Ved å klikke "Godta" godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstednavigering, analysere nettstedsbruk og hjelpe til med markedsføringsarbeidet vårt. Se vår personvernerklæring for mer informasjon.

Årets finalister 2024

Årets Grønne

JÆRBÆR AS ble etablert i 2023 av Jone Wiig, som har over 25 års erfaring med grønnsakproduksjon gjennom Jone Wiig Gartneri AS på Orre – midt i det jærske matfatet.

Med lidenskap for kvalitetsråvarer så vi et potensial for jordbærdyrking i drivhus som tidligere har vært brukt til agurkproduksjon. Denne løsningen gir oss muligheten til å styre vekstforholdene nøye, med jevn temperatur og kontrollert utvikling gjennom våren. Ved å la bærene modne i sitt eget tempo oppnår vi den aller beste smaken.

Plantene settes ut i slutten av januar, og i samarbeid med NIBIO på Særheim i Rogaland har vi utviklet en optimal vekstsyklus med lys og varme. Dette gir oss førsteklasses jordbær med en spesielt god aroma og sødme. Jærbær selges både fra vårt eget gårdsutsalg på Vik og til Horeca-markedet gjennom grossist.

Jærbær jordbær - Jærbær
Utsalgssted:

Jærbær selges fra eget gardsutsalg på Vik og til Horecamarkedet gjennom grossist.

Om finalisten:

JÆRBÆR AS ble etablert i 2023 av Jone Wiig, som har over 25 års erfaring med grønnsakproduksjon gjennom Jone Wiig Gartneri AS på Orre – midt i det jærske matfatet.

Med lidenskap for kvalitetsråvarer så vi et potensial for jordbærdyrking i drivhus som tidligere har vært brukt til agurkproduksjon. Denne løsningen gir oss muligheten til å styre vekstforholdene nøye, med jevn temperatur og kontrollert utvikling gjennom våren. Ved å la bærene modne i sitt eget tempo oppnår vi den aller beste smaken.

Plantene settes ut i slutten av januar, og i samarbeid med NIBIO på Særheim i Rogaland har vi utviklet en optimal vekstsyklus med lys og varme. Dette gir oss førsteklasses jordbær med en spesielt god aroma og sødme. Jærbær selges både fra vårt eget gårdsutsalg på Vik og til Horeca-markedet gjennom grossist.

Wiig har dyrket tomater i drivhus siden 1937. I 1984 gikk hovedinntekten fra husdyr til grønnsaksdyrking, og i dag er Wiig Gartneri et av Norges største gartnerier for dyrking av grønnsaker i regulert klima.

Utallige sorter tomater har blitt dyrket i drivhusene hos Wiig familien gjennom generasjoner. Både små og store i alle regnbuens farger. Den sorte YOOM™ tomaten var et prøveprosjekt som ble igangsatt noen år tilbake. YOOM™ ble fort en favoritt hos oss, da den til sammenligning med andre tomatsorter har en utmerket balanse mellom sødme og syre, i tillegg til en god umamismak.

YOOM tomater - Wiig gartneri
Utsalgssted:

Per i dag er det kun mulig å kjøpe finalistene våre i eget utsalg på Orre. Vi har dog mange spennende prosjekter og planer for 2025, så plutselig finner du kanskje YOOM™ tomater og vårt Tomatsyltetøy nær deg!

Om finalisten:

Wiig har dyrket tomater i drivhus siden 1937. I 1984 gikk hovedinntekten fra husdyr til grønnsaksdyrking, og i dag er Wiig Gartneri et av Norges største gartnerier for dyrking av grønnsaker i regulert klima.

Utallige sorter tomater har blitt dyrket i drivhusene hos Wiig familien gjennom generasjoner. Både små og store i alle regnbuens farger. Den sorte YOOM™ tomaten var et prøveprosjekt som ble igangsatt noen år tilbake. YOOM™ ble fort en favoritt hos oss, da den til sammenligning med andre tomatsorter har en utmerket balanse mellom sødme og syre, i tillegg til en god umamismak.

Vi er tre brødre som dyrker håndplukket, lokal asparges på Hvasser. Siden 2012 har vi drevet Hvasser Asparges, men asparges har vært dyrket på disse jordene i over 20 år. Da vi tok over driften fra foreldrene våre, valgte vi å fortsette i samme spor – uten å importere planter. I stedet sår og planter vi selv, noe som gir en sunnere, sterkere asparges som kun har vokst her på Hvasser – etter vår mening det vennligste miljøet i verden.

Hvit Hvasser-asparges ble en realitet etter at vi vant Menys Matkattstipend i 2018. Stipendet gjorde det mulig å investere i planter og utstyr til dyrking av hvit asparges, som vokser under jorda og må graves frem for hånd ved høsting. Så langt vi vet, er vi de eneste i Norge som dyrker hvit asparges for salg.

Hvasser asparges hvit - Brødrene Freberg
Utsalgssted:

Aspargesen kan kjøpes i Meny-butikker, Spar, Joker og mindre delikatesse-butikker(hovedsakelig på Østlandet) og via Bama storkjøkken(restauranter).

Om finalisten:

Vi er tre brødre som dyrker håndplukket, lokal asparges på Hvasser. Siden 2012 har vi drevet Hvasser Asparges, men asparges har vært dyrket på disse jordene i over 20 år. Da vi tok over driften fra foreldrene våre, valgte vi å fortsette i samme spor – uten å importere planter. I stedet sår og planter vi selv, noe som gir en sunnere, sterkere asparges som kun har vokst her på Hvasser – etter vår mening det vennligste miljøet i verden.

Hvit Hvasser-asparges ble en realitet etter at vi vant Menys Matkattstipend i 2018. Stipendet gjorde det mulig å investere i planter og utstyr til dyrking av hvit asparges, som vokser under jorda og må graves frem for hånd ved høsting. Så langt vi vet, er vi de eneste i Norge som dyrker hvit asparges for salg.

Årets Grønne Foredlet

Tomatsyltetøy – Wiig Gartneri Wiig har dyrket tomater i drivhus siden 1937. I 1984 gikk hovedinntekten fra husdyr til grønnsaksdyrking, og i dag er Wiig Gartneri et av Norges største gartnerier for grønnsaker i regulert klima.

I grøntindustrien oppstår ofte overskudd av råvarer, og Wiig Gartneri ønsket å utnytte dette. Slik startet vi en egen avdeling for foredling, med mål om å utvikle nye produkter basert på vår egen produksjon. Tomatsyltetøyet ble først utviklet i avdelingens oppstartsfase og har siden gjennomgått flere forbedringer. Dagens versjon står som finalist – et produkt som kombinerer tradisjon med innovasjon og viser hvordan vi kan skape noe nytt av egne råvarer.

Tomatsyltetøy - Wiig Gartneri
Utsalgssted:

Per i dag er det kun mulig å kjøpe finalistene våre i eget utsalg på Orre. Vi har dog mange spennende prosjekter og planer for 2025, så plutselig finner du kanskje YOOM™ tomater og vårt Tomatsyltetøy nær deg!

Om finalisten:

Tomatsyltetøy – Wiig Gartneri Wiig har dyrket tomater i drivhus siden 1937. I 1984 gikk hovedinntekten fra husdyr til grønnsaksdyrking, og i dag er Wiig Gartneri et av Norges største gartnerier for grønnsaker i regulert klima.

I grøntindustrien oppstår ofte overskudd av råvarer, og Wiig Gartneri ønsket å utnytte dette. Slik startet vi en egen avdeling for foredling, med mål om å utvikle nye produkter basert på vår egen produksjon. Tomatsyltetøyet ble først utviklet i avdelingens oppstartsfase og har siden gjennomgått flere forbedringer. Dagens versjon står som finalist – et produkt som kombinerer tradisjon med innovasjon og viser hvordan vi kan skape noe nytt av egne råvarer.

Mak Kimchi – Eimealt Eimealt ble etablert i 2013 og eies av May Tone Johnsen, som driver produksjonen sammen med et lite team på tre ansatte.

I tråd med eldgamle konserveringstradisjoner lager vi fermentert mat av naturlige råvarer og gode bakterier. Alle grønnsaksproduktene er upasteuriserte og melkesyregjæres naturlig uten startkultur.

Kimchi har dype røtter i koreansk matkultur og har blitt laget i over 3000 år. Den har en unik balanse av styrke, sødme, salt, umami og syrlighet, og passer til både varm og kald mat. Prøv den på sandwich, til risretter, egg, kjøtt, fisk, pizza, pølse eller som tilbehør til asiatisk mat.

Mak Kimchi - Eimealt
Utsalgssted:

Eimealt kimchi kan kjøpes i egen nettbutikk, på Coop Mega og Meny i Rogaland og på Østlandet, i helsekostbutikker, kolonialer, noen kafeer og gardsutsalg. Kan også bestilles via Kinsarvik og Dyrket.

Om finalisten:

Mak Kimchi – Eimealt Eimealt ble etablert i 2013 og eies av May Tone Johnsen, som driver produksjonen sammen med et lite team på tre ansatte.

I tråd med eldgamle konserveringstradisjoner lager vi fermentert mat av naturlige råvarer og gode bakterier. Alle grønnsaksproduktene er upasteuriserte og melkesyregjæres naturlig uten startkultur.

Kimchi har dype røtter i koreansk matkultur og har blitt laget i over 3000 år. Den har en unik balanse av styrke, sødme, salt, umami og syrlighet, og passer til både varm og kald mat. Prøv den på sandwich, til risretter, egg, kjøtt, fisk, pizza, pølse eller som tilbehør til asiatisk mat.

Vill Geitrams Eddik – Brokkestøylen Brokkestøylen (Nordic Vitality) ble etablert av Gro Furset & Erik Berglihn, som driver stedet med fokus på bærekraft i alle ledd. Ingenting går til spille – vi dyrker regenerativt og sanker spiselige vekster fra naturen.

På tomta vår vokser geitrams i overflod, og Gro har brukt fire år på å perfeksjonere oppskriften på vår unike Vill Geitrams Eddik. Hele planten blir utnyttet: De første skuddene stekes i smør og serveres som asparges, bladene tørkes til te, og blomstene fermenteres til eddik.

Fermentering og eddikproduksjon er en naturlig del av vår filosofi. Vi har jobbet lenge med melkesyrebakterier, pre- og probiotika, og ser geitrams som en skjult skatt med en unik smak.

Vill Geitrams Eddik - Brokkestøylen
Utsalgssted:

Vill Geitrams Eddik selges i vår nettbutikk og hos utvalgte delikatessebutikker, men vi ønsker oss flere forhandlere som ser potensialet i produktet.



Om finalisten:

Vill Geitrams Eddik – Brokkestøylen Brokkestøylen (Nordic Vitality) ble etablert av Gro Furset & Erik Berglihn, som driver stedet med fokus på bærekraft i alle ledd. Ingenting går til spille – vi dyrker regenerativt og sanker spiselige vekster fra naturen.

På tomta vår vokser geitrams i overflod, og Gro har brukt fire år på å perfeksjonere oppskriften på vår unike Vill Geitrams Eddik. Hele planten blir utnyttet: De første skuddene stekes i smør og serveres som asparges, bladene tørkes til te, og blomstene fermenteres til eddik.

Fermentering og eddikproduksjon er en naturlig del av vår filosofi. Vi har jobbet lenge med melkesyrebakterier, pre- og probiotika, og ser geitrams som en skjult skatt med en unik smak.

Årets Bakst

Selskapet ble grunnlagt i 2019.

Målet mitt var å skape et produkt med lang holdbarhet, kun naturlige ingredienser – verken for stort eller for lite.

Dolcemattino betyr "søt morgen" på italiensk. Jeg ønsket å lage et produkt som kan nytes når som helst på dagen, uansett anledning.

Dolcemattino passer perfekt som en søt gave, til frokost, lunsj, middag eller dessert.

Dolcemattino - Hevd
Utsalgssted:

Dolcemattino kan kjøpes i alle de tre HEVD-utsalgene.

Om finalisten:

Selskapet ble grunnlagt i 2019.

Målet mitt var å skape et produkt med lang holdbarhet, kun naturlige ingredienser – verken for stort eller for lite.

Dolcemattino betyr "søt morgen" på italiensk. Jeg ønsket å lage et produkt som kan nytes når som helst på dagen, uansett anledning.

Dolcemattino passer perfekt som en søt gave, til frokost, lunsj, middag eller dessert.

Grini Hjemmebakeri ble etablert i 2005 av Kate Günther Ellefsen.

Vi så et behov i markedet for en ferdiglaget mandelbunn. Den er naturlig glutenfri, uten konserveringsmidler, og gir hjemmebakere mer tid til å fokusere på fyllet. Mulighetene er uendelige!

Mandelbunn - Grini hjemmebakeri
Utsalgssted:

Omtrent halvparten av det vi produserer, selger vi fra vårt eget utsalg på gården. I tillegg finner du oss på Bondens Marked og flere julemarkeder. Kakene våre selges også i utvalgte delikatessebutikker og gårdsutsalg. Når det gjelder dagligvarebutikker, finner du produktene våre hos Jacobs på Majorstuen og Holtet, samt Meny CC Vest.

Om finalisten:

Grini Hjemmebakeri ble etablert i 2005 av Kate Günther Ellefsen.

Vi så et behov i markedet for en ferdiglaget mandelbunn. Den er naturlig glutenfri, uten konserveringsmidler, og gir hjemmebakere mer tid til å fokusere på fyllet. Mulighetene er uendelige!

Grini Hjemmebakeri ble etablert i 2005 av Kate Günther Ellefsen.

En av våre kunder spurte i 2024 om vi kunne produsere kjeks. Vi tok utfordringen! For oss ble det viktig at denne var glutenfri slik som våre øvrige produkter. Resultatet av dette ble vår Mandelkjeks med sjokoladebiter.

Mandelkjeks med sjokoladebiter - Grini hjemmebakeri
Utsalgssted:

Omtrent halvparten av det vi produserer, selger vi fra vårt eget utsalg på gården. I tillegg finner du oss på Bondens Marked og flere julemarkeder. Kakene våre selges også i utvalgte delikatessebutikker og gårdsutsalg. Når det gjelder dagligvarebutikker, finner du produktene våre hos Jacobs på Majorstuen og Holtet, samt Meny CC Vest.

Om finalisten:

Grini Hjemmebakeri ble etablert i 2005 av Kate Günther Ellefsen.

En av våre kunder spurte i 2024 om vi kunne produsere kjeks. Vi tok utfordringen! For oss ble det viktig at denne var glutenfri slik som våre øvrige produkter. Resultatet av dette ble vår Mandelkjeks med sjokoladebiter.

Årets Drikk

A. Idsøe ble etablert i 1828 Albert Idsøe er sjette generasjons driver. Sigrunn Idsøe er syvende generasjon og fremtidig driver.

Eplemost av 100% Discovery ble til med en tanke om et 100% lokalt produkt. Epler fra Fister i Rogaland, presset og tappet på flaske av Safteriet på Hillevåg, og etiketter designet selv og trykket av Norsk Etikett på Forus.

Eplemost - A.IDSØE
Utsalgssted:

Produktet kan kjøpes i vårt eget utsalg i Stavanger.

Om finalisten:

A. Idsøe ble etablert i 1828 Albert Idsøe er sjette generasjons driver. Sigrunn Idsøe er syvende generasjon og fremtidig driver.

Eplemost av 100% Discovery ble til med en tanke om et 100% lokalt produkt. Epler fra Fister i Rogaland, presset og tappet på flaske av Safteriet på Hillevåg, og etiketter designet selv og trykket av Norsk Etikett på Forus.

Inderøy Mosteri ble etablert i 2019. Rabarbrasaften vår springer ut fra barndomsminner – hjemme ble det alltid kokt rabarbrasaft, men vi har aldri funnet den samme smaken noe annet sted. Da eplemostene våre begynte å bli bra, startet vi derfor utviklingen av det som skulle bli en ren og rå rabarbrasaft – en saft som fremkaller minner fra svunne tider.

Rabarbra har lenge vært en glemt råvare, men nå ser vi tegn til et skikkelig oppsving.

Rabarbra - Inderøy Mosteri
Utsalgssted:

Selges til HORECA i Trøndelag, via nettbutikken www.godmatlokalt.no, samt i et fåtall spesialbutikker i Trøndelag – i tillegg til vår egen gårdsbutikk. Inderøy Mosteri er også i prosess med å entre NorgesGruppen, og rabarbraen vil definitivt bli tilgjengelig der i løpet av våren.

Om finalisten:

Inderøy Mosteri ble etablert i 2019. Rabarbrasaften vår springer ut fra barndomsminner – hjemme ble det alltid kokt rabarbrasaft, men vi har aldri funnet den samme smaken noe annet sted. Da eplemostene våre begynte å bli bra, startet vi derfor utviklingen av det som skulle bli en ren og rå rabarbrasaft – en saft som fremkaller minner fra svunne tider.

Rabarbra har lenge vært en glemt råvare, men nå ser vi tegn til et skikkelig oppsving.

Røyland Gård AS ble etablert i 2012, og Røylands eplegløgg ble for første gang produsert i 2016. Etter en ny produktutvikling var den nye eplegløggen kar for markedet i 2021. Da vi innså at vårt produksjonskjøkken ikke var stort nok til å dekke etterspørselen, inngikk vi samarbeid med Puntervold i Grimstad. Når eplehøsten er i gang, koker Pernille inn krydderblandingen, som deretter tilsettes de pressede Aromaeplene før eplegløggen tappes og etiketteres.

Smaken av ekte råvarer, tradisjon og håndverk er det som gjør Røylands eplegløgg helt unik!

Eplegløgg - Røyland Gård
Utsalgssted:

Røylands eplegløgg finner du i nettbutikken www.roylandgard.no, vårt utsalg og dagligvarebutikker.

Om finalisten:

Røyland Gård AS ble etablert i 2012, og Røylands eplegløgg ble for første gang produsert i 2016. Etter en ny produktutvikling var den nye eplegløggen kar for markedet i 2021. Da vi innså at vårt produksjonskjøkken ikke var stort nok til å dekke etterspørselen, inngikk vi samarbeid med Puntervold i Grimstad. Når eplehøsten er i gang, koker Pernille inn krydderblandingen, som deretter tilsettes de pressede Aromaeplene før eplegløggen tappes og etiketteres.

Smaken av ekte råvarer, tradisjon og håndverk er det som gjør Røylands eplegløgg helt unik!

Årets Øl

Bedriften ble etablert i 2018.

På 1880-tallet dro brødrene Ringnes på dannelsesreise til Tyskland, hvor de hentet inspirasjon til videreutviklingen av bryggeriet. Allerede i 1885 finnes det kilder som viser at det ble diskutert å satse på pils, en ølstil som var svært populær i både Tyskland og Bøhmen.

I sine memoarer skriver Dr. Sopp om hvordan han rendyrket flere gjærsorter for Ringnes. Blant disse var Augustiner-gjæren, en favoritt hos Amund Ringnes. Det finnes ingen eksakte kilder på når den første pilsen ble brygget, eller hva den inneholdt, men en salgsbok fra 1886 viser at det første salget av Ringnes Pils fant sted 24. juli 1886.

Til dette brygget har vi nok en gang latt oss inspirere av Tyskland for å skape en klassisk tysk pilsner. Amund 1886 er vår hyllest til Amund Ringnes' vitenskapelige nysgjerrighet og kompromissløse fokus på kvalitet.

Hemmeligheten ligger i gode råvarer, kombinert med stålkontroll på prosess og kjemi.

Amund 1886 Tysk Pilsner - Ringnes Brygghus
Utsalgssted:

Amund 1886 er kun å få på tapp ved Ringnes Brygghus - Thorvald Meyers gate 2a 0555 Oslo

Om finalisten:

Bedriften ble etablert i 2018.

På 1880-tallet dro brødrene Ringnes på dannelsesreise til Tyskland, hvor de hentet inspirasjon til videreutviklingen av bryggeriet. Allerede i 1885 finnes det kilder som viser at det ble diskutert å satse på pils, en ølstil som var svært populær i både Tyskland og Bøhmen.

I sine memoarer skriver Dr. Sopp om hvordan han rendyrket flere gjærsorter for Ringnes. Blant disse var Augustiner-gjæren, en favoritt hos Amund Ringnes. Det finnes ingen eksakte kilder på når den første pilsen ble brygget, eller hva den inneholdt, men en salgsbok fra 1886 viser at det første salget av Ringnes Pils fant sted 24. juli 1886.

Til dette brygget har vi nok en gang latt oss inspirere av Tyskland for å skape en klassisk tysk pilsner. Amund 1886 er vår hyllest til Amund Ringnes' vitenskapelige nysgjerrighet og kompromissløse fokus på kvalitet.

Hemmeligheten ligger i gode råvarer, kombinert med stålkontroll på prosess og kjemi.

Bedriften ble etablert i 2017. Ølen har vært produsert i generasjoner, kommer et av gamle tradisjoner eller er det en nyvinning? Resultatet av gode relasjoner, gode produkter og innvasjonskraft.

Sure Petra - Rygr
Utsalgssted:

Ølen kan kjøpes på Vinmonopolet og hos diverse restauranter og barer.

Om finalisten:

Bedriften ble etablert i 2017. Ølen har vært produsert i generasjoner, kommer et av gamle tradisjoner eller er det en nyvinning? Resultatet av gode relasjoner, gode produkter og innvasjonskraft.

Kinn Bryggeri ble etablert 2009 av ekteparet Espen Lothe og Ann-Magritt Banne.

Grindaguten er en klassisk belgisk saison, men vi bruker en ny type gjær, Lallamand Farmhouse Ale, som har den smaksprofilen en belgisk saison har.

Det har vært vanskelig å kombinere vanlig saisongjær med normal produksjon tidligere på grunn av risiko for feilgjæring. Kinn Bryggeri er opptatt av gode matøl og savnet en tørr belgisk saison i porteføljen, og med Grindaguten har vi fått det til.

Grindaguten - Kinn Bryggeri
Utsalgssted:

Produktet kan kjøpes på Vinmonopolet og i utelivsbransjen.

Om finalisten:

Kinn Bryggeri ble etablert 2009 av ekteparet Espen Lothe og Ann-Magritt Banne.

Grindaguten er en klassisk belgisk saison, men vi bruker en ny type gjær, Lallamand Farmhouse Ale, som har den smaksprofilen en belgisk saison har.

Det har vært vanskelig å kombinere vanlig saisongjær med normal produksjon tidligere på grunn av risiko for feilgjæring. Kinn Bryggeri er opptatt av gode matøl og savnet en tørr belgisk saison i porteføljen, og med Grindaguten har vi fått det til.

Årets Sider

Bedriften Alde ble etablert i 2014 av Olav Bleie.

Alde Rosé er en sprudlende kombinasjon av gamle sidertradisjoner og nye idéer. Smaken av Hardangerepler i harmoni med ferskpressede bringebær gir akkurat nok av både smak, farge og duft til at resultatet blir en balansert og innbydende opplevelse av hva regionen har å by på.

Alde Rosè - Alde
Utsalgssted:

Man kan kjøpe Alde Rosé på Vinmonopolet eller i gårdsutsalget hos Alde.

Om finalisten:

Bedriften Alde ble etablert i 2014 av Olav Bleie.

Alde Rosé er en sprudlende kombinasjon av gamle sidertradisjoner og nye idéer. Smaken av Hardangerepler i harmoni med ferskpressede bringebær gir akkurat nok av både smak, farge og duft til at resultatet blir en balansert og innbydende opplevelse av hva regionen har å by på.

Apal Sideri ble etablert i 2019 av tømreren Dan Olav Sæbø, som startet med et testprosjekt og vant gull for sin aller første sider, Sølvsider. I 2020 overtok han gården Sæbø, som har vært i familien i 394 år gjennom 13 generasjoner. Med seg på laget har han faren Oddbjørn Sæbø og Emilie Adams, event- og smaksmester i Apal Stova.

Det hele startet med spiseepler fra egen gård, men smaken imponerte så mye at Sølvsider vant gull i et internasjonalt mesterskap i 2020. Siden har Apal Sideri kombinert tradisjon og innovasjon for å skape prisvinnende sider basert på lokale råvarer og 400 års gårdshistorie.

Sølvsider - Apal Sideri
Utsalgssted:

Våre produkter, inkludert sider og eplejus, kan kjøpes på Vinmonopolet, Apal Butikken på gården og tax-free.

Om finalisten:

Apal Sideri ble etablert i 2019 av tømreren Dan Olav Sæbø, som startet med et testprosjekt og vant gull for sin aller første sider, Sølvsider. I 2020 overtok han gården Sæbø, som har vært i familien i 394 år gjennom 13 generasjoner. Med seg på laget har han faren Oddbjørn Sæbø og Emilie Adams, event- og smaksmester i Apal Stova.

Det hele startet med spiseepler fra egen gård, men smaken imponerte så mye at Sølvsider vant gull i et internasjonalt mesterskap i 2020. Siden har Apal Sideri kombinert tradisjon og innovasjon for å skape prisvinnende sider basert på lokale råvarer og 400 års gårdshistorie.

Kvestad Sideri ble etablert i 2018 og er en ekte familiebedrift. Den drives av Ellen og Haakon, døtrene Hilde og Marianne, deres samboere Andre og Olav Arne, samt søskenbarnet Ole Kristian. Sideriet har sitt utspring fra to gårdsbruk på Kvestad, hvor søstrene bor på hver sin gård – den ene med moreller, den andre med epler. For å styrke begge gårdene har de satset på siderproduksjon og gårdsturisme som tilleggsnæring. Med ulik kompetanse driver familien sideriet fremover sammen.

Begge gårdene har lange tradisjoner for frukt- og siderproduksjon. Haakon lærte håndverket av sin far, slik det har vært i generasjoner. Med Kvestad Sideri AS ønsker familien ikke bare å bevare tradisjonene, men også å utvikle nye produkter. Issider ble laget for første gang i 2022 og har fått svært god respons. Norske epler – og spesielt Hardangerepler – har vist seg å være perfekt egnet til issiderproduksjon.

Issider - Kvedstad Sideri
Utsalgssted:

Produktet kan kjøpes i gårdsbutikken på Kvestad, på Vinmonopolet og på restauranter.

Om finalisten:

Kvestad Sideri ble etablert i 2018 og er en ekte familiebedrift. Den drives av Ellen og Haakon, døtrene Hilde og Marianne, deres samboere Andre og Olav Arne, samt søskenbarnet Ole Kristian. Sideriet har sitt utspring fra to gårdsbruk på Kvestad, hvor søstrene bor på hver sin gård – den ene med moreller, den andre med epler. For å styrke begge gårdene har de satset på siderproduksjon og gårdsturisme som tilleggsnæring. Med ulik kompetanse driver familien sideriet fremover sammen.

Begge gårdene har lange tradisjoner for frukt- og siderproduksjon. Haakon lærte håndverket av sin far, slik det har vært i generasjoner. Med Kvestad Sideri AS ønsker familien ikke bare å bevare tradisjonene, men også å utvikle nye produkter. Issider ble laget for første gang i 2022 og har fått svært god respons. Norske epler – og spesielt Hardangerepler – har vist seg å være perfekt egnet til issiderproduksjon.

Årets Søtsak

Sverre Sætre konditori ble etablert i 2003 av Sverre Sætre. Finaleproduktet ble laget i 2020.

For mange av oss er Askepott-filmen om den sterke, skøyeraktige og vakre jenta et viktig innslag i julen. Her har vi forsøkt å sette smak på eventyrets nøtter. Vi har laget et skall av melkesjokolade formet som en nøtt og fylt med malte hasselnøtter, melkesjokolade, sprø kjeks og en sjokoladekaramell med hint av kaffe. Vi vil at denne esken skal ta deg med inn i eventyret og gi deg mange gode smaksopplevelser.

Tre nøtter til askepott - Sværre Sætre Konditori
Utsalgssted:

Vi har utsalg på Briskeby i Oslo, og produktet kan også kjøpes i nettbutikk og utvalgte delikatessebutikker i Norge.

Om finalisten:

Sverre Sætre konditori ble etablert i 2003 av Sverre Sætre. Finaleproduktet ble laget i 2020.

For mange av oss er Askepott-filmen om den sterke, skøyeraktige og vakre jenta et viktig innslag i julen. Her har vi forsøkt å sette smak på eventyrets nøtter. Vi har laget et skall av melkesjokolade formet som en nøtt og fylt med malte hasselnøtter, melkesjokolade, sprø kjeks og en sjokoladekaramell med hint av kaffe. Vi vil at denne esken skal ta deg med inn i eventyret og gi deg mange gode smaksopplevelser.

Trondheim Sjokolade er etablert i 2019. Det drives av Alma Sundøy. Nå under Sunday Sweets Production AS

Personene bak er Alma Sundøy og Gilbert Obeng.

Vi har en del kunder som er veldig glad i lakris, og veldig glad i karamell. Vi giftet disse to smakene derfor sammen til en perfekt god blanding av ulike smaker og det ble en suksess fra første stund. Vi har hørt at selv de som ikke er så glad i lakris, liker denne fordi biten gir en fin balanse mellom den myke karamellen og en behagelig smak av lakrisen.

Salt lakriskaramell - Trondheim Sjokolade
Utsalgssted:

Produktet kan kjøpes i nettbutikken og hos alle våre forhandlere over hele landet.

Om finalisten:

Trondheim Sjokolade er etablert i 2019. Det drives av Alma Sundøy. Nå under Sunday Sweets Production AS

Personene bak er Alma Sundøy og Gilbert Obeng.

Vi har en del kunder som er veldig glad i lakris, og veldig glad i karamell. Vi giftet disse to smakene derfor sammen til en perfekt god blanding av ulike smaker og det ble en suksess fra første stund. Vi har hørt at selv de som ikke er så glad i lakris, liker denne fordi biten gir en fin balanse mellom den myke karamellen og en behagelig smak av lakrisen.

Bringebærlandet ble etablert i 2009 av Åse-Marit Thorbjørnsrud og Roy Andersen.

Hos Bringebærlandet tror vi bringebær kan brukes til langt mer enn saft og syltetøy. Vi utforsker stadig nye måter å utnytte bærene på og utfordrer grensene for hva som er mulig.

Da vår svigerdatter Natalia Ferreira fra Brasil begynte å jobbe hos oss, kom nye idéer. Hun hadde sett et populært produkt i Sør-Amerika: frosne bringebær med sjokoladetrekk, inspirert av Kinder Egg. Siden vi har store, søte bringebær, foreslo hun at vi skulle teste dette. Natalia ledet prosjektet, og etter eksperimentering med sjokolade av høy kvalitet fant vi den perfekte blandingen: frosne bringebær trukket i hvit karamellsjokolade og deretter et lag myk melkesjokolade.

Frosne Fristelser - Bringebærlandet
Utsalgssted:

Produktet selges i vårt gårdsutsalg og er nå også tilgjengelig i utvalgte Meny-butikker, som Meny Fornebu, CC Vest, Colosseum, Jakobs, Bryn og Ski.

Om finalisten:

Bringebærlandet ble etablert i 2009 av Åse-Marit Thorbjørnsrud og Roy Andersen.

Hos Bringebærlandet tror vi bringebær kan brukes til langt mer enn saft og syltetøy. Vi utforsker stadig nye måter å utnytte bærene på og utfordrer grensene for hva som er mulig.

Da vår svigerdatter Natalia Ferreira fra Brasil begynte å jobbe hos oss, kom nye idéer. Hun hadde sett et populært produkt i Sør-Amerika: frosne bringebær med sjokoladetrekk, inspirert av Kinder Egg. Siden vi har store, søte bringebær, foreslo hun at vi skulle teste dette. Natalia ledet prosjektet, og etter eksperimentering med sjokolade av høy kvalitet fant vi den perfekte blandingen: frosne bringebær trukket i hvit karamellsjokolade og deretter et lag myk melkesjokolade.

Årets Kjøtt

TT Meat er et lidenskapsprosjekt, og mye av kunnskapen har vi hentet i Brasil. Gjennom seks år i Sør-Amerika lærte vi mye om førsteklasses kjøtt. Denne kunnskapen vil vi ta til Norge. Vi er stolte av hvert eneste kjøttstykke vi selger og jobber kontinuerlig med å forstå når norsk kjøtt er på sitt beste. Produksjonen er begrenset, men vi jobber strategisk for å tilby størst mulig utvalg gjennom hele året.

TT Meat ytrefilet er et av våre mest populære produkter, nøye utvalgt for optimal marmorering, fasthet og størrelse – slik at kundene får tykkere og saftigere biffer enn de er vant til.

Picanha - TT Meat
Utsalgssted:

TT Meat selger utelukkende norsk kjøtt, og produktene er tilgjengelige i butikken på Forusbeen 80 i Stavanger hver torsdag fra kl. 14.00 til 18.30. I tillegg kan kjøtt bestilles via e-post og Facebook.

Om finalisten:

TT Meat er et lidenskapsprosjekt, og mye av kunnskapen har vi hentet i Brasil. Gjennom seks år i Sør-Amerika lærte vi mye om førsteklasses kjøtt. Denne kunnskapen vil vi ta til Norge. Vi er stolte av hvert eneste kjøttstykke vi selger og jobber kontinuerlig med å forstå når norsk kjøtt er på sitt beste. Produksjonen er begrenset, men vi jobber strategisk for å tilby størst mulig utvalg gjennom hele året.

TT Meat ytrefilet er et av våre mest populære produkter, nøye utvalgt for optimal marmorering, fasthet og størrelse – slik at kundene får tykkere og saftigere biffer enn de er vant til.

Produktene har blitt til etter drivernes lidenskapelige interesse for kjøtt og kjøttkvalitet

De siste årene har vi drevet med rasene Vestlandsk fjordfe og Nordlandsfe. Produksjonen er 100 % grasbasert, hvor dyrene beiter store deler av året  på de kalkholdige kystlyngheiene i utvalgt kulturlandskap. Landskapet beskrives som de mest artsrike beiteområdene i Nord-Norge.

Rasevalg og diett, samt at kastratene får 3 beitesesonger i utmark, har stor betydning for smak og kvalitet.

Tørrmodna Cotè de boeuf av Urfe fra Helgelandskysten - Austbø gård
Utsalgssted:

Produktene kan kjøpes i gårdsutsalg og leveres også på dør. Kjøttet er også blitt populært på restauranter rundt om på Helgeland.

Om finalisten:

Produktene har blitt til etter drivernes lidenskapelige interesse for kjøtt og kjøttkvalitet

De siste årene har vi drevet med rasene Vestlandsk fjordfe og Nordlandsfe. Produksjonen er 100 % grasbasert, hvor dyrene beiter store deler av året  på de kalkholdige kystlyngheiene i utvalgt kulturlandskap. Landskapet beskrives som de mest artsrike beiteområdene i Nord-Norge.

Rasevalg og diett, samt at kastratene får 3 beitesesonger i utmark, har stor betydning for smak og kvalitet.

Vi har rundt 100 vinterfôrede søyer som beiter i Rondane Nasjonalpark fra juni til september. For å utnytte gårdens ressurser har vi også en flokk på 30 vinterfôrede gammelnorske sauer (ursau), som går ute hele året med tilgang til en tømmerlåve for ly og fôring. Ursauene er små, omtrent halvparten av en vanlig NKS-sau, og gir lite i ordinært slaktesystem, derfor er vi avhengige av å selge kjøttet lokalt.

Hver sommer bakketørker vi høy, en metode som har vært brukt i Gudbrandsdalen i generasjoner. Det gir enklere vinterfôring, krever mindre lagringsplass og reduserer bruk av diesel og plast. Etter en studietur til Sveits i 2016, hvor vi lærte at melkekyr til spesielle oster kun fôres med tørt høy for optimal ystekvalitet, begynte vi å teste dette på ursauene. De får kun bakketørket, urterikt høy før slakting, i håp om å produsere verdens beste lammekjøtt – med maksimal dyrevelferd.

Lammecarré av urlam fra Rondane - Gudbrandsstuga
Utsalgssted:

Våre produkter kan kjøpes på gåren på Kjønås, via hjemlevering på Venabygdsfjellet, Kvitfjell og Hafjell, gjennom REKO-ringen Lillehammer og Hamar, og på markeder i Landsbyen Ringebu.

Om finalisten:

Vi har rundt 100 vinterfôrede søyer som beiter i Rondane Nasjonalpark fra juni til september. For å utnytte gårdens ressurser har vi også en flokk på 30 vinterfôrede gammelnorske sauer (ursau), som går ute hele året med tilgang til en tømmerlåve for ly og fôring. Ursauene er små, omtrent halvparten av en vanlig NKS-sau, og gir lite i ordinært slaktesystem, derfor er vi avhengige av å selge kjøttet lokalt.

Hver sommer bakketørker vi høy, en metode som har vært brukt i Gudbrandsdalen i generasjoner. Det gir enklere vinterfôring, krever mindre lagringsplass og reduserer bruk av diesel og plast. Etter en studietur til Sveits i 2016, hvor vi lærte at melkekyr til spesielle oster kun fôres med tørt høy for optimal ystekvalitet, begynte vi å teste dette på ursauene. De får kun bakketørket, urterikt høy før slakting, i håp om å produsere verdens beste lammekjøtt – med maksimal dyrevelferd.

Årets Kjøtt Foredlet

A. Idsøe ble etablert i 1828 og drives i dag av sjette generasjon, Albert Idsøe. Syvende generasjon, Sigrunn Idsøe, er den fremtidige driveren av familiebedriften.

Vår røkte grove chorizo ble skapt for 25 år siden, da Albert Idsøe, inspirert av internasjonale kokker, eksperimenterte en fredagskveld i butikken. Siden den gang har den vært en fast favoritt og en stor suksess.

Grov Chorizo - A.IDSØE
Utsalgssted:

Kjøp produktet i vårt utsalg i Verksgata 3-7 i Stavanger.

Om finalisten:

A. Idsøe ble etablert i 1828 og drives i dag av sjette generasjon, Albert Idsøe. Syvende generasjon, Sigrunn Idsøe, er den fremtidige driveren av familiebedriften.

Vår røkte grove chorizo ble skapt for 25 år siden, da Albert Idsøe, inspirert av internasjonale kokker, eksperimenterte en fredagskveld i butikken. Siden den gang har den vært en fast favoritt og en stor suksess.

A. Idsøe ble etablert i 1828 og drives i dag av sjette generasjon, Albert Idsøe. Syvende generasjon, Sigrunn Idsøe, er den fremtidige driveren av familiebedriften.

Vårt kaldrøkte bacon ble utviklet på slutten av 1960-tallet etter forespørsel fra amerikanske kunder. Det fikk raskt navnet Amerika Bacon i butikken og har siden vært en klassiker i vårt sortiment.

Kaldrøkt Bacon - A.IDSØE
Utsalgssted:

Kjøp produktet i vårt eget utsalg i Verksgata 3-7 i Stavanger.

Om finalisten:

A. Idsøe ble etablert i 1828 og drives i dag av sjette generasjon, Albert Idsøe. Syvende generasjon, Sigrunn Idsøe, er den fremtidige driveren av familiebedriften.

Vårt kaldrøkte bacon ble utviklet på slutten av 1960-tallet etter forespørsel fra amerikanske kunder. Det fikk raskt navnet Amerika Bacon i butikken og har siden vært en klassiker i vårt sortiment.

Dalpro AS ble etablert i 1988 som en vekstbedrift for å skape en meningsfull arbeidsarena for mennesker med utviklingshemming. Siden den gang har vi utviklet oss til en inkluderende bedrift som tilbyr tilrettelagt arbeid for alle som står utenfor arbeidslivet. I 2007 etablerte vi vårt eget slakteri, der vi videreforedler kjøtt fra villsau og hjort.

Pinnekjøtt fra Dalpro er laget med stolthet og tradisjon. Siden 2007 har vi perfeksjonert produksjonen, og i dag skaper vi et håndverksprodukt av høyeste kvalitet. Vårt pinnekjøtt av villsau har en mildere smak og bedre fettfordeling enn tradisjonelt pinnekjøtt. Dette skyldes at villsauen beiter fritt året rundt, og spiser alt fra gress og lyng til tang og tare – noe som gir kjøttet en unik karakter. Hver side saltes og modnes med omhu for å sikre den beste smaken.

Pinnekjøtt av villsau- Dalpro As
Utsalgssted:

Du kan kjøpe vårt pinnekjøtt i Coop og Meny-butikker i Trondheim, Jacob’s på Majorstuen i Oslo, nettbutikken vår: www.godtfraysten.no og vår egen gårdsbutikk.

Om finalisten:

Dalpro AS ble etablert i 1988 som en vekstbedrift for å skape en meningsfull arbeidsarena for mennesker med utviklingshemming. Siden den gang har vi utviklet oss til en inkluderende bedrift som tilbyr tilrettelagt arbeid for alle som står utenfor arbeidslivet. I 2007 etablerte vi vårt eget slakteri, der vi videreforedler kjøtt fra villsau og hjort.

Pinnekjøtt fra Dalpro er laget med stolthet og tradisjon. Siden 2007 har vi perfeksjonert produksjonen, og i dag skaper vi et håndverksprodukt av høyeste kvalitet. Vårt pinnekjøtt av villsau har en mildere smak og bedre fettfordeling enn tradisjonelt pinnekjøtt. Dette skyldes at villsauen beiter fritt året rundt, og spiser alt fra gress og lyng til tang og tare – noe som gir kjøttet en unik karakter. Hver side saltes og modnes med omhu for å sikre den beste smaken.

Årets Sjømat

(The Codfather) Harald Dahl og (Mr. King Crab) Kjell Olav Rugset fant hverandre våren 2023, forent av et genuint ønske om å bringe verdiskapningen hjem til Norge og bygge en sterk internasjonal merkevare. VAAGs produkter er resultatet av en kontinuerlig søken etter å gjøre tilberedning enklere, bedre og mer tilgjengelig. Med banebrytende HPP-teknologi (High Pressure Processing) kan vi levere renset kongekrabbe og sjøkreps rå og fryst, samtidig som vi bevarer ferskheten ved superfrysing pakningsvis. Gjennom samarbeid med noen av de mest innovative kokkene finner vi stadig nye veier for å utvikle unike sjømatprodukter.

Langoustine Tail - VAAG
Utsalgssted:

Du kan kjøpe våre produkter i utvalgte dagligvarebutikker på Østlandet, i Kokkelørens matkasse og på dyrket.no.

Om finalisten:

(The Codfather) Harald Dahl og (Mr. King Crab) Kjell Olav Rugset fant hverandre våren 2023, forent av et genuint ønske om å bringe verdiskapningen hjem til Norge og bygge en sterk internasjonal merkevare. VAAGs produkter er resultatet av en kontinuerlig søken etter å gjøre tilberedning enklere, bedre og mer tilgjengelig. Med banebrytende HPP-teknologi (High Pressure Processing) kan vi levere renset kongekrabbe og sjøkreps rå og fryst, samtidig som vi bevarer ferskheten ved superfrysing pakningsvis. Gjennom samarbeid med noen av de mest innovative kokkene finner vi stadig nye veier for å utvikle unike sjømatprodukter.

(The Codfather) Harald Dahl og (Mr. King Crab) Kjell Olav Rugset fant hverandre våren 2023, forent av et genuint ønske om å bringe verdiskapningen hjem til Norge og bygge en sterk internasjonal merkevare. VAAGs produkter er resultatet av en kontinuerlig søken etter å gjøre tilberedning enklere, bedre og mer tilgjengelig. Med banebrytende HPP-teknologi (High Pressure Processing) kan vi levere renset kongekrabbe og sjøkreps rå og fryst, samtidig som vi bevarer ferskheten ved superfrysing pakningsvis. Gjennom samarbeid med noen av de mest innovative kokkene finner vi stadig nye veier for å utvikle unike sjømatprodukter.

King Crab - VAAG
Utsalgssted:

Du kan kjøpe våre produkter i utvalgte dagligvarebutikker på Østlandet, i Kokkelørens matkasse og på dyrket.no.

Om finalisten:

(The Codfather) Harald Dahl og (Mr. King Crab) Kjell Olav Rugset fant hverandre våren 2023, forent av et genuint ønske om å bringe verdiskapningen hjem til Norge og bygge en sterk internasjonal merkevare. VAAGs produkter er resultatet av en kontinuerlig søken etter å gjøre tilberedning enklere, bedre og mer tilgjengelig. Med banebrytende HPP-teknologi (High Pressure Processing) kan vi levere renset kongekrabbe og sjøkreps rå og fryst, samtidig som vi bevarer ferskheten ved superfrysing pakningsvis. Gjennom samarbeid med noen av de mest innovative kokkene finner vi stadig nye veier for å utvikle unike sjømatprodukter.

Reinhartsen har levert det beste av sjømat, vilt og spesialiteter siden 1931, da bestefar Selmar Reinhartsen etablerte selskapet på Flekkerøya. Der hadde han fiskemottak, dyr på båsen og grønnsaker og bær i hagen – råvarer som ble solgt både på fiskebrygga og byens torv.

I dag er Reinhartsen en moderne sjømatbedrift med hele verdikjeden representert – fra hav til bord. Vi holder til på Norges største fiskebrygge i Kristiansand og har i tillegg en delikatessebutikk i Matkjelleren i Lillemarkens senter. Reidar Fredriksen er tredje generasjons fiskehandler og var Norges første fiskehandler med fagbrev.

Makrell - Reinhartsen
Utsalgssted:

Du kan kjøpe våre produkter i egne utsalg, spesialbutikker, dagligvarebutikker, hoteller og restauranter og gjennom andre fiskegrossister.

Om finalisten:

Reinhartsen har levert det beste av sjømat, vilt og spesialiteter siden 1931, da bestefar Selmar Reinhartsen etablerte selskapet på Flekkerøya. Der hadde han fiskemottak, dyr på båsen og grønnsaker og bær i hagen – råvarer som ble solgt både på fiskebrygga og byens torv.

I dag er Reinhartsen en moderne sjømatbedrift med hele verdikjeden representert – fra hav til bord. Vi holder til på Norges største fiskebrygge i Kristiansand og har i tillegg en delikatessebutikk i Matkjelleren i Lillemarkens senter. Reidar Fredriksen er tredje generasjons fiskehandler og var Norges første fiskehandler med fagbrev.

Årets Sjømat Foredlet

Røyt Laks - Garnviks Røykeri Garnviks Røkeri AS ble etablert i 2015, og i år feirer vi vårt 10-årsjubileum!

Vi holder til på Frøya i Trøndelag og foredler førsteklasses produkter av laks og ørret, i tillegg til ulike sildeprodukter, laksegodt og Frøyaflak. Hos oss får du ekte råvarer med utsøkt smak og kvalitetsgaranti. Vi kombinerer kunnskap, tradisjon og innovasjon for å skape unike produkter, og vi jobber hver dag med utvikling og høyeste krav til våre råvarer.

Røkt Laks - Garnviks Røykeri
Utsalgssted:

Vårt første produkt ble lansert i 2015, og 10 år senere er det fortsatt vårt mest kjente og solgte produkt! Målet var å skape et produkt med bedre smak, perfekt tekstur, tørrsaltet og laget på den gode gamle måten – noe vi mente markedet manglet. Du får kjøpt våre produkter i alle Meny-butikker i Norge, utvalgte butikker hos Joker og Spar.

Om finalisten:

Røyt Laks - Garnviks Røykeri Garnviks Røkeri AS ble etablert i 2015, og i år feirer vi vårt 10-årsjubileum!

Vi holder til på Frøya i Trøndelag og foredler førsteklasses produkter av laks og ørret, i tillegg til ulike sildeprodukter, laksegodt og Frøyaflak. Hos oss får du ekte råvarer med utsøkt smak og kvalitetsgaranti. Vi kombinerer kunnskap, tradisjon og innovasjon for å skape unike produkter, og vi jobber hver dag med utvikling og høyeste krav til våre råvarer.

HAVSNØs sjøsaltflak kommer fra det kalde, klare vannet i Saltsteinsleia, hvor havstrømmene fra Norskehavet bringer med seg mineralrik sjø. Disse flakene inneholder over 30 mineraler, som gir en kraftig, sprø smak – helt uten bitterhet.

HAVSNØ AS, basert på øya Gossen i Møre og Romsdal, har gjenopplivet den stolte norske salttradisjonen. Inspirert av metoder brukt siden vikingtiden, produserer de et havsalt av høyeste kvalitet, hvor renheten og smaken speiler den norske naturen.

Selskapet ble etablert i 2014 av Michal Christina Bietz sammen med lokale investorer. Det hele startet som en skoleoppgave for sønnene hennes, der hun eksperimenterte med å lage havsalt i en krabbekoker i familiens naust på Gossen. Det som begynte som et lite eksperiment, utviklet seg raskt til en virksomhet som i dag leverer noe av det reneste og mest smakfulle havsaltet på markedet.

Røkt Havsalt - HAVSNØ AS
Utsalgssted:

Du kan kjøpe produktet i alle Meny-butikker, i flere lokale butikker i Møre og Romsdal og i spesialbutikker over hele landet.

Om finalisten:

HAVSNØs sjøsaltflak kommer fra det kalde, klare vannet i Saltsteinsleia, hvor havstrømmene fra Norskehavet bringer med seg mineralrik sjø. Disse flakene inneholder over 30 mineraler, som gir en kraftig, sprø smak – helt uten bitterhet.

HAVSNØ AS, basert på øya Gossen i Møre og Romsdal, har gjenopplivet den stolte norske salttradisjonen. Inspirert av metoder brukt siden vikingtiden, produserer de et havsalt av høyeste kvalitet, hvor renheten og smaken speiler den norske naturen.

Selskapet ble etablert i 2014 av Michal Christina Bietz sammen med lokale investorer. Det hele startet som en skoleoppgave for sønnene hennes, der hun eksperimenterte med å lage havsalt i en krabbekoker i familiens naust på Gossen. Det som begynte som et lite eksperiment, utviklet seg raskt til en virksomhet som i dag leverer noe av det reneste og mest smakfulle havsaltet på markedet.

Selskapet ble etablert i 2024, og denne unike fiskesausen er resultatet av et samarbeid mellom Kjartan Skjelde (kokk og TV-profil) og Trung Nguyen Van (matforsker), under Virginia Holding. Fiskesaus har eksistert i generasjoner, men denne er en nyvinning – produsert på autentisk vis, med rene norske råvarer som gir en smak helt utenom det vanlige. Med respekt for håndverket og fokus på kvalitet, bringer vi en klassisk ingrediens inn i det moderne kjøkken.

Fiskesaus - Jadarr
Utsalgssted:

Produktet er tilgjengelig i dagligvarebutikker over hele landet samt gjennom Oluf Lorentzens nettbutikk.

Om finalisten:

Selskapet ble etablert i 2024, og denne unike fiskesausen er resultatet av et samarbeid mellom Kjartan Skjelde (kokk og TV-profil) og Trung Nguyen Van (matforsker), under Virginia Holding. Fiskesaus har eksistert i generasjoner, men denne er en nyvinning – produsert på autentisk vis, med rene norske råvarer som gir en smak helt utenom det vanlige. Med respekt for håndverket og fokus på kvalitet, bringer vi en klassisk ingrediens inn i det moderne kjøkken.

Årets Ost

Ystepikene ble etablert i desember 2019 av Siri og Jon Lea med familie. Vi yster på melk fra våre egne kyr, og ysteriet har sitt utspring i familiegården, som har vært i Jons familie i over 100 år.

Vi er et ungt ysteri, og Trippel Jærsk er enda yngre. Under en festmiddag på Oscarsborg festning i mars 2022 ble vi plassert ved bordet med osteentusiaster fra Coop og Tine. De ønsket seg en trippelkremet hvitmuggost inspirert av Brillat Savarin, og utfordret oss til å lage den. Vi tok utfordringen, og allerede to uker senere hadde vi den første osten klar. Etter flere tilpasninger har dette blitt en ost både vi er stolte av.

Trippel Jærsk - Ystepikene
Utsalgssted:

Du finner våre oster i vår egen ystebutikk, dagligvarebutikker over hele landet, Coop Mega, Meny og flere Spar-, Joker- og Nærbutikker. I tillegg selges de hos flere gårdsutsalg.

Om finalisten:

Ystepikene ble etablert i desember 2019 av Siri og Jon Lea med familie. Vi yster på melk fra våre egne kyr, og ysteriet har sitt utspring i familiegården, som har vært i Jons familie i over 100 år.

Vi er et ungt ysteri, og Trippel Jærsk er enda yngre. Under en festmiddag på Oscarsborg festning i mars 2022 ble vi plassert ved bordet med osteentusiaster fra Coop og Tine. De ønsket seg en trippelkremet hvitmuggost inspirert av Brillat Savarin, og utfordret oss til å lage den. Vi tok utfordringen, og allerede to uker senere hadde vi den første osten klar. Etter flere tilpasninger har dette blitt en ost både vi er stolte av.

Bedriften ble etablert i 2011 av Jørn og Turid Wangensten, men tradisjonen bak Bufar strekker seg langt tilbake i tid. I Valdres har osteproduksjon vært en naturlig del av stølsdriften i generasjoner. Om sommeren beitet dyrene fritt i fjellet, og budeiene foredlet den næringsrike melka til mer holdbare produkter som smør og ost.

Bufardagen, dagen da dyrene ble ført hjem fra fjellbeite, var travel. Da rakk man ikke å skille fløten fra melka, og ystet derfor en ost av helmelk – Bufarosten. Denne ble tatt med hjem og lagret til jul og gjestebud. I dag lages Bufar fortsatt på samme måte, av helmelk fra kyr som beiter i fjellet om sommeren. De frodige beitene gir en melk rik på næring, noe som gir osten sin karakteristiske gule farge og fyldige smak.

Bufar - Wangensten Valdres
Utsalgssted:

Bufar finner du i alle MENY-butikker over hele landet og kan bestilles gjennom ASKO Servering.

Om finalisten:

Bedriften ble etablert i 2011 av Jørn og Turid Wangensten, men tradisjonen bak Bufar strekker seg langt tilbake i tid. I Valdres har osteproduksjon vært en naturlig del av stølsdriften i generasjoner. Om sommeren beitet dyrene fritt i fjellet, og budeiene foredlet den næringsrike melka til mer holdbare produkter som smør og ost.

Bufardagen, dagen da dyrene ble ført hjem fra fjellbeite, var travel. Da rakk man ikke å skille fløten fra melka, og ystet derfor en ost av helmelk – Bufarosten. Denne ble tatt med hjem og lagret til jul og gjestebud. I dag lages Bufar fortsatt på samme måte, av helmelk fra kyr som beiter i fjellet om sommeren. De frodige beitene gir en melk rik på næring, noe som gir osten sin karakteristiske gule farge og fyldige smak.

Osteverkstedet ble etablert i 2013 av Andrea Maggioni og har siden den gang spesialisert seg på produksjon av autentisk mozzarella i Lillesand. Mozzarella er en tradisjonsrik italiensk ost, men hos oss lages den av norsk kumelk, noe som gir den en unik smak og kvalitet. Vi produserer flere varianter, alltid med fokus på ekte håndverk og førsteklasses råvarer.

Sørlandsk Burrata - Osteverkstedet
Utsalgssted:

Osteverkstedets mozzarella kan kjøpes i fire dagligvarebutikker, en delikatessebutikk og gjennom flere Horeca-kunder rundt om i landet. For mer informasjon om hvor du finner produktene, besøk www.osteverkstedet.no/spis-og-kjp.

Om finalisten:

Osteverkstedet ble etablert i 2013 av Andrea Maggioni og har siden den gang spesialisert seg på produksjon av autentisk mozzarella i Lillesand. Mozzarella er en tradisjonsrik italiensk ost, men hos oss lages den av norsk kumelk, noe som gir den en unik smak og kvalitet. Vi produserer flere varianter, alltid med fokus på ekte håndverk og førsteklasses råvarer.

Årets Meieriprodukt

Hagvoll Gård AS ble stiftet i 2023 av Ragnhild Fuglestveit og Ann Helen Levang med visjonen: å nære folk, fe og jord.

De to ble kjent i kulissene til Farmen i 2019, og ingen av dem ante da at Ann Helens engasjement på Ragnhilds gård fra 2021 skulle vokse til et unikt samarbeid. Sammen har de skapt en gårdsdrift som setter kvalitet, bærekraft og gode smaksopplevelser i fokus.

Hagvolls Syrnet Melk kan kjøpes i Hagvoll Gårdsbutikk i Sannidal, Småbruket Dolhus utenfor Skien, Nylende Gard i Nissedal og via Reko-ringen i Grenland.

Syrna Melk - Hagvoll Gård AS
Utsalgssted:

Hagvolls Syrnet Melk kan du kjøpe i Hagvoll Gårdsbutikk i Sannidal, Småbruket Dolhus utenfor Skien, Nylende Gard i Nissedal og Reko-ringen i Grenland.

Fra våren 2025 blir den også tilgjengelig hos Klock Gårdsmat i Drangedal, Søndre Grevle i Stavern og Møyland Gårdsbutikk i Andebu.

Om finalisten:

Hagvoll Gård AS ble stiftet i 2023 av Ragnhild Fuglestveit og Ann Helen Levang med visjonen: å nære folk, fe og jord.

De to ble kjent i kulissene til Farmen i 2019, og ingen av dem ante da at Ann Helens engasjement på Ragnhilds gård fra 2021 skulle vokse til et unikt samarbeid. Sammen har de skapt en gårdsdrift som setter kvalitet, bærekraft og gode smaksopplevelser i fokus.

Hagvolls Syrnet Melk kan kjøpes i Hagvoll Gårdsbutikk i Sannidal, Småbruket Dolhus utenfor Skien, Nylende Gard i Nissedal og via Reko-ringen i Grenland.

Jerseymeieriet ble etablert i 2021 av Sonja Herikstad Skårland og Per Ådne Skårland.

Melka fra jerseykyr har en naturlig høy fettprosent, noe som gir ekstra mye smør per liter melk. Historisk har jerseymelk vært kjent for sin gode smørkvalitet, og derfor var det naturlig for oss å lage vårt eget. Smøret blir kinna på rømme for å få den rette smaken og aromaen, og inneholder 3 % salt. Dette er ekte gårdssmør laget med tradisjon og lidenskap.

Jersey Smør - Jerseymeieriet
Utsalgssted:

Smøret kan kjøpes i vår egen gårdsbutikk og i dagligvarebutikker.

Om finalisten:

Jerseymeieriet ble etablert i 2021 av Sonja Herikstad Skårland og Per Ådne Skårland.

Melka fra jerseykyr har en naturlig høy fettprosent, noe som gir ekstra mye smør per liter melk. Historisk har jerseymelk vært kjent for sin gode smørkvalitet, og derfor var det naturlig for oss å lage vårt eget. Smøret blir kinna på rømme for å få den rette smaken og aromaen, og inneholder 3 % salt. Dette er ekte gårdssmør laget med tradisjon og lidenskap.

Åmli Gårdsmeieri ble etablert i 2019 og drives av Arno Landman og Selma Damman, som både eier gården og meieriet.

Da vi kjøpte gården i 2016, var det kun fôringsdyr her. Vi ønsket å starte opp med melkeproduksjon og kom i kontakt med Kakemesteren, som lager pannekaker og vafler. Vi fikk avtale om å levere all melka vår til dem, men dette ga oss et overskudd av fløte. Den syrnet vi og brukte til å lage smør, som også gikk til Kakemesteren. Etter hvert begynte vi å selge produktene direkte fra gården, og spesielt rømmen og smøret fikk strålende tilbakemeldinger. Dette ble starten på Åmli Gårdsmeieri.

Rømme - Åmligårdsmeieri
Utsalgssted:

Du får kjøpt produktene våre i vår egen gårdsbutikk og i flere gårdsbutikker i Agder.

Om finalisten:

Åmli Gårdsmeieri ble etablert i 2019 og drives av Arno Landman og Selma Damman, som både eier gården og meieriet.

Da vi kjøpte gården i 2016, var det kun fôringsdyr her. Vi ønsket å starte opp med melkeproduksjon og kom i kontakt med Kakemesteren, som lager pannekaker og vafler. Vi fikk avtale om å levere all melka vår til dem, men dette ga oss et overskudd av fløte. Den syrnet vi og brukte til å lage smør, som også gikk til Kakemesteren. Etter hvert begynte vi å selge produktene direkte fra gården, og spesielt rømmen og smøret fikk strålende tilbakemeldinger. Dette ble starten på Åmli Gårdsmeieri.

Årets Ville

Håkon Dahl (Kjartans bestefar) begynte med bier på Solhøy Bigård i Trøgstad i 1938. Da Kjartan var 10 år, fikk han være med. I 1975 fikk Kjartan sin første egne bikube 10 år gammel, og helt frem til bestefaren døde i 2006, 99 år gammel, drev de to birøkting side om side. Kjartans Honning ble etablert i 1986.. Målet har hele tiden vært å lage verdens beste honning.

I dag leder Kjartan Dahl sammen med sin kone Marianne Høitomt Dahl, Kjartans Honning AS på Solhøy Bigård i Trøgstad i Østfold.

Kjartans Skogshonning har vært produsert siden 1991.Kjartan ønsket å kunne levere artsbestemt honning av meget høy kvalitet. Kjartans skogshonning vant platinum med høyeste score i London Honey Award 2023.

Skogshonning - Honning AS
Utsalgssted:

Kjartans Skogshonning selges i alle helsekostbutikker i hele Norge, delikatesser, gårdsutsalg og bærpresseri. Nettbutikken er straks klar til lansering.

Om finalisten:

Håkon Dahl (Kjartans bestefar) begynte med bier på Solhøy Bigård i Trøgstad i 1938. Da Kjartan var 10 år, fikk han være med. I 1975 fikk Kjartan sin første egne bikube 10 år gammel, og helt frem til bestefaren døde i 2006, 99 år gammel, drev de to birøkting side om side. Kjartans Honning ble etablert i 1986.. Målet har hele tiden vært å lage verdens beste honning.

I dag leder Kjartan Dahl sammen med sin kone Marianne Høitomt Dahl, Kjartans Honning AS på Solhøy Bigård i Trøgstad i Østfold.

Kjartans Skogshonning har vært produsert siden 1991.Kjartan ønsket å kunne levere artsbestemt honning av meget høy kvalitet. Kjartans skogshonning vant platinum med høyeste score i London Honey Award 2023.

Heier Du Rietz ble etablert i 2013 av Alexander Du Rietz og Liv Ragnhild Heier. Svensken som kom til Norge og møtte gårdsjenta i Oslo, ble birøkter og startet med urban birøkt. Etter hvert tok de over familiegården på Hadeland og bygget Honningfabrikken, en av Norges mest moderne anlegg for honningproduksjon.

Biene våre har faste bigårder i Oslo og på Hadeland, men når nektaren i lavlandet blir knapp, flyttes de i juli/august til Rendalen for å hente nektar fra røsslyng. Dette gir lynghonningen en karakteristisk smak av fjellvidda. Lynghonning er en norsk spesialitet som kan sammenlignes med Manukahonning, kjent for sin intense smak og rike karakter. Flere norske birøktere har hatt tradisjon for lyngtrekk for å høste denne unike honningen, og vi har videreført denne praksisen med fantastiske resultater.

Lynghonning - Heier Du Rietz
Utsalgssted:

Lynghonningen vår er tilgjengelig i utvalgte delikatessebutikker som Gutta på Haugen, Ringvold Botaniske og Honninghuset på Hadeland Glassverk, samt i vår nettbutikk heierdurietz.no.

Om finalisten:

Heier Du Rietz ble etablert i 2013 av Alexander Du Rietz og Liv Ragnhild Heier. Svensken som kom til Norge og møtte gårdsjenta i Oslo, ble birøkter og startet med urban birøkt. Etter hvert tok de over familiegården på Hadeland og bygget Honningfabrikken, en av Norges mest moderne anlegg for honningproduksjon.

Biene våre har faste bigårder i Oslo og på Hadeland, men når nektaren i lavlandet blir knapp, flyttes de i juli/august til Rendalen for å hente nektar fra røsslyng. Dette gir lynghonningen en karakteristisk smak av fjellvidda. Lynghonning er en norsk spesialitet som kan sammenlignes med Manukahonning, kjent for sin intense smak og rike karakter. Flere norske birøktere har hatt tradisjon for lyngtrekk for å høste denne unike honningen, og vi har videreført denne praksisen med fantastiske resultater.

HonningMoen ble etablert i 2020 av familien Songedal. Fra starten har vi vært opptatt av å følge naturens rytme for å høste forskjellige typer honning. Denne honningen var fjorårets første innhøsting og er en skogshonning som hovedsakelig består av nektar fra blåbær, tyttebær og bringebær. Den ble høstet rundt 1. juni og er en sesongbasert honning som kommer igjen hvert år, men alltid med variasjon i mengde og smak, avhengig av hvilke blomster som dominerer i blomstringsperioden.

Skogshonning fra heia - HonningMoen
Utsalgssted:

Honningen er dessverre utsolgt for øyeblikket, da fjorårets innhøsting ble liten på grunn av mye regn i blomstringsperioden. Vi håper på en bedre sesong i år og ser frem til å høste mer honning i juni. Når den er tilgjengelig igjen, kan du kjøpe den fra vårt gårdsutsalg.

Om finalisten:

HonningMoen ble etablert i 2020 av familien Songedal. Fra starten har vi vært opptatt av å følge naturens rytme for å høste forskjellige typer honning. Denne honningen var fjorårets første innhøsting og er en skogshonning som hovedsakelig består av nektar fra blåbær, tyttebær og bringebær. Den ble høstet rundt 1. juni og er en sesongbasert honning som kommer igjen hvert år, men alltid med variasjon i mengde og smak, avhengig av hvilke blomster som dominerer i blomstringsperioden.