Etter tre dager med smaksarbeid har dommerne bestemt hvilke 39 produkter som går videre til finalen i Det Norske Måltid. De fagtunge juryene har vurdert produkter innen hele 13 kategorier som kjøtt, sjømat, meieriprodukt og drikke.
− Det er mye lidenskap og håndverk som ligger bak de deltakende produktene. Når produsenter kjører halve landet for å få produktet sitt personlig overlevert til mottaket på Britannia Hotel, så viser et hvor mye konkurransen betyr for den enkelte. De fagtunge juryene gjør sine grundige vurderinger med respekt for arbeidet som ligger bak, og det er gode faglige diskusjonene blant dommerne. Det har vært en krevende jobb, men vi er nå glad for å dele hvem som er de 39 verdige finalistene, sier Kristin Austigard, leder for Det Norske Måltid.
Finalister fra hele Norge
Det Norske Måltid er et av de viktigste omdømmetiltakene i arbeidet med å synliggjøre Matnasjonen Norge.Finalistene kommer fra hele landet, og fremhever bredden og kvaliteten Norge har som Matnasjon.
− Det er inspirerende å se store og små produsenter fra hele landet konkurrere på lik linje, for å tilby det ypperste fra Matnasjonen Norge, sier Austigard.
Den endelige finalen går av stabelen i en spennende mat helg i Stavanger. Torsdag 3.februar arrangeres Det Norske Måltid på Clarion Hotel Air, fredag og lørdag 4.og 5. februar er det duket for ASKO Servering Norgescup for kokk- og servitørlærlinger og TINE MatCup på Jåttå videregående skole.
Fakta om Det Norske Måltid 2021:
· Den mest prestisjefylte kåringen av mat- og drikkeprodukter i Norge.
· Støttes av Regjeringen fra 2020, som et av tre nasjonale omdømmetiltak.
· Delfinalene ble arrangert mellom 21.-23. september på Britannia Hotel i Trondheim.
· Delfinalister fra hele landet ble vurdert og 39 produkter gikk videre til finalen.
· Finalen i Det Norske Måltid finner sted i Stavanger torsdag 3. februar 2022.
Finalister i Det Norske Måltid 2021:
Årets drikk
100% Aroma – Alde, Vestland
Eplemost Discovery – Fiskum fruktpresseri, Viken
Sprudlande bringebær limonade – Balholm, Vestland
Årets ost
Blå – Hitra gardsmat, Trøndelag
Holtefjell XO – Eiker gardsysteri, Viken
Ung Grotteost – Hitra gardsmat, Trøndelag
Årets grønne
Aprikos – Sogn Frukt og Grønt, Vestland
Hvasserasparges – Brødrene Freberg, Vestfold og Telemark
Moreller– Helgøyfrukt, Rogaland
Finalister Årets sjømat
Fersk Skatefilet – Domstein sjømat avd. Stavanger, Rogaland
Krabbeklør, gigant – HitraMat, Trøndelag
Trollgodt – Frisk Fisk, Agder
Årets kjøtt
Tørrmodnet Filetkam av økologisk frilandsgris – Nyyyt, Rogaland
Ytrefilet– TTmeat, Rogaland
FlatIron Filet av kalv – Melleby Gård, Viken
Årets søtsak
Tindved – Trondheim sjokolade, Trøndelag
Hasselnøtt pålegg – Sirkus Renaa Fabrikken, Rogaland
Små Marengsbunner fra Røros – Galåvolden gård, Trøndelag
Årets meieriprodukt
Ryfylkeyoghurt naturell – Ryfylke gardsysteri, Rogaland
RørosIs Fløteis med multer – Galåvolden gård, Trøndelag
Økologisk Røros Yoghurt Blåbær – Rørosmeieriet, Trøndelag
Årets bakst
Melkeloff – Klemmetsrud gårdsbakeri, Viken
Røros Knekks spelt og havsalt – Rørosbakern, Trøndelag
Havremarvkjeks – Lykkemat, Trøndelag
Årets øl
Banana Milkshake IPA – Mack Mikrobryggeri, Troms og Finnmark
Braut Shake IPA – RYGR brygghus, Rogaland
Havblikk lys og frisk – Kinn bryggeri, Vestland
Årets sjømat foredlet
Gravet Laks – Garnviks røkeri, Trøndelag
RøktØrret – Garnviks røkeri, Trøndelag
Tradisjonelleinerrøykt svanøylaks – Svanøylaks, Vestland
Årets kjøtt foredlet
Hickory Babyback Ribs – A.Idsøe, Rogaland
Kaldrøkt pinnekjøtt av Fjellam frå Ryfylke – A.Idsøe, Rogaland
PASSE spekepølse av frilandsgris med fennikel – Ask gård, Viken
Årets grønne foredlet
Ramsløk pesto – Litlestøl...det lille ville, Rogaland
Plommesyltetøy – Nyhuus gard, Vestfold og Telemark
Herr Brun`s Sorte Dråper – Topp Sopp, Rogaland
Årets sider
57/2 Brudeferd – Store Naa Siderkompani, Vestland
Drengen – Hardangerbonden, Vestland
Svans – Alde, Vestland
For mer informasjon kontakt gjerne leder av Det Norske Måltid, Kristin Austigard.