Gjør ferien til en smaksreise innom prisvinnende norske matprodusenter. Her er du garantert gode opplevelser som ikke står tilbake for noe. Unike avstikkere fra hovedveien kan by på matminner av de sjeldne!
Mat-turismen vokser seg stadig større og mange av oss jakter på de virkelig gode matopplevelsene. Når vi nå planlegger ny Norgesferie, bør vi utforske matkulturen i vårt eget land. Vårt langstrakte land byr på kulinariske reiseopplevelser utenom det vanlige.
Hvert år kårer Det Norske Måltid de beste mat- og drikkeproduktene i Norge. Den prestisjefylte prisutdelingen reiser landet rundt for å finne det ypperste av norsk mat og drikke, og å synliggjøre den rike matkulturen vi har. Legger du årets bilferie innom noen av Norges fremste prisvinnende mat- og drikkeprodusenter, kan du oppleve ekte lokalkultur og smaker.
Sørlandet er et yndet reisemål om sommeren, og landsdelen byr på prisvinnere innen både øl og sjømat - i tillegg til et bredt utvalg av frukt og grønt. Legg inn en lunsj eller overnatting om du er i regionen.
For den øl-interesserte er en tur innom Drum Brew i Arendal et obligatorisk stopp på turen sørover. Her får du nemlig kjøpt Årets Øl 2020: Imperial Gulrot Gose. Brygget med lokale gulrøtter og krydder fra Harahorn, får du en frisk og syrlig øl som egner seg godt til sjømat. Legger du inn en overnatting, kan du også få en førsteklasses smaksopplevelse med ølsmaking i kombinasjon med diverse småretter.
Adresse: Torvet 3, Arendal
En kort avstikker fra E18 ved Grimstad finner du gårdsbutikk og kafé i idylliske omgivelser. Hesnes Gartneri har fylkets største utvalg av egenprodusert frukt og grønt, og er kjent for sine prisvinnende grønnsaker. I gårdsbutikken kan du også kjøpe med deg flotte sommerblomster og lokal kunst. Ta en lunsj i kaféen og smak delikate småretter og hjemmelagede produkter før du setter kursen videre.
Adresse: Hesnesveien 160, Grimstad
Skal du legge turen innom Kristiansand i sommer, er det verdt et besøk til Reinhartsen. Med priser for Årets Sjømat 2019 og 2020 kan en trygt si at her får du smakt Norges beste fisk og skalldyr. I disken på Fiskebrygga finner du fantastiske råvarer og dagens fangst rett fra havet. Sett deg på Bryggekjøkkenet i sjøkanten og nyt Reinhartsens signaturretter fiskeburger eller fish and chips. Er du på farta kan du eventuelt ta en fiskekake i hånda før du fortsetter kjøreturen.
Adresse: Gravane 8, Kristiansand
Jordbruksfylket Rogaland har fostret en rekke prisvinnende matprodusenter, og langs Jærkysten finner du gårdsutsalg på gårdsutsalg med det noe av ypperste Norge har å by på. Også i matbutikken vil du finne fantastiske lokalproduserte mat- og drikkevarer. Hvorfor ikke kjøpe med lokal ost, sopp og røkelaks, og ta en ordentlig piknik på stranda? Kjør langs Nordsjøvegen og nyt et kortreist måltid, ved en av de hvite sandstrendene på Jæren.
Disse produktene bør du ha med deg:
• Einerrøykt laks fra King Mikal Salmon
• Fønix fra Stavanger ysteri
• Gråblå østerssopp fra Topp Sopp
Godt øl finner du også i Rogaland, og i et av Norges eldste bryggerier lages det prisvinnende Cloudberry Imperial Gose. Berentsens surøl er brygget med molter, norsk havsalt og en klype koriander som gir en særegen smak og aroma. Setter du igjen bilen for kvelden kan du få med deg omvisning og ølsmaking i bryggeriet.
Adresse: Jernbaneveien 28, Egersund
Lenger nord i fylket finner du Grønvik Gard i naturskjønne omgivelser ved Fisterfjorden. Den prisvinnende fruktgården har produsert frukt siden det første epletreet ble planta på gården ved utgangen av 1800-tallet. Kjør innom gardsbutikken og kjøp med den musserende eplemosten - et godt alkoholfritt alternativ som perler på tunga.
Adresse: Grønvikveien 89, Fister
I Europa reiser man gjerne fra vingård til vingård, og det mange ikke har tenkt på er at man kan gjøre noe av det samme i Norge; dra på en sider-ferie der du samtidig kan nyte de vestlandske fjell og fjorder!
Mellom fjord og fjell i hjertet av Hardanger finner du Norges beste sider. Aga Sideri vant prisen Årets sider 2019 med Bøddel og Årets sider 2020 med sin Humlepung. Sideren som er tilsatt humle, forener gamle tradisjoner med nye impulser. Reserver en plass på Aga Cider Tour og opplev sidersmaking, lokalmat og lokalkultur. Svinger du bare innom for et kort besøk kan du kjøpe med deg sider i gårdsbutikken som kan nytes ved neste overnattingssted.
Adresse: Aga 73, Nå
Har du lagt inn en overnatting ved Kviknes Hotel i Balestrand anbefaler vi å besøke Ciderhuset. Balholm produserer juice, fruktvin og sider, inkludert prisvinnende Handverkcider med humle. I sommersesongen kan du delta på sidersmaking og lære hvordan sider destilleres på den tradisjonelle måten. I restauranten kan du få servert lokalprodusert sider og middelhavs-inspirert meze mens du nyter utsikten over Sognefjorden.
Adresse: Villavegen 14, Balestrand
Er du mer interessert i ølsmaking kan det være verdt turen nordover til Kinn Bryggeris ølkafé i Florø. På Vesle Kinn kan du smake Årets Øl 2019 – det sure fruktølet Rekved nr. 8. Bestill en ølfjøl med smaksprøver og noen småretter, så har du en helaften i Florø. Hver onsdag og lørdag i sommer kan du også delta på omvisning og ølsmaking i bryggeriet.
Adresse: Strandgata 28, Florø
Mange vet kanskje ikke at Trøndelag er Norges matskattkammer, og en rundreise i regionen kan by på både vakker natur og ekte, norske smaksopplevelser. Mange prisbelønte oster kommer fra Trøndelag, som Munkeby fra Munkeby kloster og Rørosmeieriets økologiske cottage cheese. Skal du ha en opplevelse med på kjøpet anbefales disse stedene:
Har du hørt om Den Gyldne Omvei? Tar du en avstikker fra E6 mot Steinkjer kan du kjøre gjennom et vakkert kulturlandskap i Inderøy. Sving innom Gangstad Gårdsysteris utsalg og smak deres prisvinnende iskrem laget med fersk gårdsmelk. Gangstad er også kjent for sine fantastiske oster. Her ved Norges første autoriserte gårdsysteri får du råvarer i verdensklasse, bygget på tradisjoner for godt håndverk.
Adresse: Nessetvegen 11, Inderøy
Like ved fjellområdet Trollheimen finner du idylliske Grindal ysteri. Her ystes fersk melk fra kyr og geiter som tilbringer sommeren i nærheten av Jøldalshytta. I sommersesongen kan du ta turen innom gårdsutsalget og kjøpe med håndlagede og smakfulle oster. Husk å få med deg den prisvinnende blåmuggosten Råblå som ble kåret til Årets ost i 2018.
Adresse: Orkdalsveien 2612, Rennebu
Skal du via Røros i sommer kan du oppleve et lite stykke sørsamisk kultur hos Rørosrein. Reindriftsfamilien inviterer til en unik smaksopplevelse i Koia på gården. Her kan du kose deg på reinskinnet foran ildstedet og få servert en treretters sommermeny. Den prisvinnende reinsdyrfileten, Årets kjøtt 2017, spiller hovedrollen på menyen, godt akkompagnert med rotgrønnsaker og selvplukkede bær fra nærmiljøet.
Adresse: Hagaveien 14, Røros
Innlandet er en stor region med både fjell, lange daler og vidstrakte bygder med tradisjonsrike mattradisjoner. Enten man velger Østerdalen, Gudbrandsdalen, eller holder seg i områdene rundt Mjøsa er det mange lokale gårdsutsalg og overnattingsmuligheter. Kombiner gjerne prisvinnende meieriprodukter og gårdsidyll på disse stedene:
Ved Osensjøen i Østerdalen ligger sjarmerende Valmsnes Gård. Tjuefem minutter fra riksvei 3 kan du nyte gårdsidyllen i landlige omgivelser. Her kan du overnatte i en laftet tømmerhytte på gården og få servert en unik matopplevelse i peisestua. På gården produseres det grønnsaker, ystes meieriprodukter og kinnes smør, Årets meieriprodukt 2020. Her kan du få smake ypperlige råvarer og nyte et kortreist måltid.
Adresse: Valmen 54, Osen
Avdemsbue i Gudbrandsdalen har røtter fra 1878 og i butikken langs E136 får du kjøpt Avdem Gardsysteris fantastiske oster og meieriprodukter, prøv gjerne rømmen deres som vant Årets meieriprodukt 2019. For butikksjef Anna Avdem har det vært viktig å skape mer enn en gårdsbutikk. I 2019 åpnet derfor den osteformede arkitekttegnede kaféen med utsikt over dalen hvor du kan nyte en unik smaksopplevelse. Her kan du få servert en cappuccino med egenprodusert gårdsmelk eller steinovnspizza med Avdemsost før du tar veien videre.
Adresse: Avdemsveien 40, Lesja
Med utsikt mot Mjøsa i Østre Toten finner du noe av Norges beste grønnsakssortiment. Vang Gård dyrker blant annet løk, purre og gulrøtter på 1.500 mål og driver planteutsalg og gårdsbutikk. Den prisvinnende rosettkålen, Årets grønne 2016, er blant grønnsakene du får kjøpt her. I butikken får du også kjøpt nydelige sommerblomster, friske urter og interiør til hagerommet. Ta turen innom og la deg inspirere av de fargeglade og velsmakende ingrediensene som utgjør et godt måltid.
Adresse: Fredsvolljordet 12, Skreia
Fakta om Det Norske Måltid (DNM)
• Det Norske Måltid er et av tre nasjonale omdømmetiltak utnevnt av Regjeringen
• Årlig kåring av det ypperste innen norsk mat og drikke siden 2008
• Bidrar til næringsutvikling gjennom å øke etterspørselen, skape stolthet og styrke omdømmet for norsk matproduksjon
Se full oversikt over prisvinnende norske matprodusenter her