Smaksdommere i første juryering, fra venstre: Gunnar Jensen, Anita Løyning, Runa Kvendseth, Britt Elisabeth Fossdal, Runar Helgeland, Martine Espeland, Guro Helgesdotter Rognså.
Delfinalistene er klare i Det Norske Måltid sesong 16
I flere solfylte dager har et knippe av Norges beste kokker, sommelierer og fagfolk vært samlet for å smake seg gjennom fantastiske produkter til årets konkurranse. Og resultatet lover godt for delfinalene!
Alle produktene har fått en faglig vurdering, og også i år er nivået skyhøyt. I tillegg er det svært gledelig å se bredden i produktene. Det viser at norskprodusert mat og drikke er i stadig utvikling og Det Norske Måltid skal være en bidragsyter til at etterspørselen øker, sier leder for Det Norske Måltid, Kristin Austigard.
Nytt av året er at antallet kategorier er økt til 14, og "Årets ville" har kommet inn som ny kategori.
Vi ønsker å løfte frem naturell produkter som naturen gir oss, ville vekster som urter, sopp, blomster, bær, nøtter og honning. Vi ser av resultatene at det var produsentene av honning som ble mest inspirert til å delta i år, og vi er veldig glad for at honning nå har sin naturlige plass i konkurransen, sier Austigard.
Som tidligere år er hele landet representert i konkurransen, og blant delfinalistene ser vi at de sterke matregionene Trøndelag og Rogaland viser seg frem. Det som er ekstra gledelig er at Agder har hele 11 delfinalister, noe som gjenspeiler den satsningen som Agder har, med å sette fokus på matressurser og matkultur i sin region.
Smaksdommerne representerer hele landet og har gjort en grundig jobb med hvert enkelt produkt. Alle som deltar får en skriftlig tilbakemelding fra dommerpanelet, når produktet går ut av konkurransen, eller etter finalen for dem som blir topp tre i hver kategori.
Hvem som går til finalen skal avgjøres i Ålesund den 2.-3. oktober og hvem som vinner de 14 kategoriene vil bli annonsert på den store finalen i DNB Arena i Stavanger 25. april 2025. Så det er bare å holde av datoen, og billetter kan kjøpes på Ticketmaster.
Delfinalister Årets bakst
Gjerstadkling - Gjerstadbakeren, Agder
Mandelkjeks med sjokoladebiter - Grini hjemmebakeri, Akershus
Mandelbunn - Grini hjemmebakeri, Akershus
Gårdsbakeriet groviser med tranebær og hvit sjokolade - Bakke gård, Buskerud
Granola med mandelsmør - Sunt og Balansert, Rogaland
Dolcemattino - Hevd, Trøndelag
Delfinalister Årets drikk
Eplegløgg - Røyland Gård, Agder
Bringebærdrikke - Bringebærlandet, Akershus
Eplemost 100% Discovery - A. Idsøe, Rogaland
Røros Drikkeri - Perlende tyttebær - Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk, Trøndelag
Rabarbra - Inderøy Mosteri, Trøndelag
Alde Eplemost Aroma og Ingefær - Alde, Vestland
Delfinalister Årets grønne
Hvasser asparges hvit - Brødrene Freberg, Vestfold
Frebergs pastinakk i staver - Brødrene Freberg, Vestfold
YOOM tomater - Wiig gartneri, Rogaland
Jærbær jordbær - Jærbær, Rogaland
Vill Geitrams Eddik - Brokkestøylen, Agder
Citronplumme - Gydas jordepler, Rogaland
Delfinalister Årets grønne foredlet
Vill Geitrams Eddik - Brokkestøylen, Agder
Mak Kimchi, Eimealt, Rogaland
Cowboy Candy - Kandiserte Jalapenos - Hoffsaus, Rogaland
Ketchup på norske tomater - Hoffsaus, Rogaland
Tomatsalsa - Wiig Gartneri, Rogaland
Tomatsyltetøy - Wiig Gartneri, Rogaland
Delfinalister Årets kjøtt
Dry aged Entrecôte m/bein - Skåre Gård, Agder
Lammecarrè - Gudbrandsstuga, Innlandet
Tørrmodna Cotè de boeuf av Urfe fra Helgelandskysten - Austbø gård, Nordland
Norsk Angus Culotte - Prima Brands, Rogaland
Picanha - TT Meat, Rogaland
Tørrmodnet svinecarrè fra Jæren - A. Idsøe, Rogaland
Delfinalister Årets kjøtt foredlet
Kolonihagen kjøttboller Piccante - Jens Eide, Agder
Nduja smørbar hissigpropp - Ask Spekehus, Buskerud
Kaldrøkt bacon - A. Idsøe, Rogaland
Grov Chorizo - A. Idsøe, Rogaland
Picanhaburger - TT Meat, Rogaland
Pinnekjøtt av villsau - Dalpro, Trøndelag
Delfinalister Årets meieriprodukt
Sørlandsk Ricotta - Osteverkstedet, Agder
Prima Rømme - Jerseymeieriet, Rogaland
Jersey Smør - Jerseymeieriet, Rogaland
Syrnet Melk - Hagvoll Gård, Telemark
Rømme - Åmli Gårdsmeieri, Agder
Røros Rømmegrøt økologisk - Rørosmeieriet, Trøndelag
Delfinalister Årets ost
Sørlandsk Burrata - Osteverkstedet, Agder
Bufar 15 mnd - Valdresmeieriet, Innlandet
Trippel Jærsk - Ystepikene, Rogaland
RørosOst Røkt Kvitost - Galåvolden Gård, Trøndelag
Rausjødalsost - Galåvolden Gård, Trøndelag
Delfinalister Årets sider
Bråna - Tingvoll sider, Møre og Romsdal
Sølvsider - Apal sideri, Rogaland
Alde Issider Summerred - Alde, Vestland
Alde Rosè - Alde, Vestland
Kvestad Issider - Kvestad Sideri, Vestland
1808 - Kvestad Sideri, Vestland
Delfinalister Årets sjømat
Makrellfilet med skinn - Reinhartsen, Agder
Rå, fryst kongekrabbe uten skall og bruskben - VAAG Seafood, Nordland
Rå, fryst hale av sjøkreps uten skall - VAAG Seafood, Nordland
Håndrenset klokjøtt - skjell fra Hvaler Krabbe - Hvaler- Krabbe, Østfold
Baby Blue - Norwegian Lobster Farm, Rogaland
Krabbe i skjell, ekstra fine - HitraMat, Trøndelag
Delfinalister Årets sjømat foredlet
Røkt havsalt - Havsnø, Møre og Romsdal
Røkt ørret (kaldrøkt) - Reinhartsen, Agder
Einerøykt Ørret - Frøysagarden, Møre og Romsdal
Jadarr (fiskesaus)- Jadarr, Rogaland
Røkt laks - Garnviks Røkeri, Trøndelag
Røkt ørret - Garnviks Røkeri, Trøndelag
Delfinalister Årets øl
Blueberry Sour - Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk, Trøndelag
Grindaguten - Kinn Bryggeri, Vestland
Sure Petra - RYGR Brygghus, Rogaland
Amund 1886 - Tysk Pilsner - Ringnes Brygghus, Oslo
Delfinalister Årets søtsak
Frosne fristelser - Bringebærlandet, Akershus
Tre nøtter til Askepott - Sverre Sætre Konditori, Oslo
Salt Karamellbomber - Fru Nelik, Trøndelag
Salt lakriskaramell - Trondheim Sjokolade, Trøndelag
Yuzu Cheesecake - Trondheim Sjokolade, Trøndelag
Trondheimsnatt - fylt sjokoladebar - Eventyr håndverkssjokolade, Trøndelag
Delfinalister Årets ville
Skogshonning fra Heia - HonningMoen, Agder
Lynghonning - Heier du Rietz, Innlandet
Lynghonning fra Rogaland - Planbi, Rogaland
Sommerhonning - Bjørka - søtt fra Sparbu, Trøndelag
Kjartans Lynghonning - Kjartans Honning, Østfold
Kjartans Skogshonning - Kjartans Honning, Østfold
Fakta om Det Norske Måltid 2024:
· Konkurransen har siden oppstarten i 2008 vært den mest prestisjefylte kåringen av mat- og drikkeprodukter i Norge.
· Årene 2020-2023 var Det Norske Måltid et nasjonalt omdømmetiltak for Matnasjonen Norge oppnevnt av Regjeringen.
· Årets delfinale gjennomføres i Ålesund den 2.-3. oktober, hvor 42 finalister fordelt på 14 kategorier, går videre til den store finalen.
· Finalen i sesong 16 av Det Norske Måltid finner sted i DNB Arena i Stavanger fredag 25. april 2025.
· Billetter til finalen kan kjøpes på Ticketmaster.