Ved å klikke "Godta" godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstednavigering, analysere nettstedsbruk og hjelpe til med markedsføringsarbeidet vårt. Se vår personvernerklæring for mer informasjon.

Smaksdommere i delfinalen på Hotel Brosundet i Ålesund, fra venstre: Thea Engvik, Gunnar Jensen, Nils Flatmark, Lisbeth Wollum Størvold, Anette Myrhagen, Runa Kvendseth og Ronny Kolvik.

Her er årets finalister i Det Norske Måltid

42 produkter er klare for den store finalen

Etter grundige vurderinger av flere uavhengige juryer, er det nå klart hvilke 42 norske mat- og drikkeprodukter som har sikret seg en plass i finalen av Det Norske Måltid sesong 16. Juryene bestående av noen av landets fremste kokker og sommelierer, har smakt seg gjennom et imponerende utvalg av produkter. Vinnerne avsløres under den store prisutdelingen i Stavanger den 25. april 2025.

Bredde og kvalitet

Finalistene representerer et bredt spekter av norske mattradisjoner og innovative produkter. Fra lokale spesialiteter til spennende nykommere – alle finalistene har én ting til felles: høy kvalitet og en lidenskap for gode råvarer.

Vi er begeistret over det høye nivået på årets påmeldinger. Det viser at norsk matproduksjon er i stadig utvikling, og vi er stolte av å kunne presentere disse 42 finalistene, sier Kristin Austigard, leder for Det Norske Måltid.

Juryen er imponert

Jurymedlem og kokk Runa Kvendseth er full av lovord om årets finalister:

Det er utrolig inspirerende å få være dommer i Det Norske Måltid og smake på produkter vi ikke har kjent til før. Det er viktig for oss kokker å løfte frem norske råvarer, og jeg er imponert over de dyktige og innovative produsentene vi har i Norge, og ikke minst den solide kvaliteten de leverer.

Finalistene skal om kort tid gjennom en tredje og siste juryrunde, hvor vinnerne av de 14 kategoriene kåres. Men hvem det blir får dere først vite på den store finalen i DNB Arena i Stavanger 25. april 2025. Her rulles den røde løperen ut for å ta imot 800 matglade gjester som får oppleve en spennende prisutdeling, nydelig norsk mat og drikke og herlig underholdning. Billetter kan allerede nå kjøpes påTicketmaster.

Dommerne i arbeid i båthuset til Storfjord Hotel i Ålesund. Foto: Kristin Austigard

Finalister Årets bakst
Mandelkjeks med sjokoladebiter - Grini hjemmebakeri, Akershus

Mandelbunn - Grini hjemmebakeri, Akershus

Dolcemattino - Hevd, Trøndelag

Finalister Årets drikk
Eplegløgg - Røyland Gård, Agder
Eplemost 100% Discovery - A. Idsøe, Rogaland
Rabarbra - Inderøy Mosteri, Trøndelag

Finalister Årets grønne
Hvasser asparges hvit - Brødrene Freberg, Vestfold

YOOM tomater - Wiig gartneri, Rogaland
Jærbær jordbær - Jærbær, Rogaland

Finalister Årets grønne foredlet

Vill Geitrams Eddik - Brokkestøylen, Agder

Mak Kimchi - Eimealt, Rogaland

Tomatsyltetøy - Wiig Gartneri, Rogaland

Finalister Årets kjøtt

Lammecarrè - Gudbrandsstuga, Innlandet
Tørrmodna Cotè de boeuf av Urfe fra Helgelandskysten - Austbø gård, Nordland

Picanha - TT Meat, Rogaland

Produkter i Årets kjøtt på vei inn til dommerbordet, servert av Jan-Erik Hauge, matfaglig ansvarlig i Det Norske Måltid. Foto: Kristin Austigard

Finalister Årets kjøtt foredlet

Kaldrøkt bacon - A. Idsøe, Rogaland

Grov Chorizo - A. Idsøe, Rogaland

Pinnekjøtt av villsau - Dalpro, Trøndelag

Finalister Årets meieriprodukt

Jersey Smør - Jerseymeieriet, Rogaland

Syrnet Melk - Hagvoll Gård, Telemark

Rømme - Åmli Gårdsmeieri, Agder

Finalister Årets ost
Sørlandsk Burrata - Osteverkstedet, Agder    

Bufar 15 mnd - Valdresmeieriet, Innlandet    

Trippel Jærsk - Ystepikene, Rogaland    

Finalister Årets sider

Sølvsider - Apal sideri, Rogaland

Alde Rosè - Alde, Vestland

Kvestad Issider - Kvestad Sideri, Vestland

Finalister Årets sjømat 
Makrellfilet med skinn - Reinhartsen, Agder

Rå, fryst kongekrabbe uten skall og bruskben - VAAG Seafood, Nordland

Rå, fryst hale av sjøkreps uten skall - VAAG Seafood, Nordland

Finalister Årets sjømat foredlet
Røkt havsalt - Havsnø, Møre og Romsdal

Jadarr (fiskesaus)- Jadarr, Rogaland

Røkt laks - Garnviks Røkeri, Trøndelag

Kokk og matfaglig ansvarlig for konkurransen i sesong 16, Jan-Erik Hauge serverer dommerne og FABEL media ved Dani Rossbakk Nordbøe sikrer de visuelle detaljene. Foto: Kristin Austigard

Finalister Årets øl

Grindaguten - Kinn Bryggeri, Vestland

Sure Petra - RYGR Brygghus, Rogaland

Amund 1886 - Tysk Pilsner - Ringnes Brygghus, Oslo

Finalister Årets søtsak

Frosne fristelser - Bringebærlandet, Akershus

Tre nøtter til Askepott - Sverre Sætre Konditori, Oslo

Salt lakriskaramell - Trondheim Sjokolade, Trøndelag

Finalister Årets ville

Skogshonning fra Heia - HonningMoen, Agder

Lynghonning - Heier du Rietz, Innlandet

Kjartans Skogshonning - Kjartans Honning, Østfold

Fakta om Det Norske Måltid 2024:   

·     Konkurransen har siden oppstarten i 2008 vært den mest prestisjefylte kåringen av mat- og drikkeprodukter i Norge.  

·     Årene 2020-2023 var Det Norske Måltid et nasjonalt omdømmetiltak for Matnasjonen Norge oppnevnt av Regjeringen.

·     Årets delfinale ble gjennomført i Ålesund den 2.-3. oktober, hvor 42 finalister fordelt på 14 kategorier, går videre til den store finalen.

·     Årets kategorivinnere kåres av finalejuryen som møtes i Tromsø 31. oktober. Resultatet blir offentlig på den store finalen i Stavanger.

·     Finalen i sesong 16 av Det Norske Måltid finner sted i DNB Arena i Stavanger fredag 25. april 2025.

·     Billetter til finalen kan kjøpes på Ticketmaster.

Kontakt ved spørsmål: