Mer infoKontaktUtsalgssteder

Årets sider

Vindpust
Hardangergutane / Kristian Andersen & Inger Sekse Gunvaldsen
Hordaland

Vindpust er en halvtørr og perlende sider med strågul farge og god syrebalanse. Sideren har en lang og fin ettersmak av epler og passer godt både til mat og alene.

Mer infoKontakt

Humlepung

Humlepung
Aga Sideri / Joar Aga (Foto: Øystein Grutle Haara)
Hordaland

Med impulser fra storbyen tok Joar med seg hjem ideer som resulterte i sideren Humlepung. Sideren lages på Aroma og Discovery eple og er tilsatt et dryss av humle.

Mer infoKontakt

Bøddel

Bøddel
Aga Sideri / Joar Aga (Foto: Øystein Grutle Haara)
Hordaland

En tradisjonell Hardanger-sider laga på Aroma, Discovery og Summerred epler. Sideren er gjæret på lav temperatur i 4 måneder.

Mer infoKontakt

Årets sjømat

Håndrenset krabbeskjell
Hitramat / Anton Fjeldvær
Trøndelag

I 1950 begynte Hitramat å sende krabbe til Sverige med sjøfly. Dette var den beste krabben som ble nøye plukket ut og konseptet fikk navnet «ekstra fina flykrabbor». I 2019 relanserte vi navnet i et produkt vi kaller for «ekstra fine». Dette er et håndrenset krabbeskjell tuftet på gamle håndverktradisjoner fra Hitra.

Mer infoKontakt

Lysingfilet
Reinhartsen / Reidar Fredriksen (Foto: Victoria Nevland)
Vest-Agder

Lysing en eksklusiv fisk som foreløpig er lite brukt i Norge, og som blant annet selges over delikatessedisken hos Reinhartsen. Lysing er en god matfisk med fast, hvitt kjøtt og den er utbredt langs norskekysten nordover til Lofoten, men det er foreløpig begrenset fiske på arten. Lysing er svært ettertraktet lenger sør i Europa.

Mer infoKontaktUtsalgssteder

Fersk, kokt sjøkreps fra Høgsfjorden
Domstein Sjømat avd. Stavanger / Ketil Hatleskog og Kjell Ove Bang
Rogaland

Sjøkreps, også kjent som Norway lobster, er en nær slektning av vanlig hummer, men er betydelig mindre og slankere med lange smale klør. Den lever på myk bunn av leire og sand på 20-400 meters dyp. Sjøkreps er det viktigste kommersielt fangede krepsdyr i Europa. Sjøkreps lever i det nordøstlige Atlanterhavet, og deler av Middelhavet. Sjøkrepsen fiskes med teiner i Høgsfjorden i Rogaland. Den kokes umiddelbart etter fangst, og deretter kjøles den ned til ca. 0-2 grader. Dette er viktig for å beholde den gode smaken og strukturen. Vi har nå laget en forbrukerpakke som vil gjøre det enklere for flere å få tilgang på denne varen.

Mer infoKontakt

Årets sjømat foredlet

Kryddersildfilet Original
Juvikprodukt / Jon Ragnvald Sporsheim og Hanne Cecilie Sporsheim
Møre og Romsdal

Juviksild, søt & spiseklar kryddersildfilet original, er lynrask luksus. Krydderblandingen, som er perfeksjonert over tre generasjoner, gir en fyldig kryddersmak uten å overdøve den friske smaken av sjø. Silda er fanget når den har optimal fettprosent, den er langtidsmodnet og etterbehandlet slik at fileten får riktig konsistens og sin karakteristiske aroma. Med sin søtede og spiseklare kryddersildfilet har Juviksild invitert den tradisjonsrike silda inn på det moderne kjøkken.

Mer infoKontaktUtsalgssteder

Gryteklar tørrfiskfilet av skrei
L. Bergs sønner / Berg Seafood / Jonas Walsøe
Nordland

Finaleproduktet er laget av villfanget skrei som har hengt ute i arktisk vær og vind i 3 måneder. Etter inntak blir den ferdige tørrfisken etterlagret i 2 måneder, før den kvalitetsvurderes. Kun den beste kvaliteten blir videreforedlet til gryteklar tørrfiskfilet, produktet dere sitter med i hendene i dag. Tørrfisk fra Lofoten er ett av to produkter i Norge som nytter PGI merket (geografisk beskyttet betegnelse), en viktig betegnelse som bekrefter hvor unikt produktet er i internasjonal sammenheng, så vel som her hjemme.

Mer infoKontaktUtsalgssteder

Absolut tradisjon – einerrøykt laks
Mikals Laks / Mikal O. Viga, Maren Fossaa Viga, Astrid Fossaa Viga
Rogaland

Absolut Tradisjon er røykelaks røykt på tradisjonelt vis. Oppskriftene er basert på gamle tradisjonsrike oppskrifter tilbake til 1870 tallet. Laksen er tørrsalta og røykt med einer og bøkespon. Det benyttes kun råvarer av høyeste kvalitet. Råvarene kommer fra de kalde og dype fjordene på Vestlandet med dokumentert sporbarhet i alle ledd. Selve produksjonsprosessen tar ca. 7 dager. Laksen henges deretter opp og tørkes slik det ble gjort før i tiden. Etter tørking pakkes produktet inn i matpapir og i en tøypose. Dette gjør at produktet alltid får luft og som resulterer i et produkt med unik smak og meget god konsistens. Produktet er gullvinner i NM i røykelaks 2019.

Mer infoKontaktUtsalgssteder

Årets grønne

Crown Prince gresskar
Brimse Gard / Frode Ljosdal
Rogaland

Gresskaret er dekorativt og har en fantastisk farge på kjøttet. Det er anvendelig til suppe, puré, pai og ovnsbaking. Crown Prince er en søt sort med mye stivelse. Det kan lagres i opp mot et år under de rette forhold, og smaken utvikler seg under lagring. Brimse Gard har dyrket ca. 30 forskjellige sorter de siste 20 årene, og dette er en av favorittene.

Mer infoKontakt

Aspargespotet
Gåtes jordepler / Sigurd Strand Pedersen
Møre og Romsdal

Aspargespotet er en potetsort som har rikt potetris, noe som Sigurd mener er viktig for å få god smak. Fotosyntesen gir sødme til potetene og med 4000 planter per mål, blir knollene mange i stedet for store. Potetene kan karakteriseres som kokefaste men likevel melne. Sigurd er lidenskapelig opptatt av gamle potetsorter og har gjennom flere år testet over 100 forskjellige. Potetene tas opp med hest på gamle måten, og i Romsdalen heter fjordhesten Gåte, derav firmanavnet Gåtes Jordepler. Aspargespotetene er i sesong fra august frem til slutten av oktober.

Kontakt

Tindved
Lærdal Grønt / Marco Neven
Sogn og Fjordane

Tindved vokser vilt på havstrand langs kysten fra Trøndelag til Troms. Dyrking av tindved er vanlig både i andre europeiske land og i Asia. Lærdal Grønt formidler «Tindved frå Sogn», som eneste grøntmottak med norskdyrket tindved i sitt sortiment. Bærene er saftige og friskt syrlige, med en fyldig, særprega aroma. En liten porsjon bær kan sette en nydelig farge og et flott smakspreg på en mengde retter.

Mer infoKontakt

Årets grønne foredlet

Bjørnebærsorbet
Bamsrudlåven / Jens Klufterud, Rune Klufterud, Elin Klufterud, Ida Bamsrud, Eva Klufterud
Østfold

Vår bjørnebærsorbet er en fargerik, fruktig og forfriskende sorbet, laget av lokale norske bjørnebær fra Østfold. Ved å bruke litt eggehvite, som vi sitter igjen med etter å ha lagd iskrem, får vi en luftig og delikat konsistens på sorbeten. Eggene er fra våre egne frittgående høner og bjørnebærene er fra Hauger Gård i Råde.

Mer infoKontaktUtsalgssteder

Stikkelsbærsyltetøy
Lien Gård / Arild og Linda Renate Hellekås
Telemark

Syltetøyet er laget på stikkelsbærsorten Xenia som er en rød sort og gir vakker farge på produktet. Bærene er håndplukket og forvandlet til et smakfullt syltetøy. All produksjon foregår på Lien gård.

Mer infoKontaktUtsalgssteder

Granola
Lykkemat / Mia Therese Sollihaug (Foto: Therese Lee Jansen)
Trøndelag

Håndbakt økologisk granola er laget av norsk, økologisk havre og spelt. Granolaen er søtet med norsk økologisk honning. Speltkornet blir kjøpt inn som helt korn og valses til flak like før bakingen. Ingrediensene blir blandet sammen for hånd og bakes på lav temperatur. Granolaen har en luftig konsistens, er knasende sprø med et hint av salt. Håndbakt økologisk granola med urkorn fra Lykkemat, har en råvaretypisk smak av ferskt korn og en balansert sødme.

Mer infoKontaktUtsalgssteder

Årets godbit

Midsummer Hot Salt
Midsummer / North Sea Salt Works / Alex Bouché og Michal Christina Øverland
Rogaland / Møre og Romsdal

Midsummer Hot Salt er et samarbeidsprodukt produsert i Stavanger og på øya Gossen. Habanero fra Jæren fermenteres i et år hos Midsummer i Stavanger. Deretter sendes det til North Sea Salt Works, her “tørkes” det inn i det håndhøsta havsaltet. Resultatet er et delikat salt som smelter på speilegget, gir en fin kompleksitet og perfekt styrke!

Mer infoKontaktUtsalgssteder

Bringebærlandets Dessertvin 2018

Bringebærlandets Dessertvin 2018
Bringebærlandet / Roy Andersen og Åse-Marit Thorbjørnsrud
(Foto: Kristin Bay)
Akershus

Bringebærlandets Dessertvin er søt og frisk. Den er laget av bær som inneholder all den sødme og smak den norske sommeren kan frembringe. Bringebærlandets Dessertvin bør nytes avkjølt, for seg selv, i selskap med ost eller til en dessert. Vi startet med vinproduksjon i 2016 og dette er den tredje årgangen.

Mer infoKontakt

Nordlyssjokoladen

Nordlyssjokoladen
Jentene på Tunet – Chocolatier / Iris Martinsen-Aune
Trøndelag

Med håndmalte biter ønsker vi å gi deg smakfull sjokoladefryd inspirert av Norges vakreste eventyr – Nordlyset! 3 ulike smaker – solbær, salt karamell og aprikos. Nordlyssjokoladen ble vinner av Årets Nyhet/Produkt på Matfestivalen i Trondheim i 2017, og ble da av juryen omtalt som Norges flotteste matsuvenir! Vinner av sølv i International Chocolate Award i 2018. Denne brukes som VIP gave både på Hurtigruten og på Britannia – i tillegg nevnes at vår egen statsminister sprer Sjokoladefryd på sine utenlandsturer!

Mer infoKontaktUtsalgssteder

Finale 2017

Årets bakst

Knekkebrød Original
Elin’s drøm / Elin Saatvedt
Buskerud

Knekkebrød Original fra Elin´s drøm er et smakfullt økologisk og glutenfritt frøknekkebrød på maismel. Det kan nytes bare som det er, som kjeks til ost, til dip-sauser eller som et alternativ til «vanlig» knekkebrød. Med knekkebrødets alle gode ingredienser, gir det deg også energi og kan brukes som sunt snacks når man er litt småsulten.

Mer infoKontakt

Ølkjeks på boks
Ringnes Brygghus / Hampus Malmqvist, Hans Ingi Tryggvason (Foto: Janina Lauritsen, Sagene Avis)
Oslo

«Ølkjeks på boks» inneholder ristet mask – restproduktet etter brygging, fra Ringnes Brygghus, – og ingredienser som sjokolade og hasselnøtter. En  perfekt kombinasjon av god smak og smart gjenbruk. Passer utmerket til kaffen eller maltpregede øl med medium til høy intensitet som f.eks stout, porter, bokk eller en barley wine.

Mer infoKontakt

Knekks
Rørosbaker’n / Dagfinn Pedersen, Terje Lien, Erik Lien
Trøndelag

Knekks er en takkestekt, norsk kvalitetskjeks, bakt i frisk fjelluft på Røros. Dette er en påleggskjeks bakt med kjærlighet, som passer perfekt til gode oster, salami, syltetøy, eller bare naturell. Vi bruker smaksrikt mesk (korn etter brygging av øl) i fra Røros Bryggeri. Dette gir en smakfull og rustikk kjeks, med god sødme, som egner seg godt når man skal ha noe raskt til hverdags, eller til fest. Velbekomme!

Mer infoKontakt

Årets ost

Bufast, upasteurisert vellagra
Avdem Gardsysteri / Sigurd Avdem og Åse Haugstad (Foto: Mette Møller)
Oppland

Bufast er en vellagra alpeost av upasteurisert kumelk. Den blir vaska og stelt for hånd mens den ligger til modning i minst 14 månader, ofte lengre. Den smaker aller best temperert med godt øl til, men den er også perfekt i matlaging. Bufast har fått navnet sitt etter den norske bonden, som tradisjonelt har vært bufast på gården gjennom generasjoner.

Mer infoKontaktUtsalgssteder

Kubbeost
Rueslåtten Ysteri – Ostebygda / Otilie, Rakel, Håkon og Jarle Rueslåtten (Foto: Emile Holba)
Buskerud

Kubbeost er en modnet kremost laget på rå geitemelk fra gården Øvrejorde. Den er modnet med melkesopp. Smaken på osten følger sesongvariasjonen. Om vinteren er den mild og rund og har en syrlig friskhet. Tidlig på våren gir den et hint av grønt friskt gras og urter. Sommer og stølsesong gir en variasjon av smak mellom vier, blåbærlyng og sopp. Alt etter hva geitene beiter på.

Mer infoKontaktUtsalgssteder

Valdresost Bufar, vellagra 2 år
Valdresmeieriet / Marianne Tarud, Marianne Aastad
Oppland

Vellagra Bufarost er ysta for hånd av stølsmelk fra Valdres, og den er lagret på trehyller i minimum 2 år. Stølsmelka er en helt spesiell råvare vi får fra kyr som beiter fritt i fjellet om sommeren, 800 – 1000 m.o.h. På grunn av det frodige og næringsrike beitet, blir ost av stølsmelk gulere på farge og får en rikere smak. Bufarost er en allsidig ost og smaker nydelig alene, men er også ypperlig til både tapas, ostefat og matlaging.

Mer infoKontaktUtsalgssteder

Årets meieriprodukt

Rømme
Avdem Gardsysteri / Sigurd Avdem og Åse Haugstad (Foto: Mette Møller)
Oppland

Rømmen vår er produsert av upasteurisert, syrna fløte. Produktet har en syrlig, frisk smak og smidig og fløyelsmyk konsistens. Rømmen er  tilvirket på tradisjonelt vis, ved separering av helt fersk, spenevarm melk fra egne kyr. Melka er verken homogenisert eller pasteurisert. Melka blir behandlet så skånsomt som mulig før den kommer i separatorbollen.

Mer infoKontaktUtsalgssteder

Rå, upasteurisert yoghurt jordbær
Rawsome / Yulia Seeger, Kjell-Christian Thorsen, Mona Thorsen
Akershus

Jordbær yoghurten er en mild og fyldig yoghurt med den nydelige smaken av norsk sommer. Den er laget av helt fersk, rå, økologisk melk, uten kompromisser. Vi har satt oss som mål å lage verdens beste yoghurt!

Mer infoKontaktUtsalgssteder

RørosIs Tjukkmjølksis med tyttebær
Galåvolden Gård / Ingulf Galåen, Gunn Brønnum, Rasa Augustinaviciene, Rune Krogh
Trøndelag

RørosIs Tjukkmjølksis med tyttebær er produsert av økologisk Tjukkmjølk fra Rørosmeieriet og lokale tyttebær. Den er produsert på gården og har en lett syrlig smak av tjukkmjølk og god tyttebærsmak.

Mer infoKontakt

Årets drikk

Bringebærlemonade

Bringebærlemonade
Lien Gård / Arild og Linda Renate Hellekås
Telemark

Bringebærlemonaden er laget på råsaft av bringebærsorten Glen Ampel fra Lien Gård. Bærene er håndplukket når de har den beste smaken og blir forvandlet til en fantastisk lemonade. All produksjon foregår på Lien Gård.

Mer infoKontaktUtsalgssteder

TIBI vannkefir - bringebær elsker vanilje

TIBI vannkefir – bringebær elsker vanilje
TIBI me / Myrgana Banjska, Ellen Nikolaisen (Foto: Tone Berglihn)
Akershus

TIBI vannkefir er en ny drikk for mange. Den er fermentert, og med sine probiotiske egenskaper, er dette noe mer enn en ren tørsteslukker eller kosedrikk. «Bringebær elsker vanilje» er for den som elsker bringebær, og vi har valgt å understreke den forfriskende smaken med vanilje.

Mer infoKontaktUtsalgssteder

Musserende eplemost Idunn/Franskar
Ulvik Frukt & Cideri / Asbjørn Børsheim (Foto: Bo Hansen)
Hordaland

Den musserende eplemosten er en blandingsmost av eplesortene Idunn og Franskar. Idunn er en nyere norsk sort som er saftig og fruktig. Franskar er en av de eldste sortene i Hardanger som stammer helt tilbake til 1700-tallet. Franskar er et «mateple» som har mye tanniner og syre. Eplesortene modnes samtidig i slutten av august, og blandingen  gir en syrlig og stilren eplemost med lang ettersmak. Eplemosten er svært god til mange matretter og særlig til fisk, men den kan også godt nytes alene.

Mer infoKontakt