Påskefristelser fra Sverre Sætre

Påskefristelser fra Sverre Sætre

Sverre Sætre tilbringer også dagene på hjemmekontor i Oslo. Foto: privat

Påskedessert med kokos og tindved

Foto: Jimmy Linus

Påskedessert med kokos og tindved

Tindvedgelé *
2 dl appelsinjuice
80 g sukker
1 ts maisenna utrørt i 1 ss kaldt vann
50 g tindved

Kok opp appelsinjuice og sukker. Tilsett den utrørte maisennaen og rør det godt sammen med en visp. La sausen småkoke i 1/2 minutt. Ha tindveden i sausen. Bland det hele med stavmikser, eller kjør det i foodprocessor. Sausen må bare kjøres så lenge at bærkjøttet løsner fra steinene.

4 gelatinplater

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i minimum 5 minutter. Kryst vannet ut av den oppbløtte gelatinen og la den smelte i den varme fruktsaften og bland godt sammen. Ha i halvkule-former i silikon og sett i fryseren til den blir hard.

Mandelbunn
20 g pistasjnøtter
20 g mandler
20 g melis
12 g hvetemel (1 ss)
60 g eggehvite (2 stk)
40 g sukker

Forvarm stekeovnen til 180 °C.

Kjør mandler, pistasjnøtter, mel og melis til fint mel i en foodprocessor. Pisk eggehvite og sukker til stiv marengs. Vend nøtteblandingen inn i marengsen med en slikkepott.

Kle en stekeplate med bakepapir, og stryk røren utover i et ca. 1 cm tykt lag. Stek bunnen midt i ovnen i ca. 20 minutter. Prøv å løfte opp et hjørne av bunnen. Slipper den bakepapiret, er bunnen ferdig.

Kokosfromasj 
5 plater gelatin
3 dl kokosmelk
4 eggeplommer
120 g sukker
3 dl kremfløte

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i minimum 5 minutter. Varm opp sukker og kokosmelk til kokepunktet. Visp eggeplommene lett sammen. Hell den varme væsken i eggeblandingen mens du rører med en visp. Kryst vannet ut av gelatinplatene, og legg dem i den varme sausen. Rør godt så gelatinen blander seg ordentlig med sausen. Sett sausen til avkjøling i kjøleskapet eller i et vannbad med kaldt vann. Rør i sausen jevnlig slik at gelatinen ikke klumper seg. Den skal begynne å bli tykk, men ikke ha klumper. Pisk fløten til krem, og vend den inn i sausen. Hell litt fromasj på et bakebrett med plastfolie. Legg på en halvkule med fryst tindvedgelé slik at det blir et speilegg. Sett desserten i fryseren til den stivner. Ta den ut og legg den på en tallerken ca. 15 min før servering slik at fromasjen tiner. Server med mandeldbunn.

*Pasjonsfruktgelé (deilig alternativ til Tindvedgelé)
2 dl appelsinjuice
100 g sukker
1 ts maisenna utrørt i 1 ss kaldt vann
2 pasjonsfrukter

Kok opp appelsinjuice og sukker. Tilsett den utrørte maisennaen og rør det godt sammen med en visp. La sausen småkoke i 1/2 minutt. Del pasjonsfrukten i to, skrap ut innholdet og ha det i sausen. Bland det hele med stavmikser, eller kjør det i foodprocessor. Sausen må bare kjøres så lenge at pasjonsfruktkjøttet løsner fra steinene.

Påskesjokolade

Foto: Jimmy Linus

Påskesjokolade

2 personer

1 vaniljestang
100 g mørk sjokolade med 70 % kakaomasse
5 dl H-melk
2 ss sukker
1 ss honning
1 vaniljestang
1 kanelstang
Evt. litt brun rom

Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Finhakk sjokoladen.

Ha alt unntatt sjokoladen i en kjele og varm det langsomt til kokepunktet. Ta kjelen av varmen og tøm melken litt etter litt over den finhakkede sjokoladen mens du rører med en visp. Du skal først få en tykk sjokoladesaus som du sakte tynner ut. Sper du for fort løser ikke sjokoladen seg ordentlig opp i melken.
Sil drikken og smak til med rom. Kjør evt. drikken på en stavmikser før servering

Hjemmelaget marshmallows

Foto: Jimmy Linus

Hjemmelaget marshmallows

9 gelatinplater
90 g eggehvite (3 stk)
30 g lynghonning
1,5 dl vann
300 g sukker

Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i 10 minutter.
Pisk eggehvite og honning halvstivt på halv hastighet i kjøkkenmaskin eller med håndmikser.
Bland sukkeret med vannet i en kjele og la det fosskoke i 4–5 minutter uten omrøring til det blir en sirup.
Du kan også ta en test å på sukkeret: Ta litt sirup på en teskje og dypp den i en kopp med kaldt vann. Etter noen sekunder vil du kunne rulle en myk kule av sirupen hvis temperaturen er riktig.
Hell den kokende sirupen i en tynn stråle oppi den halvstive eggehviten mens maskinen går på halv hastighet. Det er viktig at sukkerlaken treffer rett ned i marengsen og ikke på vispen. Treffer sukkerlaken vispen, kastes sukkerlaken ut i kanten av bollen.
Kryst vannet ut av den oppbløtte gelatinen og ha den i marengsen. Den skal fortsatt være varm. Pisk til den blir lunken. Smør litt nøytral olje på et bakepapir og stryk marshmallowsmassen utover i et ca. 1 1/2 cm tykt lag. La massen stivne. Det tar ca. 2 timer. Kutt marshmallowsen i biter og rull bitene i melis, sukker, hakkede nøtter ol.

Tips: 
Støp marshmallows i silikonformer, isbitformer eller konfektformer. Det er viktig å smøre formene lett med olje slik at massen ikke setter seg fast.

Tips til hva du kan rulle marshmallows i:
Kjør ca. 200 g sukker i foodprosessor med ca. 60 g tørkede bringebær.
Kjør ca. 200 g sukker i foodprosessor med ca. 100 g pistasjnøtter.
Kjør ca. 200 g sukker i foodprosessor med revet skall fra 2 appelsiner. Bare det gule.
Ca. 200 g kokosmasse
Ca. 200 g hakkede nøtter eller mandler


Kjøp noen søte fristelser på nettbutikken til Sverre Sætres konditori

Dersom du ønsker å smake flere søtsaker fra Sverre Sætre, eller ønsker en signert kokebok, så kan du ta en kikk på utvalget på Sverre Sætre Konditori sin nettbutikk , og få godsakene sendt rett hjem i posten.


Om Det Norske Måltid

Det Norske Måltid leter etter det ypperste innen norsk mat og drikke. Det Norske Måltid kårer de beste mat- og drikkeproduktene i Norge og har siden oppstarten i 2008 utviklet seg til å bli landets viktigste og mest prestisjefylte prisutdeling. Det Norske Måltid jobber for å bidra til næringsutvikling gjennom å øke etterspørselen, skape stolthet og styrke omdømmet for norsk matproduksjon.

Kontakt:

Leder i Det Norske Måltid, Kristin Austigard
E-post: kristin@detnorskemaltid.no
Mobil: (+47) 90 19 38 77