Smaksdommere i delfinalen på Hotel Brosundet i Ålesund, fra venstre: Thea Engvik, Gunnar Jensen, Nils Flatmark, Lisbeth Wollum Størvold, Anette Myrhagen, Runa Kvendseth og Ronny Kolvik.
42 produkter er klare for den store finalen
Etter grundige vurderinger av flere uavhengige juryer, er det nå klart hvilke 42 norske mat- og drikkeprodukter som har sikret seg en plass i finalen av Det Norske Måltid sesong 16. Juryene bestående av noen av landets fremste kokker og sommelierer, har smakt seg gjennom et imponerende utvalg av produkter. Vinnerne avsløres under den store prisutdelingen i Stavanger den 25. april 2025.
Bredde og kvalitet
Finalistene representerer et bredt spekter av norske mattradisjoner og innovative produkter. Fra lokale spesialiteter til spennende nykommere – alle finalistene har én ting til felles: høy kvalitet og en lidenskap for gode råvarer.
Vi er begeistret over det høye nivået på årets påmeldinger. Det viser at norsk matproduksjon er i stadig utvikling, og vi er stolte av å kunne presentere disse 42 finalistene, sier Kristin Austigard, leder for Det Norske Måltid.
Juryen er imponert
Jurymedlem og kokk Runa Kvendseth er full av lovord om årets finalister:
Det er utrolig inspirerende å få være dommer i Det Norske Måltid og smake på produkter vi ikke har kjent til før. Det er viktig for oss kokker å løfte frem norske råvarer, og jeg er imponert over de dyktige og innovative produsentene vi har i Norge, og ikke minst den solide kvaliteten de leverer.
Finalistene skal om kort tid gjennom en tredje og siste juryrunde, hvor vinnerne av de 14 kategoriene kåres. Men hvem det blir får dere først vite på den store finalen i DNB Arena i Stavanger 25. april 2025. Her rulles den røde løperen ut for å ta imot 800 matglade gjester som får oppleve en spennende prisutdeling, nydelig norsk mat og drikke og herlig underholdning. Billetter kan allerede nå kjøpes påTicketmaster.
Finalister Årets bakst
Mandelkjeks med sjokoladebiter - Grini hjemmebakeri, Akershus
Mandelbunn - Grini hjemmebakeri, Akershus
Dolcemattino - Hevd, Trøndelag
Finalister Årets drikk
Eplegløgg - Røyland Gård, Agder
Eplemost 100% Discovery - A. Idsøe, Rogaland
Rabarbra - Inderøy Mosteri, Trøndelag
Finalister Årets grønne
Hvasser asparges hvit - Brødrene Freberg, Vestfold
YOOM tomater - Wiig gartneri, Rogaland
Jærbær jordbær - Jærbær, Rogaland
Finalister Årets grønne foredlet
Vill Geitrams Eddik - Brokkestøylen, Agder
Mak Kimchi - Eimealt, Rogaland
Tomatsyltetøy - Wiig Gartneri, Rogaland
Finalister Årets kjøtt
Lammecarré av urlam fra Rondane - Gudbrandsstuga, Innlandet
Tørrmodna Cotè de boeuf av Urfe fra Helgelandskysten - Austbø gård, Nordland
Picanha - TT Meat, Rogaland
Finalister Årets kjøtt foredlet
Kaldrøkt bacon - A. Idsøe, Rogaland
Grov Chorizo - A. Idsøe, Rogaland
Pinnekjøtt av villsau - Dalpro, Trøndelag
Finalister Årets meieriprodukt
Jersey Smør - Jerseymeieriet, Rogaland
Syrnet Melk - Hagvoll Gård, Telemark
Rømme - Åmli Gårdsmeieri, Agder
Finalister Årets ost
Sørlandsk Burrata - Osteverkstedet, Agder
Bufar 15 mnd - Valdresmeieriet, Innlandet
Trippel Jærsk - Ystepikene, Rogaland
Finalister Årets sider
Sølvsider - Apal sideri, Rogaland
Alde Rosè - Alde, Vestland
Kvestad Issider - Kvestad Sideri, Vestland
Finalister Årets sjømat
Makrellfilet med skinn - Reinhartsen, Agder
Rå, fryst kongekrabbe uten skall og bruskben - VAAG Seafood, Nordland
Rå, fryst hale av sjøkreps uten skall - VAAG Seafood, Nordland
Finalister Årets sjømat foredlet
Røkt havsalt - Havsnø, Møre og Romsdal
Jadarr (fiskesaus)- Jadarr, Rogaland
Røkt laks - Garnviks Røkeri, Trøndelag
Finalister Årets øl
Grindaguten - Kinn Bryggeri, Vestland
Sure Petra - RYGR Brygghus, Rogaland
Amund 1886 - Tysk Pilsner - Ringnes Brygghus, Oslo
Finalister Årets søtsak
Frosne fristelser - Bringebærlandet, Akershus
Tre nøtter til Askepott - Sverre Sætre Konditori, Oslo
Salt lakriskaramell - Trondheim Sjokolade, Trøndelag
Finalister Årets ville
Skogshonning fra Heia - HonningMoen, Agder
Lynghonning - Heier du Rietz, Innlandet
Kjartans Skogshonning - Kjartans Honning, Østfold
Fakta om Det Norske Måltid 2024:
· Konkurransen har siden oppstarten i 2008 vært den mest prestisjefylte kåringen av mat- og drikkeprodukter i Norge.
· Årene 2020-2023 var Det Norske Måltid et nasjonalt omdømmetiltak for Matnasjonen Norge oppnevnt av Regjeringen.
· Årets delfinale ble gjennomført i Ålesund den 2.-3. oktober, hvor 42 finalister fordelt på 14 kategorier, går videre til den store finalen.
· Årets kategorivinnere kåres av finalejuryen som møtes i Tromsø 31. oktober. Resultatet blir offentlig på den store finalen i Stavanger.
· Finalen i sesong 16 av Det Norske Måltid finner sted i DNB Arena i Stavanger fredag 25. april 2025.
· Billetter til finalen kan kjøpes på Ticketmaster.
Kontakt ved spørsmål: