Ved å klikke "Godta" godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstednavigering, analysere nettstedsbruk og hjelpe til med markedsføringsarbeidet vårt. Se vår personvernerklæring for mer informasjon.

Smaksdommere i første juryering, fra venstre: Gunnar Jensen, Anita Løyning, Runa Kvendseth, Britt Elisabeth Fossdal, Runar Helgeland, Martine Espeland, Guro Helgesdotter Rognså.

Årets delfinalister i sesong 16

Delfinalistene er klare i Det Norske Måltid sesong 16

I flere solfylte dager har et knippe av Norges beste kokker, sommelierer og fagfolk vært samlet for å smake seg gjennom fantastiske produkter til årets konkurranse. Og resultatet lover godt for delfinalene!

Alle produktene har fått en faglig vurdering, og også i år er nivået skyhøyt. I tillegg er det svært gledelig å se bredden i produktene. Det viser at norskprodusert mat og drikke er i stadig utvikling og Det Norske Måltid skal være en bidragsyter til at etterspørselen øker, sier leder for Det Norske Måltid, Kristin Austigard.

Nytt av året er at antallet kategorier er økt til 14, og "Årets ville" har kommet inn som ny kategori.

Vi ønsker å løfte frem naturell produkter som naturen gir oss, ville vekster som urter, sopp, blomster, bær, nøtter og honning. Vi ser av resultatene at det var produsentene av honning som ble mest inspirert til å delta i år, og vi er veldig glad for at honning nå har sin naturlige plass i konkurransen, sier Austigard.

Som tidligere år er hele landet representert i konkurransen, og blant delfinalistene ser vi at de sterke matregionene Trøndelag og Rogaland viser seg frem. Det som er ekstra gledelig er at Agder har hele 11 delfinalister, noe som gjenspeiler den satsningen som Agder har, med å sette fokus på matressurser og matkultur i sin region.

Smaksdommerne representerer hele landet og har gjort en grundig jobb med hvert enkelt produkt. Alle som deltar får en skriftlig tilbakemelding fra dommerpanelet, når produktet går ut av konkurransen, eller etter finalen for dem som blir topp tre i hver kategori.

Hvem som går til finalen skal avgjøres i Ålesund den 2.-3. oktober og hvem som vinner de 14 kategoriene vil bli annonsert på den store finalen i DNB Arena i Stavanger 25. april 2025. Så det er bare å holde av datoen, og billetter kan kjøpes på Ticketmaster.

Smaksdommere fra venstre: Kristoffer Aga, Runa Kvendseth, Guro Helgesdotter Rognså, Roar Hildonen, Silje Hanasand, Maj-Britt Aagaard, Henrik Dahl Jahnsen og Anita Løyning

Delfinalister Årets bakst

Gjerstadkling - Gjerstadbakeren, Agder
Mandelkjeks med sjokoladebiter - Grini hjemmebakeri, Akershus

Mandelbunn - Grini hjemmebakeri, Akershus

Gårdsbakeriet groviser med tranebær og hvit sjokolade - Bakke gård, Buskerud

Granola med mandelsmør - Sunt og Balansert, Rogaland

Dolcemattino - Hevd, Trøndelag

Delfinalister Årets drikk
Eplegløgg - Røyland Gård, Agder
Bringebærdrikke - Bringebærlandet, Akershus
Eplemost 100% Discovery - A. Idsøe, Rogaland

Røros Drikkeri - Perlende tyttebær - Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk, Trøndelag
Rabarbra - Inderøy Mosteri, Trøndelag
Alde Eplemost Aroma og Ingefær - Alde, Vestland

Delfinalister Årets grønne
Hvasser asparges hvit - Brødrene Freberg, Vestfold

Frebergs pastinakk i staver - Brødrene Freberg, Vestfold

YOOM tomater - Wiig gartneri, Rogaland
Jærbær jordbær - Jærbær, Rogaland

Vill Geitrams Eddik - Brokkestøylen, Agder
Citronplumme - Gydas jordepler, Rogaland

Delfinalister Årets grønne foredlet

Vill Geitrams Eddik - Brokkestøylen, Agder

Mak Kimchi, Eimealt, Rogaland

Cowboy Candy - Kandiserte Jalapenos - Hoffsaus, Rogaland

Ketchup på norske tomater - Hoffsaus, Rogaland

Tomatsalsa - Wiig Gartneri, Rogaland

Tomatsyltetøy - Wiig Gartneri, Rogaland

Delfinalister Årets kjøtt
Dry aged Entrecôte m/bein - Skåre Gård, Agder

Lammecarrè - Gudbrandsstuga, Innlandet
Tørrmodna Cotè de boeuf av Urfe fra Helgelandskysten - Austbø gård, Nordland

Norsk Angus Culotte - Prima Brands, Rogaland

Picanha - TT Meat, Rogaland

Tørrmodnet svinecarrè fra Jæren - A. Idsøe, Rogaland

Smaksdommere fra venstre: Runa Kvendseth, Selima Marzabekovna, Kjartan Skjelde, Hanna Korvald, Anita Løyning og Jan Erik Hauge

Delfinalister Årets kjøtt foredlet
Kolonihagen kjøttboller Piccante - Jens Eide, Agder
Nduja smørbar hissigpropp - Ask Spekehus, Buskerud

Kaldrøkt bacon - A. Idsøe, Rogaland

Grov Chorizo - A. Idsøe, Rogaland

Picanhaburger - TT Meat, Rogaland

Pinnekjøtt av villsau - Dalpro, Trøndelag

Delfinalister Årets meieriprodukt
Sørlandsk Ricotta - Osteverkstedet, Agder

Prima Rømme - Jerseymeieriet, Rogaland

Jersey Smør - Jerseymeieriet, Rogaland

Syrnet Melk - Hagvoll Gård, Telemark

Rømme - Åmli Gårdsmeieri, Agder

Røros Rømmegrøt økologisk - Rørosmeieriet, Trøndelag

Delfinalister Årets ost
Sørlandsk Burrata - Osteverkstedet, Agder    

Bufar 15 mnd - Valdresmeieriet, Innlandet    

Trippel Jærsk - Ystepikene, Rogaland    

RørosOst Røkt Kvitost - Galåvolden Gård, Trøndelag    

Rausjødalsost - Galåvolden Gård, Trøndelag

Delfinalister Årets sider
Bråna - Tingvoll sider, Møre og Romsdal

Sølvsider - Apal sideri, Rogaland

Alde Issider Summerred - Alde, Vestland

Alde Rosè - Alde, Vestland

Kvestad Issider - Kvestad Sideri, Vestland

1808 - Kvestad Sideri, Vestland

Smaksdommere fra venstre: Guro Helgesdotter Rognså, Gunnar Jensen, Anita Løyning, Maj-Britt Aagaard, Martine Espeland, Runar Helgeland og Runa Kvendseth

Delfinalister Årets sjømat 
Makrellfilet med skinn - Reinhartsen, Agder

Rå, fryst kongekrabbe uten skall og bruskben - VAAG Seafood, Nordland

Rå, fryst hale av sjøkreps uten skall - VAAG Seafood, Nordland

Håndrenset klokjøtt - skjell fra Hvaler Krabbe - Hvaler- Krabbe, Østfold

Baby Blue - Norwegian Lobster Farm, Rogaland

Krabbe i skjell, ekstra fine - HitraMat, Trøndelag

Delfinalister Årets sjømat foredlet
Røkt havsalt - Havsnø, Møre og Romsdal

Røkt ørret (kaldrøkt) - Reinhartsen, Agder

Einerøykt Ørret - Frøysagarden, Møre og Romsdal

Jadarr (fiskesaus)- Jadarr, Rogaland

Røkt laks - Garnviks Røkeri, Trøndelag

Røkt ørret - Garnviks Røkeri, Trøndelag

Delfinalister Årets øl
Blueberry Sour - Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk, Trøndelag

Grindaguten - Kinn Bryggeri, Vestland

Sure Petra - RYGR Brygghus, Rogaland

Amund 1886 - Tysk Pilsner - Ringnes Brygghus, Oslo

Delfinalister Årets søtsak

Frosne fristelser - Bringebærlandet, Akershus

Tre nøtter til Askepott - Sverre Sætre Konditori, Oslo

Salt Karamellbomber - Fru Nelik, Trøndelag

Salt lakriskaramell - Trondheim Sjokolade, Trøndelag

Yuzu Cheesecake - Trondheim Sjokolade, Trøndelag

Trondheimsnatt - fylt sjokoladebar - Eventyr håndverkssjokolade, Trøndelag

Delfinalister Årets ville

Skogshonning fra Heia - HonningMoen, Agder

Lynghonning - Heier du Rietz, Innlandet

Lynghonning fra Rogaland - Planbi, Rogaland

Sommerhonning - Bjørka - søtt fra Sparbu, Trøndelag

Kjartans Lynghonning - Kjartans Honning, Østfold

Kjartans Skogshonning - Kjartans Honning, Østfold

Fakta om Det Norske Måltid 2024:   

·     Konkurransen har siden oppstarten i 2008 vært den mest prestisjefylte kåringen av mat- og drikkeprodukter i Norge.  

·     Årene 2020-2023 var Det Norske Måltid et nasjonalt omdømmetiltak for Matnasjonen Norge oppnevnt av Regjeringen.

·     Årets delfinale gjennomføres i Ålesund den 2.-3. oktober, hvor 42 finalister fordelt på 14 kategorier, går videre til den store finalen.

·     Finalen i sesong 16 av Det Norske Måltid finner sted i DNB Arena i Stavanger fredag 25. april 2025.

·     Billetter til finalen kan kjøpes på Ticketmaster.