Slipp barna til på kjøkkenet!

Slipp barna til på kjøkkenet!

Tekst: Ingveig Tveranger  |  Foto: Bitmap


– Slipp barna til på kjøkkenet!


Det var beskjeden fra fiskeriminister Per Sandberg til over 200 matglade folk møttes til lunsjen ”Smaken av Jæren” før finalen i Det Norske Måltid. Gjestene fikk også oppleve GladmatExpo, en smaksprøve før sommerens festival.

Sandberg vil få flere barn og unge til å spise sjømat, og mener at en del av løsningen er å slippe de unge til på kjøkkenet. – Jeg tror mange foreldre ikke vet hvordan de tilbereder et godt fiskemåltid, eller ikke tror at barna liker fisk. Da går en også glipp av mange gode næringsstoffer, sier Sandberg, som erfarer at barn gjerne spiser maten de lager selv.

Råvarer fra Jæren

Han snakket til en fullstappet lunsjsal i Stavanger, der smaker fra Jærkommunene stod på menyen. Hele bredden av matnæringene var tilstede, og svært stolte over å vise frem de fine råvarene regionen har å by på.

Sandberg og Sandberg

Sammen med landets ledende matblogger, Trine Sandberg, delte han ut en pris til ungdommer som har laget sjømat og laget en film av det. De tre elevene ved Jåtta Videregående skole vant konkurransen ”Ung – Jakten på den beste sjømaten” der premien er et gavekort på 5000,- kroner.

Mer samarbeid

Det Norske Måltid har invitert inn flere samarbeidspartnere for å vise bredde og aktivitet rundt mat. Det har blitt en suksess og er noe som kan bygges videre på. Konkrete planer er under planlegging mot 2018, som er 10-årsjubileet for Det Norske Måltid.

Entusiasme

Vi setter stor pris på entusiasmen fra GladmatExpo som har laget en flott smaksprøve på sommerens festival, der kjente kokkeprofiler har holdt mini-foredrag. Smaken av Jæren-lunsjen viser det store engasjementet blant matprodusenter og viktige aktører, sier Sigve Skretting og Kristin Austigard leder prosjektet.

Smaksprøve på Kokepunktet

For oss er det fint å dele smakebit på Kokepunktet, Gladmats fagkonferanse for måltidsbransjen. Til sommeren blir det enda mer faglig påfyll og debatter om hvordan vi kan bli en bedre matregion, sier Gladmatsjef Mona Vervik.

Utfordrer sjømatprodusenter

Fiskeridepartementet har støttet Det Norske Måltid siden oppstarten i 2008. Sandberg er stolt over å kunne bidra, særlig når han merker seg engasjementet over hele landet. – Det er ikke tvil om at det er et kvalitetsstempel å delta i Det Norske Måltid, sier han, og utfordrer flere sjømatprodusenter til å delta.


Kontakt:

Kristin Austigard ka@ipaxmat.no
mobil: (+47) 90 19 38 77
Sigve Skretting ssk@ipaxmat.no
mobil: (+47) 90 75 10 25

Det norske måltid er på Facebook.com/detnorskemaaltid
Twitter: @DNMaltid   Instagram: @detnorskemaltid #DetNorskeMåltid

Det Norske Måltid startet i 2008 og er landets viktigste matpris. Målet er å skape et utstillingsvindu for norske råvarer og å jobbe for økt markedsføring, næringsutvikling og bærekraftig produksjon. Ipax Mat tok i 2014 over Det Norske Måltid.