Stavanger 3. februar: Årets beste mat- og drikkeprodukter ble torsdag kveld kåret i en feststemt finalesending i den prestisjefylte konkurransen Det Norske Måltid. Finalen ble vist på Matkanalen TV. Det Norske Måltids hedersprisen gikk til Roar Hildonen, for hvordan han gjennom sin årelange karriere alltid har hatt fokus på matfaget, og bevisst løftet frem norsk mat og drikke.
− Årets kategorivinnere er alle utsøkte produkter som representerer Matnasjonen Norge på en imponerende måte. Trøndelag utmerket seg spesielt i kveldens finale, med tildelingen av hele fem kategoripriser. I tillegg er hedersprisvinner Roar Hildonen og den nye Bondelagskokken Mette B. Julius Evensen, begge restauratører i Trondheim, hvor de er viktige bidragsytere til å sette norske råvarer i fokus. Det er kjekt å gratulere trønderne med en fin start på 2022, spesielt siden Trondheim og Trøndelag er utpekt som Europeisk mat- og gastronomiregion dette året, sier Kristin Austigard, leder for Det Norske Måltid.
Heder til Hildonen
Roar Hildonen er en ambassadør for norske råvarer og produsenter. Med entusiasme, kreativitet, gjestfrihet og stor lidenskap for faget og råvarene, deler han raust av sin kunnskap til dem rundt seg.
Det var Landbruks- og matminister Sandra Borch, sammen med fire tidligere hedersprisvinnere i DetNorske Måltid, som delte ut hedersprisen til en overrasket Roar Hildonen.
Som dommer i DetNorske Måltid i en årrekke synes Hildonen det er meningsfullt å kunne bidra til å løfte frem dem som ser det som sitt livsverk, å produsere råvarer av ypperste klasse.
− Den reisen som norske matprodusenter har hatt de siste 10 årene er eventyrlig. DetNorske Måltid er en av de viktigste pådriverne og inspirasjonskilden for dem som ønsker å starte og satse med norsk mat, sier en engasjert Roar Hildonen etter prisutdelingen.
Matnasjonen Norge
Prisen ble delt ut i forbindelse med finalen i Det Norske Måltid torsdag 3. februar, og kom som kronen på verket etter at det ble delt ut priser i 13 kategorier, samt kåret en ny Bondelagskokk.
De 13 kategoriene viser frem det ypperste av norske råvarer og drikke produkter. Gjennom høsten har dommerne vurdert og smakt seg gjennom fantastiske produkter fra hele landet, for å finne frem til de beste produktene i hver kategori. Konkurransen er hard, og dommerne har hatt en krevende jobb for å finne frem til hvem som skal vinne årets kategorier.
- Pandemien har sørget for at flere setter pris på den kvaliteten som produseres innen mat og drikke i Norge, og man ser en økning i salget av norske delikatesser. Dette er inspirerende for produsentene som står på hver dag, for at vi skal få gleden av deres smakfulle produkter. Deter derfor meningsfylt å premiere de dyktige produsentene som har levert råvarer av utsøkt kvalitet også dette året, sier KristinAustigard, leder for Det Norske Måltid.
Ny Bondelagskokken - Mette B. Julius Evensen
Norges Bondelag har hvert andre år siden 2003 utnevnt en kokk som får tittelen Bondelagskokken. Denne kåringen skal knytte bonden, kokken og forbrukerne tettere sammen. Kokken mottar et stipend på 100.000kroner for å fremme matglede, mangfold og mathistorie, forankret i bruk avnorske råvarer.
- Mette B. Julius Evensen ble i kveld tildelt tittelen Bondelagskokken, med bakgrunn i sin sterke lidenskap for gode råvarer, og hennes nære og gode samarbeid med bønder og matprodusenter. Med sitt inspirerende og sterkt smittende engasjement for lokalmat, og sin knallsterke kokkefaglige bakgrunn, mener juryen hun vil være en veldig god kandidat til å fremme norsk mat i samarbeid med Norges Bondelag de neste to årene, sier en engasjert Bjørn Gimming, leder av Norges Bondelag
Juryens begrunnelser finner du her
Kristin Austigard, leder Det Norske Måltid tlf 90 19 38 77